ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Η σελίδα αυτή αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της επαρχίας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα...

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Παραθέτουμε στα αγγλικά μελέτη  του καθηγητή George Yarrow, Διευθυντή του “ Regulatory Policy Institute” της Οξφόρδης που δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου 2012 του ηλεκτρονικού εντύπου (ccbe info no 31/2012  βλ. ιστοσελίδα:  ccbe.eu/fileadmin/user_upload/NTCdocument/RPI_study_Yarrow_D1_ 13458650358.pdf) του CCBE (Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλογων βλ. ιστοτόπο   www.ccbe.eu) για την “απορρύθμιση” των νομικών υπηρεσιών που επιχειρείται από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας). Σύμφωνα με την μελέτη η τάση των οικονομολόγων να θεωρούν ότι η «απορρύθμιση» των νομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και απελευθέρωση της αγοράς υπέρ των καταναλωτών δεν είναι σωστή. Αντίθετα, προκύπτει ότι κατά κύριο λόγο η προσεκτική θέση κανόνων (ιδίως όσων τίθενται από τους ίδιους τους συλλογικούς θεσμούς των δικηγόρων) που διασφαλίζουν την ποιότητα των νομικών υπηρεσιών (π.χ. ρύθμιση δικαστικών εξόδων, διαφήμιση, πειθαρχικός κώδικας, τρόπος άσκησης του λειτουργήματος) συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γενικής οικονομικής δραστηριότητας και αποδεικνύονται τελικά επωφελείς για τον καταναλωτή. Πρέπει επίσης μία κυβέρνηση, κατά την μελέτη,  πριν αποφασίσει να επιβάλλει μία χαλάρωση των ρυθμίσεων της δικηγορικής αγοράς, να έχει μελετήσει πολύ καλά τις συνέπειες που αυτή θα έχει στην συγκεκριμένη αγορά, καθώς οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για άρση των περιορισμών αδιακρίτως επαγγέλματος, τείνουν να αγνοούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε αγοράς, τόσο ευρέως της οικονομικής, όσο και, ειδικά, αυτής των δικηγορικών υπηρεσιών. 
http://dskavalas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου