ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Νέες πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις των δικηγόρων

Δύο νέες διήμερες πανελλαδικές αποχές, στις 26 και 27 Οκτωβρίου 2011, καθώς και στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2011, αποφάσισε σήμερα, κατά πλειοψηφία, η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, η οποία συνήλθε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και στην οποία εκπροσωπήθηκαν 56 από τους 63 δικηγορικούς συλλόγους.
Η δικηγορική κοινότητα εκφράζει «ρητά την έντονη αντίθεσή της στη διαρκή και άνευ προηγουμένου προσβολή του πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών με τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα».
Η ολομέλεια υπογραμμίζει ακόμη, ότι «ο θεσμικός ρόλος των δικηγόρων και η ιστορία των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των θεμελιωδών ελευθεριών επιτάσσει την ανάληψη δράσεων προς όφελος των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας, που βλέπουν κατακτήσεις ετών να καταπατώνται μέσω πολυνομοσχεδίων αμφιβόλου συνταγματικότητας».
Παράλληλα, η ολομέλεια «διατρανώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της» στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του νομικού πλαισίου που διέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση, όπως αυτή περιγράφεται στο σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και εξορθολογισμός διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης», καθώς, όπως υποστηρίζεται, «δια της προωθούμενης ρύθμισης παραγνωρίζεται ο καταναγκαστικός και εξαιρετικός χαρακτήρας της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ως βαρύτατης προσβολής του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, μέσω της σοβαρής μείωσης των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών των υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών και των δυσανάλογων νομικών και πραγματικών υποχρεώσεων και δυσχερειών που τους τίθενται για τη δικαστική επιδίωξη της αποζημίωσης, ενώ παράλληλα παραβλέπεται και το γεγονός ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση είναι συνταγματικά αποδεκτή εξαίρεση του κανόνα της προστασίας της ιδιοκτησίας».
Επίσης, η ολομέλεια σημειώνει ότι «ο ρόλος των δικηγόρων ως συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης καθιστά επιβεβλημένη τη διεξαγωγή διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να υιοθετηθούν λύσεις που θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και στην ουσιαστική αναμόρφωσή της ως θεσμού».
Και καταλήγουν οι δικηγόροι ότι «στο διάλογο αυτό προσερχόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις, ευελπιστώντας σε μία ουσιαστική συζήτηση, η οποία δεν θα υπονομευτεί από εξωθεσμικούς παράγοντες».
Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας κατ΄ αρχάς τέθηκαν σε ψηφοφορία δύο προτάσεις: η πρώτη για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και η δεύτερη για τη συνέχιση τους. Με μεγάλη πλειοψηφία επικράτησε η δεύτερη πρόταση.
Στη συνέχεια τέθηκαν για νέα ψηφοφορία προτάσεις για πραγματοποίηση 4ήμερης αποχής την ερχόμενη εβδομάδα ή δύο διήμερων αποχών την ερχόμενη και μεθεπόμενη εβδομάδα και, με ψήφους 31 έναντι 23, επικράτησε η δεύτερη πρόταση, για την πραγματοποίηση δύο διήμερων αποχών.
Να σημειωθεί ότι από δύο δικηγορικούς συλλόγους δεν προσήλθαν οι πρόεδροι τους, αλλά εκπρόσωποι τους, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.
Οι πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων καταδικάζει την επίθεση κατά των διαδηλωτών
Η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, η οποία συνήλθε σήμερα στην Αθήνα, με ανακοίνωσή της καταδίκασε την πρόσφατη απρόκλητη επίθεση κατά των διαδηλωτών.
Ειδικότερα, οι δικηγόροι επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους ότι «τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα σημάδεψαν οι πρωτόγνωρες σε μέγεθος, μεγαλειώδεις και δυναμικές σε παλμό κινητοποιήσεις μεγάλου πλήθους κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας έναντι των δημοσιονομικής φύσης μέτρων που προωθεί η Κυβέρνηση».
Οι εκδηλώσεις αυτές, συνεχίζουν οι δικηγόροι, «ενδεικτικές της αφύπνισης του ελληνικού λαού και της έντονης -πλην όμως υγιούς- αντίδρασής του απέναντι στις υιοθετούμενες πολιτικές, έμελλε δυστυχώς να επισκιαστούν και να στιγματιστούν από το τραγικό γεγονός της απώλειας ενός συμπολίτη μας, ο οποίος -ασχέτως των όποιων αιτίων θανάτου του- προστίθεται στον κατάλογο των θυμάτων ενός ιδιότυπου «πολέμου» που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας από την ανεξέλεγκτη δράση ομάδων που υπονομεύουν τους κοινωνικούς αγώνες, σκορπίζοντας το χάος και επενδύοντας σε αυτό υπό την ανοχή δυστυχώς της Πολιτείας και των αρμόδιων κατασταλτικών μηχανισμών και οξύνοντας αναίτια τις κοινωνικές εντάσεις».
Κατόπιν αυτών, σύσσωμη η δικηγορική κοινότητα, καταδικάζει την απρόκλητη επίθεση κατά των διαδηλωτών, εκφράζει την οδύνη της για το τραγικό θάνατο του συνδικαλιστή, απευθύνει προς την οικογένεια του εκλιπόντος τα θερμά και ειλικρινή της συλλυπητήρια, και διατυπώνει την ελπίδα ο άτυχος συμπολίτης μας να είναι το τελευταίο θύμα στο βωμό των κοινωνικών αγώνων που υπονομεύονται από τη δράση ακραίων ομάδων, πλήττοντας κατ' αποτέλεσμα την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.
Τέλος, η ολομέλεια, καλεί «την Πολιτεία και τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές να αναλάβουν τις θεσμικές δράσεις τους προς το σκοπό της προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, ενεργώντας στα πλαίσια της νομιμότητας για την αποκατάσταση της εκάστοτε διασαλευόμενης τάξης».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου