ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΩΝ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πρωτοδικείο Αθηνών - Π. Σχολή Ευελπίδων κτίριο 13 γραφείο 201 T.K. 11362, Τηλ: 210-8253646, 210-8253649, 210-8826464, 210-8625016 ή 210-8625522 εσωτερικό 350, Fax: 210-8826172
http://www.odye.gr  email:info@odye.gr



ΑΘΗΝΑ, 1/3/2012
Αρ.Πρωτ. 9
ΠΡΟΣ:

κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Πρόεδρο Αρείου Πάγου
κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
κ. Προέδρους και Εισαγγελείς  Εφετών  της χώρας.
ΚΟΙΝ.:
-- Πρωτοβαθμίους συλλόγους – μέλη της ΟΔΥΕ
-- κ. Πρόεδρο Ολομελείας Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας.

Κατά το αρ. 2 παρ. 1 του Συντάγματος: «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». Το αρ. 4 παρ. 1 και 2 Συντ. ορίζει ότι: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.» Στο αρ. 17, παρ. 2 Συντ., ρητά προβλέπεται ότι κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του (περιουσία του) παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια … όταν και όπως ο νόμος ορίζει … Περαιτέρω, στο αρ. 22 παρ. 1 του Συντ. ορίζεται ότι «η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος…» και στην παρ. 4 του ιδίου αρ. του Συντ., ορίζεται ότι: «Οποιαδήποτε μορφή καταναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται». Τέλος, στο άρθρο 25, παρ. 1 Συντ. ρητά διατυπώνεται η αρχή ότι: «Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου … τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους.» Από το συνδυασμό των παραπάνω Συνταγματικών διατάξεων, προκύπτει ότι:
1. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σε κανένα θεσμικό όργανο του Κράτους να μας υποχρεώνει να εργαζόμαστε πέραν του νομίμου ωραρίου μας για το οποίο μας προσφέρεται (έστω και πενιχρός) μισθός (απαγόρευση αναγκαστικής εργασίας κλπ.)
2. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σε κανένα θεσμικό όργανο του Κράτους να μας υποχρεώνει να εργαζόμαστε ως γραμματείς έδρας στα αυτόφωρα, ως γραμματείς ανακριτών καθώς και τα Σάββατα ή τις αργίες πέρα του νομίμου ωραρίου μας χωρίς εύλογο και ανάλογο μισθολογικό αντάλλαγμα (αρχή της ισότητας κλπ.)
3. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σε κανένα θεσμικό όργανο του Κράτους να υποχρεώνει τους επιμελητές επιδόσεων κλητηρίων θεσπισμάτων, αποφάσεων κλπ. να ξοδεύουν από το εισόδημά τους – περιουσία τους (χρησιμοποιώντας συγκοινωνιακά ή άλλα μέσα) για να επιδώσουν τα ως άνω έγγραφα στους πολίτες (ουδείς στερείται της περιουσίας τους κλπ.)

Συμμεριζόμαστε την κατάσταση και πονάμε κυριολεκτικά για την εύρυθμη λειτουργία άλλα και την έγκαιρη και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Όμως, δεν είμαστε υποζύγια. Δεν είμαστε υπάνθρωποι. Είμαστε Έλληνες πολίτες και θεωρούμε αυτό τιμή μας. Την καταστρατήγηση του ισχύοντος Συντάγματος όμως πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπειά μας και στο ιερό δικαίωμά μας για εργασία, δεν θα την ανεχθούμε. ΜΕΧΡΙΣ ΕΔΩ! Προς τούτο, σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. πρωτ. 115/25.11.2011 εγγράφου μας και στα πλαίσια εξάντλησης εκ μέρους μας της καλής πίστης, των χρηστών και συναλλακτικών ηθών, ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ από την 1η Μαρτίου 2012, αν κάτι δεν αλλάξει με δική σας πρωτοβουλία και ευθύνη ως θεσμικών οργάνων του Κράτους:
1) Θα τηρούμε αυστηρά και απαρέγκλιτα το ωράριο των ακροατηρίων και θα «κατεβαίνουμε» από την έδρα ακριβώς στις 15:00.
2) α. Καθημερινά, δε θα εργαζόμαστε σε αυτόφωρα ή ανάκριση πέραν του νόμιμου ωραρίου μας, καθώς και β. δεν θα μετέχουμε -  θα απέχουμε από την εργασία τα Σάββατα και τις αργίες.
3) Οι επιμελητές διακίνησης δικογράφων δεν θα επιδίδουν τα σχετικά έγγραφα με ιδιωτικά μέσα μετακίνησης, συγκοινωνία ή ταξί, παρά μόνο με τα πόδια ή με όχημα που πρέπει να διαθέσει για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία.
4) Δε συμμετέχουμε στις μεταβατικές έδρες, αν προηγούμενα η υπηρεσία δεν εξασφαλίσει την μετακίνησή μας, ή δεν εξασφαλιστεί η προκαταβολή των ποσών που απαιτούνται για τη μετάβαση και παραμονή μας στη μεταβατική έδρα. Το παραπάνω δεν αποτελεί άρνηση παροχής υπηρεσίας, αλλά πρόδηλη αδυναμία κάλυψης των εξόδων της μεταβατικής έδρας, από τα πενιχρά πλέον εισοδήματά μας και σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να αναλάβουμε τη χρηματοδότηση, σε βάρος του οικογενειακού μας προϋπολογισμού, των υπηρεσιακών αναγκών μετακίνησης στις μεταβατικές έδρες. 

Παρακαλούμε να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη τα ανωτέρω και να ληφθούν εκ μέρους σας τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη βιώσουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες, πλην όμως ανατριχιαστικές, για τα δικαστηριακά χρονικά της πατρίδας μας.
 
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής καλείται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τους κυρίους στους οποίους απευθύνεται για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.

Για το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε.

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΤΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου