ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΑΛΛΑ "ΚΛΕΙΣΤΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΠΑΡΑΛΟΓΟ ;

Κορεσμός στους προστατευόμενους κλάδους
Tου Αποστολου Λακασα
Τη μείωση του αριθμού των εισακτέων σε σχολές και Τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ που «οδηγούν» σε κλειστά επαγγέλματα, δηλώνει έτοιμο να εξετάσει το υπ. Παιδείας για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12. Η τελική απόφαση για τη μείωση και, κατ’ επέκταση, το ποσοστό της, θα ληφθεί σε συνεργασία με τα υπουργεία που «εποπτεύουν» κάθε επαγγελματικό κλάδο (π. χ. το υπ. Υγείας και το Δικαιοσύνης) και τα οποία έχουν βαρύνοντα λόγο. Και αυτό διότι σε πολλά από τα κλειστά επαγγέλματα παρατηρείται υπερκορεσμός λόγω της αύξησης των εισακτέων στα σχετικά Τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ από τις αρχές του 2000. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας και την έκδοση «Πάμε Πανεπιστήμιο 2011» των συμβούλων σταδιοδρομίας Νίκου Παυλάκου και Σπύρου Μιχαλούλη, η κατάσταση για τον αριθμό των εισακτέων και τις επαγγελματικές προοπτικές των σχολών, που οδηγούν σε ορισμένα από τα πιο γνωστά κλειστά επαγγέλματα καταγράφεται ως εξής:
Νομικοί: Στις τρεις νομικές σχολές της Ελλάδας εισήχθησαν το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 1.350 υποψήφιοι. Ο αριθμός των εισακτέων από το 2008 αυξήθηκε κατά συνολικά 50 άτομα. Σε έρευνα της εταιρείας GPO για λογαριασμό της «Αλληλεγγύης Δικηγόρων» η υπερπληθώρα δικηγόρων θεωρήθηκε από τους ίδιους το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου από το 43,2%. Ως προς τους συμβολαιογράφους, τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με την Ε. Ε. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3.250 συμβολαιογράφοι και καθένας αντιστοιχεί σε 3.446 κατοίκους.
Φαρμακοποιοί: Στις τρεις σχολές της χώρας εισάγονται 320 υποψήφιοι κάθε χρόνο. Ο αριθμός των εισακτέων από το 2001 έως και το 2007 ψαλιδίστηκε, ενώ από το 2008 παραμένει σταθερός. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αττικής, K. Λουράντος, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περί τους 11.500 φαρμακοποιούς με αποτέλεσμα να αναλογεί ένας ανά 950 κατοίκους.
Αρχιτέκτονες: Φέτος εισήχθησαν 560 απόφοιτοι λυκείου στις έξι αρχιτεκτονικές σχολές της χώρας. Σήμερα, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περί τους 15.000 αρχιτέκτονες, με αποτέλεσμα η αναλογία αρχιτεκτόνων προς κατοίκους να είναι 1,3:1.000. Η Ελλάδα έχει την τρίτη μεγαλύτερη αναλογία μετά την Ιταλία (2,1:1.000) και την Πορτογαλία (1,5:1.000).
Πολιτικοί μηχανικοί: Στα πέντε τμήματα Πολιτικών Μηχανικών της χώρας εισήχθησαν φέτος 740 υποψήφιοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 30.000 πολιτικοί μηχανικοί.
Λογιστές: Η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει δύο πανεπιστημιακές σχολές Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με 320 νέες θέσεις ετησίως, ενώ στα ΤΕΙ της χώρας λειτουργούν 11 Τμήματα Λογιστικής που δέχονται 3.900 νέους φοιτητές κάθε χρόνο και δύο Τμήματα Χρηματοοικονομικών και Ελεγκτικής με 620 νέες θέσεις ετησίως. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Σώμα Ορκωτών Λογιστών και Ελεγκτών (ACCA) και το ελληνικό Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν περίπου 280 τιτλούχοι ACCA και περίπου 2.000 φοιτητές του κλάδου των ορκωτών λογιστών. Μάλιστα, στους αποφοίτους Τμημάτων Λογιστικής προστίθενται πολλοί απόφοιτοι Οικονομικών Επιστημών που κάνουν μεταπτυχιακά στη λογιστική, τα χρηματοοικονομικά και την ελεγκτική.
news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου