ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Δ.Σ. ΑΙΓΙΟΥ: ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ 2/3-7-2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
___________________________
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ αριθμ. Πρωτοκόλλου:1934
Τηλ - Fax : 26910-29411
www.dsaigiou.gr Αίγιο , 27/6/ 2014
dsaigio@yahoo.com
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, έπειτα από έκτακτη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε στις 27-6-2014, αποφάσισε την 48ωρη προειδοποιητική αποχή των δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου από τις ποινικές δίκες στις 2 και 3 Ιουλίου 2014 διαμαρτυρόμενο για την υπό προώθηση διάταξη του άρθρου 8 παρ. 1 και 2 του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τίτλο «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις» » βάσει της οποίας προβλέπονται τα ακόλουθα:
Άρθρο 8
1. Στο άρθρο 340 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται παράγραφος 3α ως εξής:
«3α. Σε δίκη που αφορά σε κακούργημα και το δικαστήριο κατά την έναρξη ή και σε κάθε στάση της κρίνει με απόφασή του (άρθρο 548), αφού ακούσει τον εισαγγελέα και τους διαδίκους, ότι λόγω του αντικειμένου της πρόκειται να έχει μακρά διάρκεια, ο διορισθείς κατά την παράγραφο 1 συνήγορος οφείλει να συμπαρίσταται με τον κατηγορούμενο ή να τον εκπροσωπεί σε όλες τις συνεδριάσεις. Η απουσία του συνηγόρου λόγω επαγγελματικού κωλύματος δεν εμποδίζει την πρόοδο της δίκης.».
2. Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 344 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η αποχώρηση του κατηγορουμένου κατά τη διάρκεια της δίκης δεν κωλύει την πρόοδο της διαδικασίας. Επιτρέπεται, όμως, στο συνήγορο του κατηγορουμένου να παραστεί αντί γι’ αυτόν. Σε περίπτωση που αποχωρήσει και αυτός η δίκη συνεχίζεται κανονικά. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει τη διακοπή της δίκης για οκτώ το πολύ ημέρες.».
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου θεωρεί , ότι η εν λόγω τροποποίηση αποτελεί ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα των νομοθετημάτων των τελευταίων ετών τα οποία κατατείνουν στην απαξίωση και στην αποδόμηση του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου και στην εν γένει υποβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος.
Κατόπιν τούτων καλεί τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τους ανωτέρω λόγους, να αποσύρει ΑΜΕΣΑ την ως άνω διάταξη με την οποία προσβάλλεται ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου καθώς και τα θεμελιώδη και συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα του κατηγορουμένου.
Κλείνοντας, καλεί όλους τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν να προβούν σε ανάλογες κινητοποιήσεις.
Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου