ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.Α. ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Αθήνα, 13.10.2010
Αρ. Πρωτ. 2242
Προς
την Υπουργό Περιβάλλοντος,
Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
κ. Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη
ΘΕΜΑ: Παράλειψη συμμετοχής των εκπροσώπων των δικηγορικών συλλόγων σε Συμβούλια και Επιτροπές του Υπουργείου ΠΕΚΑ: το παράδειγμα του νόμου σχετικά με τη Χρηματοδότηση των Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών χαρτών και άλλες διατάξεις.

Κυρία Υπουργέ,
Ήδη, από την αρχή της θητείας σας ως Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, γνωρίζετε τη συστηματική δράση που έχει αναπτύξει, τόσο σε επιστημονικό όσο και κοινωνικό επίπεδο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Περαιτέρω, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας έχει αποφασίσει την προσφυγή των δικηγορικών συλλόγων στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αποτρέπεται η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως αποδεικνύεται από ένα σημαντικό αριθμό δικών που εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για θέματα μείζονος σημασίας.
Με την από 21.10.2009 επιστολή μας, εκτιμώντας ότι η προληπτική δράση είναι αποτελεσματικότερη της κατασταλτικής, σας είχαμε ζητήσει τη συμμετοχή των δικηγόρων στα συλλογικά όργανα και τις επιτροπές του Υπουργείου ΠΕΚΑ, οι οποίοι ουδέποτε στο παρελθόν συμμετείχαν, προκειμένου να γνωμοδοτούν για θέματα που σχετίζονται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος, φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού, καθώς μπορούν αποτελεσματικά να συνδράμουν με την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία τους στη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων.
Αν και αρχικώς εκφράσατε μια γενική διάθεση συνεργασίας με τους δικηγορικούς συλλόγους, με την αποστολή προς εμάς της από 4.11.2009 επιστολή σας, η εκ των υστέρων συμπεριφορά σας απέδειξε ακριβώς το αντίθετο.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το κείμενο του νέου νόμου σχετικά με την Χρηματοδότηση των Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών χαρτών και άλλες διατάξεις. Ειδικότερα, με το άρθρο 2 αυτού συστήνεται Στρατηγική Επιτροπή Περιβαλλοντικής Πολιτικής, που αποτελεί συμβουλευτικό όργανο και είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, να εισηγείται στον Υπουργό ΠΕΚΑ δράσεις και προγράμματα εθνικού ή τοπικού χαρακτήρα με σκοπό, την προστασία, αναβάθμιση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος καθώς και να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων, δράσεων και προγραμμάτων, που διαχειρίζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου. Στην εν λόγω Επιτροπή οι δικηγορικού σύλλογοι δεν εκπροσωπούνται, αντίθετα με άλλους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς με τους οποίους ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας συνεργάζεται συστηματικά και αποτελεσματικά για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων είναι και η προστασία του περιβάλλοντος.
Προσθέτως, με το άρθρο 27 του ίδιου νόμου επανέρχεται σε ισχύ το άρθρο 6 του ν. 1515/1985 σχετικά με το Συμβούλιο Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας � Αττικής, στο οποίο επίσης συμμετέχουν Πρόεδροι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, με εξαίρεση τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που είναι και Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Κυρία Υπουργέ,
Εκτιμώντας ότι η συνδρομή του δικηγορικού σώματος στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου σας, είναι καθοριστικής σημασίας, παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στην τροποποίηση των σχετικών διατάξεων, συμπεριλαμβάνοντας τους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων στη σύνθεση των εν λόγω Συμβουλίων και εξασφαλίζοντας συγχρόνως τη συμμετοχή τους σε κάθε Συμβούλιο ή Επιτροπή που συγκροτείται με συναφή θέματα.
Με τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ. ΠΑΞΙΝΟΣ
www.dsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου