ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Κλειστά επαγγέλματα Εντονη αντιπαράθεση στη Βουλή πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου


Επικρίσεις στις νομοθετικές ρυθμίσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων εξέφρασαν οι βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλατης ανέφερε πως το νομοσχέδιο «απαντά στην πολυπλοκότητα αυτή της νομοθεσίας, που πήγαζε από τη συντεχνιακή νοοτροπία, συνδυαζόταν με μια διοικητική πρακτική που ευνοούσε και συναλλαγές και οδηγούσε κάθε φορά την προσπάθεια για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, σε ναυάγιο».

«Είναι ένα νομοσχέδιο» υποστήριξε, «το οποίο απαντά στους αποκλεισμούς νέων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα να μπουν στην οικονομία, με τη δική τους δυναμική και γνώση».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι περιορισμοί που διατηρούνται «και αφορούν μονάχα το δημόσιο συμφέρον, σε σχέση με την φύση του επαγγέλματος» θα καθοριστούν με Προεδρικά Διατάγματα που θα εκδοθούν μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου.

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μάριος Σαλμάς τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της φιλοσοφίας της λεγόμενης «απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων», αλλά στην προκείμενη περίπτωση, αδυνατεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς δεν βασίζεται σε μελέτες κοινωνικών επιπτώσεων που να τεκμηριώνουν την κοινωνική του και οικονομική ωφελιμότητα και οδηγεί ουσιαστικά σε απορρύθμιση της αγοράς.

Άλλο τόσο, ο ΛΑΟΣ, με τον Μάκη Βορίδη, υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο διαμορφώνονται συνθήκες «νομοθετικού φαρ ουέστ», καθώς απελευθερώνεται μεν η πρόσβαση σε ακαθόριστο αριθμό επαγγελμάτων, αλλά διατηρούνται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» ορισμένοι μη καθοριζόμενοι περιορισμοί, που θα διευκρινιστούν μετά από τετράμηνο, χωρίς διευκρίνιση του τι θα ισχύσει στο μεσοδιάστημα.

Τα κόμματα της Αριστεράς, διέκριναν στο νομοσχέδιο «ανακατανομή της πίτας προς όφελος των ισχυρών».

Ο Άγγελος Τζέκης από το ΚΚΕ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο να μπει σε επαγγελματικούς χώρους για τους οποίους δεν επεδείκνυε ενδιαφέρον στο παρελθόν, χωρίς οικονομικό όφελος για τους εργαζομένους.

Από την πλευρά του, ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» και υπογράμμισε πως τέσσερα επαγγέλματα που υπερεκπροσωπούνται στη Βουλή, ρυθμίζονται ξεχωριστά, ενώ περισσότερα από 400, «απορυθμίζονται με μία γενική εξουσιοδότηση και με μία μονοκονδυλιά».
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου