ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σημαντικές αλλαγές στη Διοικητική Δικονομία με το Ν 3900/2010

Ο νέος Ν 3900/2010 επέφερε αξιοσημείωτες αλλαγές στον θεσμό του εισηγητή δικαστή στις ακυρωτικές διαφορές, ο οποίος μετά την έναρξη ισχύος του Ν 3900/2010 συντάσσει συνοπτική έκθεση που επισυνάπτεται στο φάκελο το αργότερο τρεις ημέρες πριν από τη συζήτηση. Σημαντικές αλλαγές επήλθαν και στην προσωρινή δικαστική προστασία τόσο στις διαφορές ουσίας ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, όσο και στην περίπτωση που ασκείται αίτηση ακυρώσεως κατά οικοδομικής αδείας. Επιπλέον στην άσκηση αίτησης αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, τάχθηκαν αυστηρότερες προϋποθέσεις, δεδομένου ότι η άσκησή της μετά τον Ν 3900/2010 «Εξορθολογισμός διαδικασιών και επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και άλλες διατάξεις», επιτρέπεται μόνο όταν προβάλλεται από τον διάδικο συγκεκριμένος ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει νομολογία του ΣτΕ, ή ότι υπάρχει αντίθεση της προσβαλλόμενης απόφασης προς τη νομολογία του ΣτΕ ή άλλου ανώτατου δικαστηρίου είτε προς ανέκκλητη απόφαση διοικητικού δικαστηρίου. Αξιόλογες αλλαγές σημειώθηκαν με τον νέο νόμο στις φορολογικές διαφορές και εν συνόλω στις διαφορές ουσίας και στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, όπου θεσπίστηκε ένα νέο ένδικο βοήθημα, η αίτηση επανάληψης της διαδικασίας.




Επίσης αλλαγές επέφεραν τόσο ο Ν 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» όσο και ο Ν 3886/2010 «Δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων – Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 89/665/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Ιουνίου 1989 (L 395) και την Οδηγία 92/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 25ης Φεβρουαρίου 1992 (L 76), όπως τροποποιήθηκαν με την Οδηγία 2007/66/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2007 (L 335)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου