ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 2-3-2016

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή. Αμέσως μετά τη λήξη της θα ξεκινήσει η Ολομέλεια Προέδρων
15.35 Έναρξη Ολομέλειας
Παρουσίαση αναλογιστικης μελέτης για το ΤΑΝ
Όλα τα σενάρια λαμβάνουν ως παραδοχή εισπραξιμότητα 95%!!!!
Προτεινόμενο σενάριο αναλογιστικής: σταδιακή εξομοίωση εισφορών νέων και παλιών ασφαλισμένων και διατήρηση ασφαλιστικών κατηγοριών από τη σημερινή τρίτη έως και την έβδομη με αυτόματη υπαγωγή όλων ανά τριετία.
Προταση για παραταση αποχης απο 5 εως 16 Μαρτιου και Συντονιστικη στις 15 Μαρτίου. Ομόφωνα αποδεκτή.
Πλαίσιο αποχής παραμένει το ίδιο.
Η αναλογιστική μελέτη ΔΕΝ αποτελεί πρόταση της Ολομέλειας.


ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                        Aθήνα, 2/3/2016

Απόφαση Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για συνέχιση της αποχής των Δικηγόρων έως και την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016. 

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας  συνεδρίασε την Τετάρτη 2 Μαρτίου υπό τη προεδρία του Προέδρου της Β. Αλεξανδρή, για το θέμα του ασφαλιστικού.
Τα μέλη της Ολομέλειας ενημερώθηκαν από τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλ. Ζιμπίδη για τα συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του δικηγορικού σώματος για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κλάδου των Νομικών.
Αναφερόμενος στα βασικά συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης και συγκρίνοντας τα με το ασφαλιστικό προσχέδιο της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Β. Αλεξανδρής, τόνισε:  «Συνάγεται ευχερώς ότι η πρόταση του Yπουργείου Εργασίας δημιουργεί αναλογιστική ανισορροπία στο Ταμείο Ασφάλισης Νομικών. Το προτεινόμενο από την κυβέρνηση ασφαλιστικό σύστημα δεν δίνει μόνιμη αλλά πρόσκαιρη λύση, μετατοπίζοντας απλά την βιωσιμότητα του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών μόλις κατά 2-3 έτη».
«Η πρόταση του υπουργείου, μεταφέρει και πολλαπλασιάζει στο άμεσο μέλλον το πρόβλημα, καθώς δεν έχει αναλογιστική βάση, ούτε προβλεπόμενη ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών», συμπλήρωσε.
Με την αναλογιστική μελέτη αναδεικνύεται η βιωσιμότητα του κλάδου ασφάλισης Νομικών για επόμενα 20 και πλέον έτη, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης εξισορρόπησης των εισφορών-παροχών- μεταξύ παλαιών(προ της 1-1-1993) και νέων ασφαλισμένων.
Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης από τα οποία προκύπτει η προοπτική του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών, παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση.
«Σε κάθε περίπτωση βασικά στοιχεία μιας πρότασης, που θα ερείδεται στο παραπάνω πόρισμα της αναλογιστικής μελέτης είναι η εξασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, η ισότητα των μελών και η ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ενημέρωσε επίσης το σώμα ότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος απαντώντας σε έγγραφο αίτημα του δικηγορικού σώματος για χορήγηση των σχετικών αναλογιστικών μελετών που έχουν συνταχθεί, υποστήριξε ότι «δεν υφίστανται αναλογιστικές μελέτες -όπως ο ίδιος διαβεβαίωνε δημοσίως- παρά μόνον «αναλογιστικές προβολές και αναλύσεις ποσοτικών στοιχείων».  Επισημάνθηκε ότι ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ακόμη στην απαντητική επιστολή του, πως οι ως άνω «προβολές και αναλύσεις», δεν είναι «ολοκληρωμένα έγγραφα» καθ’ όσον δεν φέρουν υπογραφή και το περιεχόμενό τους «μπορεί οποτεδήποτε να μεταβληθεί» και να δημιουργήσει «σύγχυση και παρανοήσεις».
Παρά την αντιφατικότητα των θέσεων του υπουργού, ο κ. Αλεξανδρής, τόνισε πως «για το μείζον θέμα της αναλογιστικής τεκμηρίωσης των λύσεων που προτείνει, τον καλούμε να μας χορηγήσει τις «μελέτες που υφίστανται ήδη» και σκοπεύει να θέσει υπ’ όψιν της Βουλής».
Συνοψίζοντας τις θέσεις του δικηγορικού σώματος ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε :«Το προσχέδιο της κυβέρνησης καταστρατηγεί θεμελιώδεις αρχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως ιδίως τις αρχές της βιωσιμότητας και της ανταποδοτικότητας, είναι αναξιόπιστο, και οδηγεί απροσχημάτιστα σε αντισυνταγματική δήμευση του εισοδήματος των δικηγόρων». Και υπογράμμισε την πάγια θέση των Δικηγόρων αλλά και του συνόλου των επιστημονικών φορέων, πως «ένας ουσιαστικός διάλογος προϋποθέτει την άμεση απόσυρση του προσχεδίου της κυβέρνησης, πλήρη αναλογιστική μελέτη, και έναρξη των συζητήσεων από μηδενική βάση».
Κατόπιν τούτων, η Ολομέλεια υιοθέτησε την εισήγηση του προέδρου  και αποφάσισε:
  • Ανάρτηση της αναλογιστικής μελέτης στο site της Ολομέλειας
  • Αποστολή των συμπερασμάτων – θέσεων και προτάσεων – στους θεσμούς με στόχο την αποδόμηση των θέσεων του προσχεδίου και την αντίστοιχη υπόδειξη ορθολογικών και δίκαιων επιλογών
  • Συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των Δικηγόρων έως και την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016.
  • Σύγκληση της Συντονιστικής Επιτροπής στις 15 Μαρτίου προκειμένου να εκτιμήσει τις έως τότε εξελίξεις.



7 σχόλια:

  1. Συνέχιση αποχής από παραστάσεις στα δικαστήρια. Και επιτέλους αποφασίστε για τα παράβολα προαγωγών τα οποία παρανόμως απαιτείτε να καταβάλλονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μονόδρομος η συνέχιση της αποχής! Το προσχέδιο Κατρούγκαλου σε συνδυασμό με το νέο φημολογούμενο φορολογικό είναι η ταφόπλακα του ελεύθερου επαγγελματία. Δεν είναι βιώσιμο, αλλά μέχρι να διαπιστωθεί η αποτυχία του θα έχουν βάλει λουκέτο ένα σωρό συνάδελφοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Όλα τα σενάρια λαμβάνουν ως παραδοχή εισπραξιμότητα 95%!!!!" ??? όταν τις ...καλές ημέρες (όταν εκτός κρίσης και με εισφορές ύψους 2800 σύνολο για τους άνω της 5ετίας;) ήταν στο 85%;
    Υπαγωγή μέχρι την 7η ασφαλιστική κατηγορία όταν πριν λίγους μήνες παλεύαμε για υπαγωγή στην 1η; Είναι μια αναλογιστική που είναι βούτυρο στο ψωμί του Κατρούγκαλου και της συγκυβέρνησης - σε βαθμό ύποπτο!
    Τελικά στον κλάδο υγείας μπαίνει ποσοστό;
    Πρόταση: Καμία σύνδεση εισφορών με το εισόδημα. Ίδιες παροχές για ίδιες εισφορές. Υπαγωγή στην 1η ασφαλιστική κατηγορία και από εκεί και πέρα μόνο προαιρετικά. Επιστροφή των χρεωστούμενων στο Ταμείο, διατήρηση της αυτοτέλειάς του. Συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού στο ασφαλιστικό σε ποσοστό 65% (έτσι και αλλιώς έχουμε γίνει εισπράκτορες του κράτους) όπου κρίνεται και ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας.

    Β.Καρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή είτε βγάζει κανείς 10.000 Ευρώ είτε 100.000 Ευρώ, η εισφοροδοτική του ικανοτήτα τεκμαίρεται όμοια κατά τους εκπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων; Και θα αναπροσαρμόζεται ομοιόμορφα και γενικά μέσω της υπαγωγής στις ασφαλιστικές κατηγορίες. Αυτή είναι η θέση της Ολομελείας; Και οι παλαιοί ασφαλισμένοι που ως επί το πλείστον έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα απλά θα καταβάλλουν όσα και οι δικηγόροι τους οποίους απασχολούν με υποπλασία αυτών εισοδήματα, αλλά σταδιακά μόνο για να μην θεωρηθεί αντιαναπτυξιακό...Καμία γενική συνέλευση προβλέπουν άραγε ή δεν έχουμε τέτοια αντανακλαστικά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ενδιάμεση λύση που είχε ακουστεί γιατί δεν προχωράει; Δηλαδή όλοι ένα συγκεκριμένο ποσό για εισφορές (π.χ. 3.500 Ευρώ) και από εκεί και πάνω από τις 10.000 Ευρώ ανά 10.000 εισόδημα αύξηση του ποσού κατά 10%, δηλαδή στις 20.000 εισόδημα αύξηση κατά 350 Ευρώ, στις 30.000 αύξηση κατά 700 Ευρώ κτλ. Τα ποσά και τα ποσοστά είναι ενδεικτικά και μπορούμε να τα συζητήσουμε, αλλά έτσι υπάρχει μια δίκαιη σύνδεση με το εισόδημα, χωρίς ούτε από τη μία να δίνουν τα ίδια ο δικηγόρος των 10.000 με αυτόν των 50.000, αλλά και ούτε ο δικηγόρος των 50.000 να πρέπει να δώσει 20.000 στα ταμεία (όπως προβλέπει το τερατούργημα Κατρούγκαλου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΥΓ η 7η κατηγορία έχει εισφορές ύψους 6.000. Πέρυσι η εισπραξιμότητα ήταν 59% και φέτος πιθανόν κατω απο 50%. Η αναλογιστική είναι εκτός τόπου και χρόνου γενικώς. Συνάδελφε 5:19 αν συνδεθεί η εισφορά με το εισόδημα αυτός με τις 100.000 θα πάρει πολλαπλάσια σύνταξη και εμείς θα μείνουμε με 384+ 150. Γιατί η συνταξη θα αποτελείται -κατά Κατρούγκαλο- απο εθνική σύνταξη και ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΦΟΡΩΝ στον εργασιακό βίο. Η αναδιανομή μπορεί να γίνει μέσω της φορολογίας

    Β. Καρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή