ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

"ΑΝΟΙΓΜΑ" ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΛΛΑ .... ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ ΜΗΝΥΣΗΣ 900 % !!!. ΠΑΡΑΛΟΓΟ ; Η ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!


Με την υπ' αριθμ. 123827/23-12-2010 (ΦΕΚ Β΄ 1991/23.12.2010) κοινή απόφαση Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, αναπροσαρμόζονται από 23-1-2011 το παράβολο κατάθεσης μήνυσης, το τέλος πολιτικής αγωγής και τα δικαστικά έξοδα της ποινική διαδικασίας ως ακολούθως:

1.ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ: α) Επί αποφάσεων Πταισματοδικείου από είκοσι πέντε (25) σε πενήντα (50) Ευρώ. β) Επί αποφάσεων Μονομελούς Πλημμελειοδικείου από σαράντα (40) σε ογδόντα (80) Ευρώ. γ) Επί αποφάσεων Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου από εκατόν είκοσι (120) σε τριακόσια εξήντα (360) Ευρώ. δ) Επί αποφάσεων Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από εκατόν είκοσι (120) σε τριακόσια εξήντα (360) Ευρώ. ε) Επί αποφάσεων Μικτού Ορκωτού Εφετείου και Πενταμελούς Εφετείου από διακόσια πενήντα (250) σε πεντακόσια (500) Ευρώ. στ) Επί αποφάσεων λοιπών Ποινικών Δικαστηρίων από ογδόντα πέντε (85) σε διακόσια (200) Ευρώ. ζ) Της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 663/77 από διακόσια είκοσι (220) σε διακόσια πενήντα (250) Ευρώ. η) Της παραγράφου 4 εδ. Α' του άρθρου 3 του ν. 663/77 από σαράντα (40) σε πενήντα (50) Ευρώ.

2. ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΜΗΝΥΣΗΣ: Το παράβολο μήνυσης που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 42 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναπροσαρμόζεται από δέκα (10) σε εκατό (100) Ευρώ.

3. ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: Το τέλος πολιτικής αγωγής που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 63 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναπροσαρμόζεται από δέκα (10) σε πενήντα (50) Ευρώ.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη απόφαση, που "πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων" μέσα στην "ευδαιμονία των εορτών", έχει διπλό "στόχο" : Αφενός να αυξήσει τα έσοδα του κράτους, με τις υπέρογκες αυξήσεις ( μέχρι 1000% !!) των δικαστικών εξόδων, και αφετέρου να αποτρέψει τους πολίτες από την υποβολή άσκοπων μηνύσεων, και τον περιορισμό έτσι της δικαστικής ύλης, με τελικό σκοπό την επιτάχυνση της ποινικής δίκης .

Έχουμε όμως επισημάνει και στο παρελθόν ότι παρόμοια μέτρα που αποσκοπούν καθαρά σε αύξηση των εσόδων και τελικά οδηγούν σε περιστολή βασικών δικαιωμάτων των πολιτών, όπως αυτό της απρόσκοπτης πρόσβασης στη δικαιοσύνη, εκτός του γεγονότος ότι είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας, είναι και αντισυνταγματικά, εφόσον θίγουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς συμβάσεις για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης δεν γίνεται με περιορισμό δικαιωμάτων και ουσιαστικό αποκλεισμό των λαϊκών στρωμμάτων από την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, ούτε με παραγραφές αδικημάτων (!!), αλλά με ουσιαστική παρέμβαση στο χώρο των Δικαστηρίων, με οργάνωση σε σύγχρονα πρότυπα , με σύγχρονες υποδομές, με δικαστές εκπαιδευμένους, με υπαλλήλους καταρτισμένους και με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και δικαστικά κτίρια κατάλληλα.

Οσο δε αφορά στην περίφημη πλέον "απελευθέρωση του Επαγγέλματος του Δικηγόρου" , που τα διάφορα "δημοσιογραφικά παπαγαλάκια" έχουν κάνει σημαία τους, απλά επισημαίνουμε ότι "καταρρέει" πλέον με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου για έναν απλούστατο λόγο: Πως είναι δυνατόν να έχουμε ως στόχο με την απελευθέρωση των αμοιβών των δικηγόρων, την μείωση του κόστους προσφυγής στη Δικαιοσύνη, και από την άλλη να αυξάνουμε τα δικαστικά έξοδα μέχρι και 1000 % ???

Ηγουμενίτσα 4 Ιανουαρίου 2011 Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας

http://www.dsthes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου