ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΞΙΝΟΣ: ΑΘΛΙΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΝ - ΕΤΑΑ

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ                         Αθήνα, 19/9/2011
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ            Αρ. Πρωτ. 38885
ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Προς τους κ.κ.
1.    Πρόεδρο της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας
2.    Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων
3.    Πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκαννήσου
4.    Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
5.    Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων
6.    Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών και
7.    Πρόεδρο του Συλλόγου Υποθηκοφυλάκων

Με την ιδιότητά μου του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Νομικών του Ε.Τ.Α.Α. θεωρώ υποχρέωσή μου να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας κάνω γνωστή την οικονομική κατάσταση των Τομέων αρμοδιότητας της Διοικούσας Επιτροπής Νομικών του Ε.Τ.Α.Α.
1.    Με τις διατάξεις του Ν. 3863/2010, ο Τ.Α.Ν. και το Ε.Τ.Α.Α. γενικά, βαρύνεται με την καταβολή της βασικής σύνταξης που καθιερώθηκε με το νόμο αυτό, ενώ για όλα τα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία (πλην του Ε.Τ.Α.Π. – ΜΜΕ), με την καταβολή της βασικής σύνταξης βαρύνεται το κράτος. Η επιβάρυνση αυτή ύστερα από μερικά χρόνια θα γονατίσει οικονομικά τον Τ.Α.Ν.
2.    Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και κυρίως η σοβαρή κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας επιφέρει σημαντικότατη μείωση των εσόδων του Τ.Α.Ν., αφού τόσο ο πόρος από τον Φ.Π.Α. και Φ.Μ.Α., όσο και αυτός από τις συμβολαιογραφικά καταρτιζόμενες συμβάσεις μειώνονται δραστικά.
3.    Οι τελευταίες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, σε συνδυασμό με την κάμψη της επαγγελματικής δραστηριότητας έχει οδηγήσει πολλούς ασφαλισμένους σε αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών με συνακόλουθη και εδώ μείωση των εσόδων.
4.    Τα χρηματικά αποθεματικά των Τομέων είναι υποχρεωτικά κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και συνιστούν το λεγόμενο «κοινό κεφάλαιο» που το διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος με άγνωστο σε μας τρόπο και αποδίδει πρόσοδο περίπου 3,50% στους Τομείς, δηλαδή κάτω από τον πληθωρισμό, ενώ απαγορεύεται στις Διοικήσεις των ασφαλιστικών Οργανισμών να τα τοποθετούν σε προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις με πολύ μεγαλύτερη απόδοση (επιτρέπεται η τοποθέτηση μόνο του 10%).
5.    Τα αποθεματικά που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: 780.000.000€ για τον Τ.Α.Ν., 234.000.000€ για τον Τ.Ε.Α.Δ. και 71.000.000€ για τον Τ.Υ.Π.Δ. Αθηνών.
6.    Τέλος, το κατρακύλισμα του Χρηματιστηρίου έχει επιφέρει πρόσθετες ζημιές στους Τομείς. Υπολογίζεται ότι ο Τ.Α.Ν. π.χ. έχει απώλεια από τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει της τάξης των 30.000.000 ευρώ μόνο το τελευταίο εικοσαήμερο.
7.    Απώλειες φυσικά θα έχουν οι Τομείς και από την εθελοντική (αλλά στην ουσία αναγκαστική) ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων, που κατέχουν στη διαδικασία διευθέτησης του Δημοσίου χρέους με βάση τη συμφωνία της 21/7/2011.
Οι Τομείς Υγείας δε βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, είναι ήδη ελλειμματικοί και αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα θα καταρρεύσουν ολοκληρωτικά στο άμεσο μέλλον.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να επισημάνω την κατάσταση αναγκαία συνέπεια της οποίας θα είναι η περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η δραστική περικοπή των συντάξεων και των εφ άπαξ βοηθημάτων και η αύξηση του χρόνου και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την στιγμή που το Κράτος δεν εγγυάται ούτε την καταβολή της βασικής σύνταξης.

Δημήτριος Παξινός
Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής
Νομικών του Ε.Τ.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου