ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 18-10-2011
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καστοριάς συμμορφούμενος προς την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, της 8-10-2011, ακολούθησε και εφαρμόζει την απόφαση για αποχή των Δικηγόρων από τις εργασίες τους μέχρι 19-10-2011. Η αποχή αυτή αποφασίστηκε ως αγωνιστική στάση απέναντι στα μέτρα που προτίθεται να θεσπίσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και οδηγούν σε αφαίρεση σημαντικής ύλης από το Δικηγορικό λειτούργημα.
Παρά ταύτα, τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, στη Γενική Συνέλευσή τους της 19-10-2011, διατυπώνουν τις ακόλουθες θέσεις:
· Δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση των Δικηγόρων της Χώρας με ευθύνη της Ολομέλειας και της Συντονιστικής Επιτροπής, για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν εις βάρος της Δικηγορικής ύλης,
· Δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο θέσεων της Ολομέλειας, τόσον απέναντι στα όσα μέχρι σήμερα έχουν θεσπισθεί και επηρρεάζουν τον Κλάδο, όσο και σε όσα μελετώνται να θεσπισθούν,
· Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες απόψεις της Ολομέλειας επί των θεμάτων που απασχολούν τον Κλάδο και μάλιστα με την επιστημοσύνη, την ακριβολογία και υπευθυνότητα που αξιώνεται εύλογα από ένα τέτοιο Όργανο,
· Διαπιστώνεται μια συγκυριακή και εκ των ενόντων αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κάθε φορά, με μία άνευρη και αναποτελεσματική κινητοποίηση,
· Δεν τίθεται μαχητικά από την Ολομέλεια η ουσιαστική συμμετοχή Δικηγόρων στις Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές, όπου θα κατατίθενται αξιόπιστα και τεκμηριωμένα οι θέσεις του Σώματος των Δικηγόρων επί παντός θέματος που άπτεται της άσκησης του Δικηγορικού Λειτουργήματος και της απονομής της Δικαιοσύνης,
· Δεν υπάρχει μεθοδική, πλήρης και πειστική προβολή των αιτημάτων και εν γένει προβλημάτων του Κλάδου προς την Κοινωνία, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται κάθε αγωνιστική κινητοποίηση και να υφίσταται εκπτώσεις στην κοινωνική συνείδηση.
Οι αδυναμίες αυτές του κορυφαίου Οργάνου του Κλάδου έχουν ως συνέπεια την αναποτελεσματική παρέμβαση στη διαμόρφωση κατακλυσμιαίων εξελίξεων που επηρρεάζουν άμεσα τόσο τη θεσμική, όσο και την επαγγελματική υπόσταση τω Δικηγόρων.
Στην έλλειψη συγκεκριμένων και ξεκάθαρων θέσεων, απόλυτα τεκμηριωμένων, πρέπει να αποδοθεί το εντελώς θολό τοπίο αναφορικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και δη των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών και το επιτακτικό αίτημα για πλήρη απελευθέρωση των συγγενών αυτών κλάδων, ώστε ελεύθερα να εισέρχονται στους κλάδους αυτούς δικηγόροι, μέτρο που θα αποσυμφορήσει αποφασιστικά τον υπερπληθωρισμένο κλάδο μας.
Στην έλλειψη μαχητικής διεκδίκησης της συμμετοχής των Δικηγόρων στη λήψη μέτρων που άπτονται της απονομής της Δικαιοσύνης και της άσκησης του Δικηγορικού Λειτουργήματος, πρέπει να αποδοθεί αυτή η τόσο πρόχειρη πληροφόρηση για τις μελετώμενες αλλαγές, που οδηγούν σε αφαίρεση σημαντικής δικηγορικής ύλης.
Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς εκφράζουν την αγωνία τους για τις περαιτέρω εξελίξεις. Με κριτήρια τη μέχρι σήμερα ασκούμενη πολιτική απέναντι στους Δικηγόρους και τις αδυναμίες του Σώματος να αντισταθεί στις πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης - Κυβέρνησης, που οδηγούν σε εν γένει υποβάθμιση του ρόλου τω Δικηγόρων , κρίνουν ότι απαιτείται μια πιο ουσιαστική, πιο μαχητική και πιο αποτελεσματική λειτουργία του κορυφαίου Οργάνου μας, που είναι η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας.
Πιστεύουμε, ότι ακόμη και τώρα - ίσως τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά - θα πρέπει οι Δικηγόροι της Ελλάδας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν και πάλι , ότι είναι πρωτοπόροι στη διαφύλαξη των Δημοκρατικών θεσμών , της Συνταγματικής τάξης και των Ατομικών Ελευθεριών του Λαού μας. Με αφορμή την καταφανώς αντισυνταγματική παρέμβαση της Εκτελεστικής Εξουσίας στο έργο της Δικαστικής, με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων και δικαιοδοσιών από την τελευταία, με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των Δικαστηρίων, οφείλουμε να διευρύνουμε αποφασιστικά και μαχητικά την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ μας απέναντι στη λαίλαπα των αντιδημοκρατικών, αντισυνταγματικών και αντιλαϊκών μέτρων.
Η Πατρίδα μας διέρχεται ίσως την κρισιμότερη φάση της μεταπολιτευτικής της ιστορίας. Η συνομολογούμενη από όλες τις πλευρές εκχώρηση , άλλως περιορισμός, της Εθνικής Κυριαρχίας αποτελεί το έσχατο σημείο πολιτικής, αλλά και πολιτιστικής ένδειας. Τίθεται εν αμφιβόλω η Συνταγματική τάξη, μέσα από τη βίαιη φαλκίδευση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του Λαού.
Οι ασκούμενες πολιτικές, αφού παρέδωσαν την χώρα στις ορέξεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας και την έθεσαν υπό καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας, όπως οι ίδιοι ομολογούν και διακηρύττουν, αφού έθεσαν σε ουσιαστική αναστολή το Σύνταγμα και εκχώρησαν την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία που τους εμπιστεύθηκε ο Λαός, επιχειρούν τώρα να ελέγξουν την τρίτη εξουσία και να καταργήσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Με πρόσχημα την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με επικοινωνιακού τύπου «διαρροές», εμφανίζεται ότι επιχειρεί για πολλοστή φορά να λύσει προβλήματα που επί έτη πολλά καρκινοβατούν και για τα οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η πολιτική ανεπάρκεια των κατά καιρούς κυβερνώντων.
Ένας σοβαρός διάλογος απαιτεί πρωταρχικά τεκμηριωμένες προτάσεις της Πολιτείας, οι οποίες δύνανται να προκύψουν μόνον μέσα από μελέτη των θέσεων , των απόψεων και προβληματισμών των λειτουργών της Δικαιοσύνης και δεν μπορεί να γίνει με ψευδεπίγραφες προτάσεις μέσω διαρροών που υποβάλλονται είτε από την «Τρόϊκα», είτε , το πιθανότερο, από «καρτέλ» συμφερόντων, με πρόσχημα και επίκληση την «Τρόϊκα».
Είναι γνωστό ότι διαχρονικά η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης φαλκιδεύεται και περιορίζεται από την εκτελεστική εξουσία, η οποία τοποθετεί την ηγεσία των ανωτάτων Δικαστηρίων και παρεμβαίνει στην απονομή της Δικαιοσύνης. Παρά ταύτα η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης υπάρχει και λειτουργεί χάριν της συνταγματικά κατοχυρωμένης λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστών, αλλά κυρίως χάριν της ανεξαρτησίας του δικηγόρου, που είναι ο φυσικός υπερασπιστής των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών. Για τον λόγο αυτό και ο δικηγόρος βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των ανελεύθερων καθεστώτων. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, διώκεται και συκοφαντείται ο ανεξάρτητος δικηγόρος με πρόσχημα -μεταξύ των άλλων- την ψευδεπίγραφη «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει κλειστός αριθμός στον αριθμό των δικηγόρων, όπως συμβαίνει με άλλα επαγγέλματα που σχετίζονται με την παροχή νομικών υπηρεσιών.
Η ίδρυση «πολυμετοχικών» - κεφαλαιουχικών δικηγορικών εταιριών είναι ο πραγματικός στόχος των εξωθεσμικών κέντρων, που εξυπηρετεί , αφενός μεν να περιέλθει το λειτούργημα του δικηγόρου στην κυριαρχία των «καρτέλ», με άμεση συνέπεια την οικονομική και κοινωνική εξόντωση των δικηγόρων και αφετέρου την κατάλυση του φρονήματος που έχει ο ανεξάρτητος δικηγόρος, ο οποίος στην Ελλάδα ιστορικά είναι ο φυσικός υπερασπιστής του Δικαίου και των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του Λαού. Ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη παρέμβαση και επιρροή θα ασκούν στην απονομή της Δικαιοσύνης αυτού του τύπου οι εταιρείες.
Η προτεινόμενη μεταφορά υποθέσεων από την συνταγματικά θεσπισμένη δικαιοδοσία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στα μέλη ενός κλειστού επαγγέλματος που δεν έχουν βέβαια την νομιμοποίηση να ασκούν δικαιοδοσία δικαστική, στοχεύει επίσης στην κατάλυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του Δικηγόρου, συνιστά, δηλαδή, συνταγματική εκτροπή και ως τέτοια δεν πρέπει να την ανεχθούμε.
Οφείλουμε, λοιπόν, να υπεραμυνθούμε του Συντάγματος, να προασπίσουμε το θεσμό της Δικαιοσύνης και να αναδείξουμε το ρόλο μας ως συλλειτουργών αυτής.
Γι΄ αυτό η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς προτείνει:
1.-Η Ολομέλεια και η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων να εργαστεί στην εκπόνηση στρατηγικής βάθους για την διασφάλιση του δικηγορικού λειτουργήματος και της επαγγελματικής επιβίωσης των Δικηγόρων.
2.- Να συνεχιστεί μεθοδικά, σθεναρά και αποφασιστικά ο αγώνας των Δικηγόρων και να υιοθετηθούν και άλλες μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων (διαδηλώσεις, πορείες), ώστε να αναχαιτιστεί η τακτική της συνεχούς καταπάτησης των συνταγματικών δικαιωμάτων και των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών των Ελλήνων Πολιτών, που υιοθέτησε η πολιτική εξουσία.
3.- Να σχεδιαστούν και να ληφθούν μέτρα αναβάθμισης, κατοχύρωσης και προστασίας του λειτουργήματος των Δικηγόρων, ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, διότι διαφορετικά δυσχεραίνεται αποφασιστικά η λειτουργική αποστολή του Δικηγόρου ως υπερασπιστή των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών του πολίτη.
Καστοριά, 18-10-2011
Ευτυχώς που βρέθηκε και ένας Δικηγορικός Σύλλογος να πει τα πράγματα με το όνομα τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράνο στους Συναδέλφους της Καστοριάς!