ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Προεδρος ΣτΕ: Η αποχή δικαστών, με αυτή τη μορφή ευτελίζει την έννοια της απεργίας

Αυστηρό «κέλευσμα» σε δικαστές και εισαγγελείς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου διότι «μια τέτοια στάση αλλοιώνει ή και ευτελίζει την έννοια της απεργίας» απηύθυνε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστηρίων. 


Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντωνης Ρουπακιώτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, εκπρόσωποι κομμάτων, κ.ά. Αίσθηση, όμως προκάλεσαν τα όσα είπε στην ομιλία του και ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κ. Γεώργιος Φαλτσέτος. Μίλησε για προσπάθεια χειραγώγησης των δικαστών με το τρίτο Μνημόνιο, που προβλέπει νέες περικοπές στις αποδοχές τους και αναφερόμενος στις υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στα δικαστήρια, επισήμανε: «Με χιλιάδες υποθέσεις στα ράφια η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ο δικαστής επιχειρείται να μετατραπεί σε αλλοτριωμένος γραφειοκράτης». 

«Στηρίξτε τους θεσμούς  στην πράξη και όχι με γενικές αναφορές»

Από την πλευρά του ο κ. Ρουπακιώτης κάλεσε τους δικαστές να στηρίξουν «τους θεσμούς στην πράξη και όχι με γενικές αναφορές» ενώ μιλώντας για την κρίση που μαστίζει τη χώρα τόνισε: «Περνάμε πολύ δύσκολες ημέρες. Χάσαμε αλλά δεν πρέπει να χαθούμε. Λίγοι ή πολλοί έφταιξαν πολύ και οδήγησαν την κοινωνία σε μεγάλη κρίση οικονομική, δημοσιονομική, πολιτισμική  και ιδεολογική, με βαριές συνέπειες στη λειτουργία του πολιτεύματος». Ο κ. υπουργός Δικαιοσύνης έκανε επίσης έμμεση αναφορά στο κόμμα της Χρυσής Αυγής λέγοντας: «Αναδείχθηκαν δυνάμεις επικίνδυνες για την δημοκρατία. Δεν αναφέρομαι μόνον σε έναν πολιτικό σχηματισμό αλλά στο ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς. Κοινωνία χωρίς θεσμούς δεν έχει μέλλον. Δική μας και δική σας υποχρέωση να στηρίξετε με αξιοπιστία τους θεσμούς  στην πράξη και όχι με γενικές αναφορές».

Ο κ. Ρουπακιώτης απευθυνόμενος προς τους δικαστές τόνισε ότι συμμερίζεται τα δίκαια παράπονά τους και επισήμανε πως πρέπει να αναδειχθεί η αισιοδοξία. «Πρέπει όλοι να στηρίξουμε τους θεσμούς, να αναδείξουμε την αξιοπιστία που αναμένουν οι πολίτες για να έχουμε την προσδοκία ότι από αυτή την τελευταία προσπάθεια , θα βγούμε από το τούνελ» ανέφερε. 

«Δεν έχει δικαίωση η άρνηση άσκησης του έργου από δικαστές»

«Οι διοικητικοί δικαστές, και γενικότερα οι Έλληνες δικαστές, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, καλούνται να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια χωρίς αντίστοιχα κίνητρα, αλλά αντιθέτως με μείωση των οικονομικών απολαβών τους και με κατάργηση δικαιωμάτων που τα θεωρούσαμε οριστικώς κεκτημένα» είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ στην ομιλία του και προσέθεσε: «Η πραγματικότητα αυτή δεν δικαιολογεί την παραίτηση των δικαστών από την άσκηση του έργου τους που είναι η προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των διοικούμενων και του γενικού συμφέροντος της κοινωνίας. Το γεγονός ότι ο δικαστής αδικείται από την Πολιτεία δεν τον νομιμοποιεί να εγκαταλείψει την προστασία άλλων αδικούμενων συμπολιτών του». 

Σύμφωνα με τον κ. Μενουδάκο γεννάται έτσι προβληματισμός για τη νομιμοποίηση της αποχής από  το καθήκον απόδοσης της Δικαιοσύνης, καθώς «δεν φαίνεται να έχει διακαιοπολιτική δικαίωση η άρνηση άσκησης του έργου αυτού από τους δικαστές που είμαστε άμεσα όργανα του κράτους και, συνεπώς, τμήμα του σκληρού πυρήνα της κρατικής εξουσίας, ιδιότητα την οποία δικαίως υπερασπιζόμαστε και την οποία, άλλωστε, δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε». Κατά τον κ. Μενουδάκο «μια τέτοια στάση αλλοιώνει ή και ευτελίζει την έννοια της απεργίας ως μορφή αγώνα των εργαζομένων για την προάσπιση ή τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων, όπως έχει καθιερωθεί ιστορικά». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ δεν συμμετέχει από την αρχή στις κινητοποιήσεις που έχουν κηρύξει οι υπόλοιπες δικαστικές ενώσεις αντιδρώντας στο νέο «ψαλίδισμα» των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών που έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν συνολικά το 60% των αποδοχών τους.  

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣτΕ αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης για να τονίσει ότι το …φαινόμενο δεν χαρακτηρίζει μόνο τη λειτουργία των ελληνικών δικαστηρίων αλλά και των ευρωπαϊκών. «Είναι γεγονός πάντως ότι στη διοικητική δικαιοσύνη η καθυστέρηση είναι υπερβολικά μεγάλη και προβληματίζει» τόνισε σημειώνοντας ωστόσο πως: «Είναι επίσης γεγονός πως αν συγκριθεί ο μέσος όρος ανά δικαστή του παραγόμενου έργου, ο Έλληνας διοικητικός δικαστής θα αποδειχθεί πολύ παραγωγικός σε σχέση με τους ευρωπαίους συναδέλφους του, σχεδόν σταχανωβίτης». 


«Επιχειρείται χειραγώγηση της Δικαιοσύνης»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών στην ομιλία του επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη «σε καιρούς χαλεπούς όπως σήμερα πρέπει να βγει αλώβητη». Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Φαλτσέτος με τα νέα μέτρα επιχειρείται η χειραγώγησή της. «Στους δικαστές έγιναν οι μέγιστες μειώσεις από όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα» ανέφερε κάνοντας παράλληλα λόγο για προσπάθεια να μετατραπεί ο δικαστής σε «αλλοτριωμένο γραφειοκράτη». Ακόμη, ο ίδιος επισήμανε πως ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστών έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του «και πρέπει να αναζητήσουμε νέους τρόπους απονομής δικαίου». 

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει παρατείνει τις κινητοποιήσεις της μέχρι 8 Δεκεμβρίου, ενώ η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε παράταση των κινητοποιήσεων μέχρι 7 Δεκεμβρίου. Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών συνεχίζει μέχρι 30 Νοεμβρίου. 


http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου