ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ν 3904/2010 ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΠΑΛΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΕΜΦΡΑΓΜΑ;

Εμφραγμα… στις Εισαγγελίες της χώρας έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες ο νέος νόμος Καστανίδη (3904/2010), που μεταξύ άλλων προβλέπει τη μετατροπή αδικημάτων σε ελαφρύτερα, με στόχο την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης. εφαρμογή του νέου νόμου, που τέθηκε σε ισχύ στις 23 Δεκεμβρίου 2010, προκάλεσε «μπλακ άουτ» στις υπηρεσίες των όλων Εισαγγελιών, οι οποίες είναι αρμόδιες για τον προσδιορισμό των εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν ανεκδίκαστες.Χιλιάδες δικογραφίες ανασύρονται μία προς μία και περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί αφενός ποιες από τις παραβάσεις εμπίπτουν στην αλλαγή του νόμου και κατά συνέπεια θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο δικαστήριο και σε άλλο πινάκιο και αφετέρου εάν σώζονται από τον χρόνο παραγραφής, που θεωρείται ακόμη ένας «πονοκέφαλος» για τη Δικαιοσύνη και τις υπηρεσίες της.

Ειδικότερα στην Εισαγγελία της Αθήνας, που είναι και η μεγαλύτερη της χώρας, καθημερινά και σε δεκάωρη βάση συνεργεία από εισαγγελείς και υπαλλήλους της Γραμματείας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ελέγχουν μία προς μία περίπου 600 με 700 δικογραφίες, συντάσσουν νέα κατηγορητήρια και επαναπροσδιορίζουν όλες τις υποθέσεις από την αρχή.
Οπως είπαν στο «Εθνος» δικαστικές πηγές, μέχρι τώρα δεν έχει φανεί η ελάφρυνση, αλλά η τρομακτική επιβάρυνση του Πρωτοδικείου, που αναμένεται να δεχτεί μεγαλύτερο όγκο υποθέσεων από τις ήδη εκκρεμείς. Παράλληλα, έχουν «γονατίσει» οι υπηρεσίες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, αφού ο έλεγχος, ο προσδιορισμός και η μεταφορά των υποθέσεων γίνεται από την Εισαγγελία.
Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι ενδεχομένως η αποσυμφόρηση των πινακίων να γίνει ορατή στα Εφετεία, τα πινάκια των οποίων ήταν ήδη πολύ φορτωμένα, γεγονός που είχε αποτέλεσμα οι δίκες στα Εφετεία να αναβάλλονται σε ποσοστό από 35%-50% και να προσδιορίζονται δίκες για το 2015…
Στα Πρωτοδικεία, όμως, η εικόνα διαγράφεται διαφορετική, καθώς υποθέσεις που στοιβάζονταν για χρόνια στα Εφετεία ως κακουργήματα, με την αλλαγή του νόμου μεταφέρονται στα Πλημμελειοδικεία ως πλημμελήματα, όπου μεταφέρεται και το πρόβλημα τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, αφού εκεί θα στριμωχτούν περισσότερες δίκες, ανάμεσα στις ήδη εκκρεμείς. Ο νέος νόμος έχει προκαλέσει μπλακ άουτ στην Εισαγγελία της Αθήνας, καθώς οι εσωτερικοί εισαγγελείς και οι περίπου 150 υπάλληλοι της Γραμματείας χρειάζεται να εργάζονται καθημερινά 10 και 12 ώρες, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος και η μεταφορά εκατοντάδων δικογραφιών που εμπίπτουν στον νέο νόμο.

Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου