ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Οι δικαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στο πόθεν έσχες τιμαλφή και μετρητά που είναι σε θυρίδες ή εκτός τράπεζας

Εξαιρούνται από την υποχρέωση να δηλώσουν στο πόθεν έσχες φυλασσόμενα τιμαλφή , μετρητά σε θυρίδες ή και εκτός Τραπεζών οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί όπως προκύπτει από το σκεπτικό της απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου είχαν προσφύγει για το θέμα τέσσερις δικαστικές Ενώσεις.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε ως αβάσιμη την προσφυγή των Ενώσεων οι οποίες ζητούσαν την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης ως αντισυνταγματικής και παράνομης.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1468/2016 απόφασή της, έκρινε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση για την οποία  ζητούν την  ακύρωσή της ουσιαστικά δεν τους αφορά …Και αυτό , όπως αναφέρεται στην απόφαση γιατί  «δεν έχει έδαφος εφαρμογής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς». Μάλιστα, όπως επισημαίνουν  αυτό  προκύπτει και από το υπόμνημα που κατέθεσαν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος  και ο υπουργός Οικονομικών  Ευκλείδης  Τσακαλώτος, στο οποίο σημειώνουν ότι δεν αφορά η επίμαχη απόφασή τους το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ενώσεις ζητούσαν να ακυρωθεί η  υπουργική απόφαση ως προς το σκέλος εκείνο που αναφέρει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης ότι δηλώνονται:

-   τα φυλασσόμενα εκτός των Τραπεζών μετρητά (πάνω από 15.000 ευρώ), τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ και

- τα    στοιχεία  των οικείων συγγενών (ενήλικων και θετών τέκνων,  αδελφών, παππούδων και γιαγιάδων,  εγγονών, κ.ά., την στιγμή που ο νόμος έχει καταργήσει την υποχρέωση αυτή.
ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου