ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΣΤΟ "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Το τέλος των κλειστών επαγγελμάτων;


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχει αναλάβει πλήθος υποχρεώσεων, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με τους δανειστές πέρσι το Μάιο. Μία από αυτές ήταν να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.

Επειδή, όμως, πρόκειται για αλλαγές που αφορούν χιλιάδες επαγγελματίες, οι αρμόδιοι και συναρμόδιοι υπουργοί, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος, προσπαθούν να το αποφύγουν με ελιγμούς.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με το επάγγελμα του μεταφορέα. Με το αρχικό σχέδιο, που είχε παρουσιάσει ο υπουργός Μεταφορών, ουσιαστικά επιχειρούσε να διαβεβαιώσει τους επαγγελματίες αυτούς ότι οι αλλαγές θα ήταν τόσο ήπιες, που δεν θα άλλαζαν τα μέχρι τότε δεδομένα. Ομως, το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε από την τρόικα, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να φέρει άλλο με δραστικές αλλαγές και ακολούθησε μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς οι ιδιοκτήτες των φορτηγών υποστήριζαν ότι «εξαπατήθηκαν».

ΣΗΜΕΡΑ πραγματοποιείται ο δεύτερος γύρος απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων, που αφορά πολυάριθμες ομάδες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν και πολιτικές πιέσεις, καθώς εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.). Η κυβέρνηση το γνωρίζει και γι' αυτό οι αρμόδιοι υπουργοί, στην αρχή των συζητήσεων, έκαναν ό,τι και το περασμένο καλοκαίρι: τους άφησαν να καταλάβουν ότι ενδέχεται οι αλλαγές αυτές να είναι «ελεγχόμενες», δηλαδή να μη θίξουν τον πυρήνα του σημερινού «στάτους κβο».

ΑΥΤΟ συνέβη τουλάχιστον με τους ιδιοκτήτες των φαρμακείων, τους οποίους ο υπουργός Υγείας άφησε με την εντύπωση ότι θα βρεθεί «χρυσή τομή» και οι αλλαγές που θα γίνουν δεν θα τους θίξουν ιδιαίτερα. Ομως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλα πρεσβεύει. Δεν δέχτηκε τις εισηγήσεις του κι έτσι εκείνος υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ότι θα γίνουν αλλαγές τόσο στο ωράριο των φαρμακείων (ανοιχτά τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο) όσο και στο πληθυσμιακό κριτήριο, με βάση το οποίο δίνεται άδεια λειτουργίας σε φαρμακείο.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι οι συνδικαλιστές του κλάδου να μιλάνε, επίσης, για «εξαπάτησή» τους και να έχουν εξαγγείλει μπαράζ κινητοποιήσεων. Οι οποίες, φυσικά, θα πλήξουν περισσότερο τους ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν μετρητοίς τα φάρμακά τους, αφού δεν θα γίνονται δεκτές οι συνταγές των Ταμείων τους. Σε τροχιά κινητοποιήσεων κινούνται και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.

ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι στη μεταπολεμική Ελλάδα διαμορφώθηκε ένα εκτεταμένο καθεστώς πολλαπλής «προστασίας» πολλών επαγγελματικών ομάδων. Σήμερα, υπό την πίεση και του Μνημονίου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να άρει διάφορους περιορισμούς και να αφαιρέσει προνόμια. Είναι φυσικό ότι θα συναντήσει αντιδράσεις.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ μαζί τους πρέπει να γίνει στη βάση της ειλικρίνειας. Γνωρίζει ότι ελάχιστες δυνατότητες έχει να ξεφύγει από το δεσμευτικό πλαίσιο που προβλέπει το Μνημόνιο. Αντί, λοιπόν, να προσπαθεί να καλλιεργεί ελπίδες, ότι οι αλλαγές θα είναι «ελεγχόμενες», να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Η παραπλάνηση δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ.


http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου