ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΣτΕ: Αντισυνταγματική και αντίθετη σε διεθνείς συμβάσεις η αποχή των δικηγόρων

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη, αλλά και αντίθετη τόσο στη σύμβαση της Ρώμης όσο και σε άλλους διεθνείς νομικούς κανόνες, η Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων που ξεκίνησε από 12 Ιανουαρίου 2016 και συνεχίζει έως σήμερα (το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε στοχευμένη αποχή).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές αποχές που αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους έχουν λάβει το χαρακτήρα αποχής διαρκείας, κάτι που δεν είναι ανεκτό από το Σύνταγμα, την έννομη τάξη και τις διεθνείς συβάσεις.

Σύμφωνα με του δικαστές η μεγάλης διάρκειας πανελλαδική αποχή των δικηγόρων, παραβιάζει βασικές προστατευόμενες αρχές, όπως τρεις από αυτές είναι:
- το δικαίωμα του καθενός για δικαστική προστασία
- το δικαίωμα για δίκαιη δίκη με δικηγόρο της εκλογής του και 
- το κατοχυρωμένο δικαίωμα για   επαγγελματική ελευθερία και για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου παρέμεινε πιστή στη νομολογία  της και έκρινε ότι οι αποφάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων που κηρύσσουν αποχή των μελών τους από την άσκηση του έργου τους δεν αντίκεινται μεν, καταρχήν, σε συνταγματικές ή άλλες διατάξεις, υπόκεινται όμως σε περιορισμούς που επιβάλλουν το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο καθιερώνει το δικαίωμα καθενός για δικαστική προστασία, το άρθρο 6 της Συνθήκης της Ρώμης, το οποίο καθιερώνει το δικαίωμα για δίκαιη δίκη, η οποία εξυπονοεί το δικαίωμα των διαδίκων να υπερασπίζουν τις υποθέσεις τους με δικηγόρο της εκλογής τους, καθώς και το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την επαγγελματική ελευθερία και το δικαίωμα για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Οι περιορισμοί αυτοί -επισημαίνουν οι σύμβουλοι επικρατείας- ανάγονται στο χρόνο που μπορεί να διαρκέσει η αποχή και που πρέπει, ενόψει των διακυβευομένων συμφερόντων, να είναι βραχύς και ο χρόνος της διαρκείας της αποχής πρέπει να ορίζεται στην ίδια την απόφαση που κηρύσσει την αποχή.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι αποφάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για Πανελλαδική απόχη προσδιόριζαν μεν τον χρόνο αποχής, αλλά ήταν επαναλαμβανόμενες χωρίς διακοπή και εν τέλει είχαν λάβει το χαρακτήρα αποχής διαρκείας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση υπερβαίνει το επιτρεπόμενο βραχύ χρονικό διάστημα.

Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Πάντως, η απόφαση περιορίζει έντονα τον αγώνα των δικηγόρων κατά του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού πλαισίου.
ΠΗΓΗ :http://www.protothema.gr/

2 σχόλια:

  1. τα ακουσατε τα νεα κυριοι Προεδροι? και αχρηστη και καταστροφική και αντισυνταγματική η αοχη σας.. τερμα τα διφραγκα, σταματηστε και τη λοιπή αποχη τωρα,αλλιως ετοιμαστειτε για αγωγες αποζημιωσεως απο συναδελφους.. το αποστημα επιτελους εσπασε, εσεις προκαλέσατε μγαλη ζημια, συνεχιστε τις Συντονιστικες, δεν κανετε και τιποτα άλλο, αποτυχατε παταγωδως, παραιτηθειτε αν έχετε ευαισθησια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα είναι που πρέπει να συνεχίσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή