ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Δ.Σ. ΗΛΕΙΑΣ: ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

   ΛΟΓΟ.jpg                                 
       Κρεσταινίτη 12 & Σισίνη
     Τ.Κ. 27100 Πύργος Ηλείας
Τηλ.:  26210-24040, 26210-27221                                 Πύργος  12-5-2014
          Fax:  26210-24032                                                        Αριθμ. πρωτ: 77     


ΠΡΟΣ:
ΤΟΝ ΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

                                                                
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1) κ.κ. ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
    2) κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
    3) κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
     

Κε Πρόεδρε,
όπως γνωρίζετε με την υπ’ αριθμ. 18989/10-4-2014 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών καθορίστηκε το ποσό της αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής κατά τον πρώτο και δεύτερο γύρο των προσεχών Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών και κατά τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ειδικότερα για τους δικαιούχους αποζημίωσης εντός Νομού αποφασίστηκε η καταβολή ημερήσιας αποζημίωσης ύψους 90 ευρώ επί 9 ημέρες και για τους δικαιούχους αποζημίωσης που ασκούν καθήκοντα εκτός του Νομού όπου υπηρετούν αποφασίστηκε η καταβολή ημερήσιας αποζημίωσης ύψους 90 ευρώ επί 11 ημέρες το ανώτερο, ενώ τα οδοιπορικά έξοδα καθορίστηκαν προκειμένου για μετακίνηση με ΙΧΕ αυτοκίνητο στο ποσό των 0,15 €/χλμ. Με την ίδια υπουργική απόφαση θεσπίστηκε μία πολύπλοκη και εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία για την καταβολή της ανωτέρω αποζημίωσης.
Είναι προφανές πως τα ανωτέρω ποσά καθορίστηκαν σε απαράδεκτα χαμηλό ύψος, ιδίως αν ληφθεί υπόψιν η κοπιώδης προεργασία στην οποία πρέπει να υποβληθούν οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής για την σύνταξη των βιβλίων πρακτικών και των εκλογικών καταστάσεων και η πολύωρη και κοπιαστική διαδικασία της διενέργειας των εκλογών, της καταμέτρησης και διαλογής των ψήφων και της συμπλήρωσης των σχετικών πρακτικών, η οποία επιτείνεται από το γεγονός ότι οι εκλογές την πρώτη Κυριακή είναι διπλές και την δεύτερη Κυριακή τριπλές. Ως εκ τούτου είναι προφανές ότι το ως άνω ποσό της αποζημίωσης δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση στην εργασία που θα καταβληθεί από τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής για την έγκαιρη και ορθή ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας και στην ευθύνη που συνεπάγεται η από μέρους τους ανάληψη των αντίστοιχων καθηκόντων.
Περαιτέρω και τα οδοιπορικά έξοδα έχουν προσδιορισθεί σε αδικαιολόγητα χαμηλό ύψος και ασφαλώς η καταβολή τους για μία μόνο μετάβαση και επιστροφή δεν δύναται σε καμία περίπτωση να καλύψει τα πραγματικά έξοδα των δικαστικών αντιπροσώπων και ιδίως αυτών που τοποθετήθηκαν εκτός του Νομού τους και οι οποίοι θα χρειαστεί να μεταβούν δύο φορές στον τόπο άσκησης των καθηκόντων τους. Αποτελεί δε πρόκληση η άποψη του Υπουργείου Εσωτερικών ότι δεν χρειάζεται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να μετακινηθούν την εβδομάδα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο Κυριακών διενέργειας των εκλογών και να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους από τον τόπο άσκησης των καθηκόντων τους υπονοώντας ότι θα πρέπει καθόλο αυτό το χρονικό διάστημα να παραμείνουν στον τόπο διορισμού τους και να απουσιάσουν από τις εργασίες και τις οικογένειές τους. Ιδίως δε υπονοώντας να καλύψουν τα έξοδα της παραμονής τους επί δέκα και πλέον ημέρες με το ποσό της εκλογικής αποζημίωσης, το οποίο στην περίπτωση αυτή δεν θα επαρκέσει ούτε για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών.
Ομοίως η θέσπιση νέας διαδικασίας για την καταβολή της ανωτέρω αποζημίωσης και μάλιστα με ασαφή χρονικό ορίζοντα δυσχεραίνει  το έργο των δικαστικών αντιπροσώπων και κυρίως αυτών που θα τοποθετηθούν εκτός Νομού οι οποίοι θα πρέπει να καλύψουν εξ ιδίων τα έξοδα διαμονής τους προσδοκώντας σε μία μελλοντική καταβολή τους.
Επειδή ουδείς λόγος υπήρχε να καθοριστεί το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης στο ανωτέρω ποσό όταν κατά τις εκλογές του 2012 που διενεργήθηκαν εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης το αντίστοιχο ποσό ήταν 115 € ανά ημέρα.
Επειδή κατόπιν των ανωτέρω επιβάλλεται η άμεση κινητοποίησή μας με σκοπό την αύξηση του ποσού της ημερήσιας αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων και την αλλαγή του συστήματος καταβολής τους, ούτως ώστε αυτή να γίνει κατά τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα και που εξυπηρετούσε σε μεγάλο βαθμό τις δαπάνες των δικαστικών αντιπροσώπων.
Κατόπιν αυτών σας ζητούμε να προβείτε σε άμεση σύγκληση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με σκοπό την λήψη απόφασης σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης του δικηγορικού σώματος στην περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στην ανωτέρω απόφασή της και να εξετάσετε σε μία τέτοια περίπτωση ακόμα και το ενδεχόμενο λήψης απόφασης για την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους ως δικαστικών αντιπροσώπων κατά τις προσεχείς Κυριακές. Παράλληλα να επιδιώξετε άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να εκφράσετε την έντονη δυσαρέσκεια των δικηγόρων της χώρας για την ως άνω απόφασή τους και να επιδιώξετε την τροποποίησή της προς την ανωτέρω κατεύθυνση.
                          Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας
           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ                            ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΙΑΤΣΗΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου