ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΒΕΡΒΕΣΟΣ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ- ΣΧ/Ν ΚΠοΛΔ

Bήμα Νομικών
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ- ΣΧ/Ν ΚΠοΛΔ
Αθήνα,28/11/2014
Με αφορμή τις πρόσφατες ραγδαίες και καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν την αιφνίδια κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου ΚΠολΔ, στο οποίο αποτυπώθηκε πλήρως η βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης να μην λάβει υπόψιν της καμμία –σχεδόν- από τις προτάσεις, τόσον των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όσον και των Διοικητικών Ολομελειών του Αρείου Πάγου και των μεγάλων Δικαστικών σχηματισμών αυτής, σε μία επικαλούμενη (δήθεν) εναρμόνιση με τα προαπαιτούμενα της Τρόικα, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι:
Α) Είναι η 4η φορά στην πρόσφατη εναλλαγή διαφόρων προσώπων στο θώκο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που Υπουργός επιχειρεί, στο όνομα της «επιτάχυνσης» και των «μεταρρυθμίσεων», να επιφέρει καίρια πλήγματα στο σώμα της, ήδη, ατελώς και αλυσιτελώς αποδιδόμενης, Δικαιοσύνης, με ακριβώς αντίθετα από τα σκοπούμενα αποτελέσματα.
Β) Η αντίθεσή μας ήταν άμεση και ολοκληρωτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε εντοπίσει και θετικές διατάξεις στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου και ότι όλες, συλλήβδην, οι προωθούμενες αλλαγές είναι αρνητικές. Όμως, οι βασικές και ουσιώδεις αντιρρήσεις μας ως προς τις διατάξεις της αναγκαστικής εκτέλεσης , όπου μέσω μιας διαδικασίας «fast track», δικαιώματα και διαδικασίες, τίθενται στην «προκρούστεια κλίνη» των Τραπεζών, όσο και ως προς την πλήρη ex lege κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης στην τακτική διαδικασία, αλλά και την διατήρηση των εξοντωτικών παραβόλων και της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, δεν μας κατέλιπε κανένα περιθώριο αποδοχής του άνω σχεδίου νόμου, ως εισάγεται προς ψήφιση, αλλά ούτε και της απλής ρηματικής διαμαρτυρίας μας. Η αντίδρασή μας στο σχ/ν του ΚΠολΔ αποτελεί την <<αιχμή του δόρατος>> καθώς έρχεται σε συνέχεια μιας ακόμα προσβολής της Πολιτείας, μετά την φορολογική, κοινωνικοασφαλιστική και επαγγελματική επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον μας τα τελευταία χρόνια (ΦΠΑ, φορολόγηση από το 1ο ευρώ, ανακλιμάκωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια, «απελευθέρωση» αμοιβών, φορολογικές κυρώσεις, κ.λπ.).
Γ) Τα βασικά σημεία διαφωνίας μας σχετικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο αναλυτικά έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ , ώστε παρέλκει να τα αναφέρουμε και στην παρούσα επιστολή μας. Άμεσα αντιδράσαμε με την προκήρυξη τριήμερης προειδοποιητικής αποχής και τη σύγκλιση έκτακτης Ολομέλειας.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση και άλλων συλλογικών δράσεων, όπως α) συνέντευξη τύπου (έγινε ήδη), β) πληρωμένη καταχώρηση στον Τύπο (αυτήν την Κυριακή σε 2 εφημερίδες, «Βήμα», «Καθημερινή»), διότι όλα τα «συστημικά» «ΜΜΕ» έχουν «θάψει» την κινητοποίηση και τις αιτίες αυτής, γ) συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, δ) συνάντηση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων (ήδη έχει γίνει συνάντηση με τον αρχηγό της Αξ/κής Αντιπολίτευσης). Εξαντλήσαμε σχεδόν κάθε μέσο πίεσης και προβολής που είχαμε στο οπλοστάσιό μας.
Στην Ολομέλεια της 21/11/14 ο Πρόεδρος του ΔΣΑ εισηγήθηκε μια ρηξικέλευθη πρόταση για τα χρονικά του Δικηγορικού κλάδου : τη διενέργεια πανελλαδικού δημοψηφίσματος κατ΄αρθρ.138 του (νέου) Κώδικα Δικηγόρων, δια του οποίου θα εκφρασθεί η στάση του σώματος, τόσον απέναντι στο προς ψήφιση νομοσχέδιο in globo, όσο και ως προς το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεων μας, με ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΤΟ Ν/ΣΧ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ περί τα τέλη Δεκεμβρίου 2014 ή αρχές Ιανουαρίου 2015, δηλαδή ενόψει του ότι εισερχόμεθα σε έναν αγώνα «μακρού ορίζοντα». Η πρόταση αυτή αναδεικνύει τους ίδιους τους δικηγόρους σε πρωταγωνιστές για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα και ουχί μικρότερης αντιπροσωπευτικότητας όργανα, όπως το25 μελές ΔΣ και οι 1000 δικηγόροι της απαρτίας στην γ.σ.
Η Ολομέλεια αποφάσισε τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για τις 2-3/12/2014. Ταυτόχρονα, ενώ, ως ήταν λογικό, έπρεπε να συγκληθεί Ολομέλεια στις 4/12/14 για να εκτιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να λάβει αποφάσεις για το είδος και την μορφή των μελλοντικών κινητοποιήσεων της προς έκπληξη όλων μας αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία με μια μαξιμαλιστική διάθεση , αποχή μέχρι τις 5/12/14 και σύγκληση νέας Ολομέλειας.
Το ΔΣ του ΔΣΑ δεν μπόρεσε να υιοθετήσει αυτόν τον λογικό συλλογισμό, και να αντιληφθεί πως, θα μπορούσε να αποφασισθεί αποχή για μέρες μεταγενέστερες από αυτές που θα έχει αποφασίσει το κυρίαρχο σώμα μέσω του δημοψηφίσματος και έτσι αποφάσισε αποχή μέχρι τις 3/12/14 και σύγκληση νέου ΔΣ στις 4/12/14 για εκτίμηση της πορείας των κινητοποιήσεων μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Δ) Τα ερωτήματα, όπως τα διαμόρφωσε η Συν/κή της Ολομέλειας (και ουχί το ΔΣ), είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο κατατεθέν νομοσχέδιο, εν συνόλω και για όσους ψηφίσουν ΟΧΙ στο σχ/ν, προτείνονται δύο (2) μορφές απεργιακών κινητοποιήσεων είτε 1 αποχή διάρκειας είτε 2 αποχή «στοχευμένη» / αποχή περιορισμένης διάρκειας.
Στην απορία κάποιων συναδέλφων περί της απουσίας ερωτήματος για ΝΑΙ ή ΟΧΙ γενικώς σε αποχές, είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να αντιτίθεσαι σε ύψιστης σπουδαιότητας νομοθέτημα που φέρεται από τον Υπουργό στη Βουλή για ψήφιση, και όχι απλά σε διαβούλευση, και από την άλλη να εκπέμπεις προς την Κυβ/ση μήνυμα αδράνειας και οπισθοδρόμησης (!).
Η μορφή της «στοχευμένης» αποχής, η οποία ήδη εφαρμόσθηκε επιτυχημένα στις δίκες του ΙΚΑ για τη διασφάλιση της αμοιβής των κατ΄ αποκοπήν αμοιβόμενων συναδέλφων στο ύψος των γραμματίων προείσπραξης, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί, αφορά μόνο σε ΔΙΚΕΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ του Ελληνικού Δημοσίου (πχ. Φορολογικές-τελωνειακές (διοικητικές) προσφυγές πριν τον 3900/10, τα αντίστοιχα ποινικά φορολογικά /τελωνειακά αδικήματα, ανακοπές του ΚΕΔΕ, όπου έχει ήδη χορηγηθεί αναστολή εκτέλεσης ή προσωρινή διαταγή κοκ ), καθώς και συμφερόντων των Τραπεζών (πχ. Αναβολή δικών σχετικών με πλειστηριασμούς, ασφαλιστικά νομής αυτοκινήτων, Δ/γες πληρωμής κοκ) αλλά και όποιες άλλες δίκες περιλάβει στο πλαίσιο η Ολομέλεια και το ΔΣ του Συλλόγου, εφ’ όσον η ως άνω μορφή κινητοποίησης πλειοψηφίσει στο δημοψήφισμα της 2-3/12/2014.
Την Τρίτη και την Τετάρτη 2-3/12/14
➢ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΔΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
➢ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟ Ν-ΣΧ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
➢ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΑΣ.
➢ ΤΑΣΣΟΜΕΘΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟΧΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΜΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΚΑ.

Για το «ERGA OMNES»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΒΕΡΒΕΣΟΣ
Σύμβουλος ΔΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου