ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

60 ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ;

Θυμίζει αμφιθέατρο της Νομικής
Αρκετοί από τους υπουργούς και υφυπουργούς
της κυβέρνησης είναι δικηγόροι και νομικοί
Του Βασιλη Nεδου
Τον προηγούμενο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια ενός από τα πολλά υπουργικά συμβούλια της κυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου, ο Κικέρων («Περί Καθηκόντων») «εισέβαλε» στη συζήτηση. Αυτουργός ήταν τότε ένας από τους καθηγητές της κυβέρνησης, ο κ. Χ. Παμπούκης, και αιτία της παρέμβασης, η ρύθμιση για το χρηματικό όριο των δώρων που επιτρέπεται να δέχονται οι υπουργοί. Σε μια άλλη συνεδρίαση, ο κ. Ευ. Βενιζέλος ξεκίνησε μια αγόρευση ομιλώντας λατινικά, για να σταματήσει χαμογελαστός και μόνο μετά μια μάλλον παιγνιώδη παρέμβαση του Θ. Πάγκαλου (το πρώτο πτυχίο του οποίου αφορά τα Νομικά), που φαίνεται ότι κουράστηκε από τη νεκρή γλώσσα των νόμων.
Γενικώς, συχνά πυκνά, το υπουργικό συμβούλιο θυμίζει αμφιθέατρο της Νομικής. Οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές κ. Παμπούκης και Βενιζέλος (τα κοινά επιστημονικά ενδιαφέροντα των οποίων τους έχουν μετατρέψει σε τακτικούς συνομιλητές) δεν αποτελούν παρά μόνο την κορυφή της πυραμίδας των νομικών στην κυβέρνηση. Από τα 48 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, περίπου το 1/3, ήτοι τα 15 εξ αυτών, ασκούν ή κάποια στιγμή άσκησαν ένα νομικό επάγγελμα.
Συγκεκριμένα, ο γαλλοτραφής κ. Παμπούκης είναι καθηγητής ιδιωτικού διεθνούς δικαίου και του δικαίου διεθνών συναλλαγών, ενώ στο υπουργικό, εκτός από τον κ. Βενιζέλο, συνταγματολόγος είναι και ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος. Δικηγόροι είναι επίσης οι υπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Χ. Καστανίδης. Εκ των αναπληρωτών υπουργών δικηγόροι είναι οι κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Σωκ. Ξυνίδης. Στη Νομική σπούδασε και ο κ. Π. Μπεγλίτης, αλλά ήδη από την εποχή του μεταπτυχιακού κύκλου που παρακολούθησε δεν πορεύθηκε τελικώς σε κάποιο συναφές επάγγελμα, αλλά ειδικεύτηκε στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς σχέσεις.
Αρκετοί εκ των υφυπουργών ανήκουν επίσης στο κυβερνητικό lobby των δικηγόρων. Ο πιο γνωστός εξ αυτών είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής. Δικηγόροι επίσης είναι οι υφυπουργοί Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη, Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Π. Ρήγας και Ντ. Ρόβλιας, Παιδείας κ. Εφη Χριστοφιλοπούλου, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιλένα Αποστολάκη και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης. Στην ευρύτερη κατηγορία περιλαμβάνεται και μια εκπρόσωπος του κλάδου των συμβολαιογράφων, η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Ελπίδα Τσουρή. Η σύνθεση της κυβέρνησης δημιούργησε, κατά τα πρώτα στάδια της συζήτησης περί την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, την ανησυχία ότι πιθανόν μέλη της θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προσκόμματα στην όλη διαδικασία. Εν τέλει διεφάνη ότι οι φόβοι ήταν μάλλον υπερβολικοί.
Υπέρ των αλλαγώνΑντιθέτως, ακόμη και οι κατ' επάγγελμα δικηγόροι υπουργοί εκφράστηκαν μάλλον ευμενώς για την πλειονότητα των αλλαγών με ελάχιστες και μάλλον ήπιες εξαιρέσεις. Οπως αυτή του κ. Καστανίδη, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης των ελάχιστων αμοιβών για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δικηγόροι, με κύριο επιχείρημα ότι συνεισφέρουν στην είσπραξη εσόδων στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία. Συγκρινόμενη πάντως με πρόσφατες κυβερνήσεις, όπως λ. χ. με εκείνην που επέλεξε ο κ. Κ. Καραμανλής μετά τις εκλογές του 2007 (10 από τα 40 μέλη), η σημερινή έχει σαφώς περισσότερους νομικούς. Εμπειρα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος παρατηρούν ότι οι δικηγόροι εξακολουθούν να αποτελούν τον πυρήνα κάθε κυβέρνησης, ωστόσο σε σύγκριση με τη δεκαετία του '80 ο αριθμός τους έχει σαφώς υποχωρήσει. Οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, παρατηρούν, ήταν μοιρασμένες μεταξύ δικηγόρων και ιατρών, ενώ οι οικονομολόγοι ή άλλοι επαγγελματίες, σε αντίθεση με σήμερα, ήταν μια μάλλον αξιοπερίεργη μειοψηφία. Ακόμη παλαιότερα, πολλώ δε μάλλον πριν από το 1981, οι -εκπαιδευμένοι στη ρητορεία- δικηγόροι αποτελούσαν τη συντριπτική πλειονότητα των υπουργών.
Με γεμάτο... «πάγκο» ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.Το κυβερνών κόμμα φαίνεται, πάντως, ότι δεν έχει πρόβλημα επάρκειας νομικώς, καθώς προκύπτει πως διαθέτει γεμάτο... «πάγκο» από δικηγόρους. Από τους 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, νομικοί (δικηγόροι και όχι μόνο) είναι οι 31. Αν υπολογισθεί ότι περίπου οι μισοί είναι ήδη μέλη της κυβέρνησης, υπάρχουν άλλοι τόσοι σε περίπτωση που -για κάποιο λόγο- κριθεί ότι χρειάζονται και άλλοι. Στη Ν.Δ. οι δικηγόροι είναι μόλις ένας λιγότερος (30), συνιστούν όμως πολύ μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά προς το μέγεθος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τούτη τη στιγμή αριθμεί 86 βουλευτές.
 news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου