ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. ΔΡΑΜΑΣ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

    ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΔΡΑΜΑΣ, Τ.Κ. 661 00
Τηλ.: 25210 - 23540, 22694,
        Φαξ: 25210 - 55332, 55455
      http://www.dsdr.gr         e-mail: info@dsdr.gr
   ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                                                                      Δράμα 7-3-2016
                                                                                                      Αριθ. πρωτ. 047

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Κ.Κ. Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας

Κύριε Πρόεδρε
Μετά τη δημοσίευση του δελτίου τύπου της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της 2-3-2016 αλλά και την υπ` αριθ. πρωτ. 10696/4-3-2016 επιστολή της Πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς κ. Ευρώπης Αρτόγλου, με την οποία συμφωνώ απολύτως, επιτρέψτε μου να επισημάνω τα εξής:
Τον Ιούλιο του 2010 επιβλήθηκε στη χώρα μας, για πρώτη φορά, ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες και μάλιστα στην υψηλότερη κατηγορία (ήδη σήμερα στο 23%). Η συνδικαλιστική μας ηγεσία αντιδρώντας τότε, μετ επιτάσεως επέμενε στην απόλυτη θέση της μη υποβολής ΦΠΑ, όταν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρχε και υπάρχει ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες σε ποσοστό σαφώς χαμηλότερο (π.χ. στο Βέλγιο ανέρχεται στο 6%). Τα αποτελέσματα της τότε στάσης του σώματος τα ζούμε δυστυχώς όλοι μας καθημερινά, ενώ μια διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος, εντός του πλαισίου των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είχε, ίσως, θετικότερη έκβαση.
Σήμερα, με την επιλογή να αποσταλεί η αναλογιστική μελέτη και τα πορίσματά της, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της 2-3-2016, προς τους θεσμούς, καθίσταται ουσιαστικά σαφές το ότι μετά από δύο μήνες αποχής των δικηγόρων της χώρας, ως ύστατο μέτρο αντίδρασης κατά του «ασφαλιστικού σχεδίου» της κυβέρνησης, η μόνη αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη πρότασή μας είναι αυτή της αναλογιστικής, παρά τις επισημάνσεις που έγιναν και προφορικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας κυρίως ως προς την εισπραξιμότητα του 95 % που απαιτεί η προτεινόμενη λύση, η οποία είναι προφανώς ανέφικτη υπό τις σημερινές συνθήκες και παρά την επισήμανση της, επίσης σημαντικής, παραμέτρου ότι η συγκεκριμένη αναλογιστική μελέτη αφορά μόνο το ΤΑΝ και όχι το ΕΤΑΑ με τους λοιπούς κλάδους του.
Κ. Πρόεδρε όπως επισημαίνει και η Πρόεδρος του Δ.Σ. Κιλκίς στην επιστολή της, αλλά και όπως αναφέρθηκε και στην Ολομέλεια της 2-3-2016 από αρκετούς Προέδρους, κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Ολομέλειας μας διανεμήθηκε από τη Γραμματεία συγκριτικός πίνακας ασφαλιστικών συστημάτων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τον οποίο σε πολλές χώρες μέλη της υφίστανται ασφαλιστικά συστήματα τα οποία, είτε αποκλειστικά, είτε συνδυαστικά, ακολουθούν λογικές σύμφωνα με τις οποίες συνυπολογίζεται και το εισόδημα για τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων σε ποσοστά βέβαια πολύ μικρότερα από το προτεινόμενο από την κυβέρνηση «σχέδιο».
Κ. Πρόεδρε, επειδή καθένας από εμάς πιστεύω ότι δεν διεκδικεί τα εύσημα του επαγγελματία συνδικαλιστή αλλά αντιθέτως προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να υπερασπιστεί τα δικαιώματα όλων των συναδέλφων που εκπροσωπεί, χωρίς να διαιρεί αυτούς σε «παλιούς» και «νέους», όπως το υπάρχον σήμερα ασφαλιστικό σύστημα, με όποιες βελτιώσεις κι αν γίνουν και πρωτίστως, λαμβάνει υπ όψιν τις τεκμηριωμένες προτάσεις των συναδέλφων του, όπως και την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος, σας παρακαλώ θερμά να επανεξετάσετε την αποστολή προς τους θεσμούς της αναλογιστικής μελέτης, γεγονός που θα δεσμεύσει το σώμα σε μια κατεύθυνση που κατά τη γνώμη μου δεν εκφράζει την πλειοψηφία αλλά πάνω από όλα δεν είναι εφικτή.      
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Αναστάσιος Μ. Πούλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου