ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Άρθρο στα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ του Βασίλη Ε. Αλεξανδρή, Προέδρου του Δ.Σ.Α και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Το άρθρο στα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟς
Δημεύεται το εισόδημα των δικηγόρων
Του Βασίλη Ε. Αλεξανδρή,
Προέδρου του Δ.Σ.Α και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Το κυβερνητικό προσχέδιο για το ασφαλιστικό χαρακτηρίζεται από καταστρατήγηση βασικών αρχών και θεσμών της κοινωνικής ασφάλισης. Διακατέχεται από μια ισοπεδωτική αντίληψη χωρίς επίγνωση της ισχύουσας πραγματικότητας αλλά και των επιπτώσεων των προτεινόμενων αλλαγών. Δεν συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη ή από οποιαδήποτε σχετική ειδική και επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση. Δεν επιλύει αλλά αντίθετα δημιουργεί προβλήματα.
  Ειδικότερα, το δικηγορικό σώμα οδηγείται κυριολεκτικά σε επαγγελματική και οικονομική εξόντωση. Η προτεινόμενη υπέρμετρη αύξηση των εισφορών σε ποσοστό 38,45%στο φορολογητέο εισόδημα, σε συνδυασμό με τις λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις του δικηγόρου, συνιστά εν τοις πράγμασι, δήμευση του εισοδήματος του κατά παράβαση του Συντάγματος καθώς και του άρθρου 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της  ΕΣΔΑ.
Ενδεικτικώς, σημειώνω ότι οι δυσμενέστατες επιπτώσεις στη διαβίωση του κάθε δικηγόρου θα έχουν ως αποτέλεσμα:
α. Την έξοδο από το επάγγελμα εκείνων που συμπληρώνουν τα συντάξιμα χρόνια με συνέπεια τη μείωση των εισροών στο σύστημα και την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Σχετικώς υπολογίζεται ότι πρόκειται για 3.500 συναδέλφους.
β. Την αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για την πλειονότητα των λοιπών συναδέλφων με όλες τις εντεύθεν δυσμενείς συνέπειες. Υπογραμμίζω ότι με το Ν. 4331/15 είχε προβλεφθεί η δυνατότητα υπαγωγής των νέων ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, σύμφωνα με την εισφοροδοτική τους ικανότητα, καταβάλλοντας μειωμένες εισφορές. Της δυνατότητας αυτής, έκαναν χρήση περί τους 4.000 ασφαλισμένους του ΤΑΝ. Η ρύθμιση αυτή που δυστυχώς καταργήθηκε, ήταν επιτυχής. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η εισπραξιμότητα αυξήθηκε εντυπωσιακά. Ως εκ τούτου, η προτεινόμενη δραστική αύξηση των εισφορών θα επιφέρει αύξηση ή μείωση των εισροών στο σύστημα; Η απάντηση είναι προφανής: Η κατά τα ως άνω δυσανάλογη αύξηση των εισφορών θα αυξήσει το μέγεθος των ανείσπρακτων οφειλών.
Η σύνολη σύλληψη του εν λόγω προσχεδίου στερείται λοιπό(και) κοινής λογικής. Πλήττει την ίδια την βιωσιμότητα του συστήματος, την απασχόληση και την ανάπτυξη.
Το δικηγορικό σώμα εκφράζοντας δημόσια την αντίθεσή του, διεκδικεί το δικαίωμά του στην επαγγελματική υπόσταση και ανάπτυξη. Δεν περιορίζεται, όμως, απλώς σ΄ έναν καταγγελτικό λόγο. Με το ψήφισμα που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, ζητεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος στη βάση εμπεριστατωμένα τεκμηριωμένων προτάσεων για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και ορθολογικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Παρέμβαση Προέδρου ΔΣΑ και στο Mega
Παρέμβαση για το θέμα του ασφαλιστικού έκανε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και στην τηλεοπτική εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, όπου επεσήμανε για μιά ακόμη φορά ότι οι δικηγόροι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν επειδή απειλείται με δήμευση το εισόδημά τους.
Παρουσία του υφυπουργού Εργασίας Τ. Πετρόπουλου, ο κ. Αλεξανδρής τον κάλεσε να απαντήσει εάν έχει προηγηθεί κάποια αναλογιστική μελέτη για τις προτάσεις του κυβερνητικού προσχεδίου και παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, ένας δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ ενώ πλήρωνε μέχρι τώρα για φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές εισφορές 10.830 ευρώ, με τις προτάσεις του προσχεδίου της κυβέρνησης θα κληθεί να καταβάλει 13.800 ευρώ, δηλαδή το 69% του εισοδήματος του.

1 σχόλιο:

  1. για την παρασκευη τι λενε οι πληροφοριες οτι θα αποφασισει η συντονιστικη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή