ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!! ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΟΡΙΑ ΑΜΟΙΒΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΜΕ ΠΑΓΙΑ ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Αριθ. πρωτ.: 39618/30.4.2014
Διευκρινίσεις επί της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων»


Αθήνα, 30.04.2014
Αριθ. πρωτ.: 39618

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Θέμα: Διευκρινίσεις επί της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων»

Η ειδική ρύθμιση του άρθρου 92Α του ν.δ/τος 3026/1954 «Περί του Κώδικος των Δικηγόρων» (Α' 235), κατά την αρχική της διατύπωση, καθόριζε ένα σύστημα κατώτατων αμοιβών των δικηγόρων που απασχολούνται με πάγια αντιμισθία στον ιδιωτικό τομέα και παρέπεμπε ευθέως στα μισθολογικά κλιμάκια που ίσχυαν τότε για τις μηνιαίες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Με τη διάταξη του άρθρου 44 παρ. 1 του ν. 4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων» (Α'208) προβλέπεται οριστική κατάργηση των κατωτάτων νομίμων ορίων αμοιβής των δικηγόρων που απασχολούνται με έμμισθη εντολή στον ιδιωτικό τομέα. Τούτο προκύπτει σαφώς από την ίδια τη διατύπωση της εν λόγω διάταξης, όπου επιβεβαιώνεται η καθιέρωση της ελεύθερης, κατά τη βούληση των μερών, έγγραφης συμφωνίας, ως κύριας βάσης καθορισμού της αμοιβής του δικηγόρου.

Η αναφορά, που περιέχεται στην ίδια διάταξη, σε κατώτατες αμοιβές των δικηγόρων που δεν μπορούν να υπολείπονται των νομίμων κατώτατων αποδοχών των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα «ανάλογων εκπαιδευτικών προσόντων» δεν ενέχει εν τοις πράγμασι θέσπιση ειδικής κατηγορίας κατωτάτων ορίων αποδοχών για τους έμμισθους δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα. Επισημαίνεται ότι, η νέα ρύθμιση παραπέμπει στις αποδοχές απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα και όχι πλέον στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Σημειώνεται ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν υφίστανται σήμερα κατώτατα όρια αμοιβών για τις κατηγορίες απασχολουμένων με επιστημονικά προσόντα, ανάλογα προς εκείνα των δικηγόρων. Τα μόνα όρια αποδοχών που ισχύουν σήμερα στον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία, σε συνδυασμό με τις εκάστοτε Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η παρούσα εγκύκλιος δεν απευθύνεται στους δικαστικούς λειτουργούς, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να απευθύνει σ' αυτούς ερμηνευτικές των νόμων εγκυκλίους.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου