ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Αντιδράσεις για τη φορολογική προείσπραξη των αμοιβών των δικηγόρων

Πιέσεις για την απόσυρση της διάταξης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει για τους δικηγόρους την αυτοπαρακράτηση φόρου σε κάθε ακαθάριστη αμοιβή της τάξης του 15% δέχεται το υπουργείο Οικονομικών.
  Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, αλλά και άλλοι θεσμικοί παράγοντες ζητούν από την κυβέρνηση την απόσυρση της διάταξης, την οποία όμως ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής πολιτικής για το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος.
Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η υπαγωγή του δικηγορικού λειτουργήματος στον ΦΠΑ, η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών και η φορολογική προείσπραξη αμοιβών απλά εναρμονίζουν τους δικηγόρους με τα όσα ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια για πλείστους ελεύθερους επαγγελματίες.
Τα ίδια στελέχη τονίζουν πως το μέτρο της αυτοπαρακράτησης φόρου δεν θα πλήξει τους νέους και ανεξάρτητους -εκτός οργανωμένων γραφείων- δικηγόρους με χαμηλά εισοδήματα όπως υποστηρίζουν οι δικηγορικοί σύλλογοι και αντιθέτως θα καταδείξει πως οι εξαιρέσεις που ίσχυσαν στο παρελθόν είχαν βλαπτικά αποτελέσματα.
Εξάλλου, την πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους από σήμερα Παρασκευή έως την Τρίτη 22 Μαρτίου, αποφάσισε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικηγόροι, η απόφαση ελήφθη «διότι αιφνιδίως και σε αντίθεση με τα υπεσχημένα επιχειρείται να παρεισφρήσουν διατάξεις που αντίκεινται στη φύση του δικηγορικού λειτουργήματος, επιφυλάσσουν διαφορετική μέχρι και "ρατσιστική" μεταχείριση για τους δικηγόρους και παραβιάζουν τη λογική και την ισοπολιτεία».
Επίσης προειδοποιούν ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει απόσυρση ή τροποποίηση της προτεινόμενης διάταξης που έχει τεθεί σε ψήφιση στη Βουλή μέχρι την Τρίτη 22/3, «τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τ' αντίθετα απ' όσα οι εμπνευστές τους διατείνονται ότι επιδιώκουν, πέραν της αντικειμενικής "τιμωρίας" των δικηγόρων που ίσως έχει γίνει σε κάποιους αυτοσκοπός».
«Εκτός της ταλαιπωρίας και της νέας επιβάρυνσης των δικηγόρων σε άμεσο οικονομικό επίπεδο πλήττονται κατεξοχήν οι νέοι δικηγόροι και όσοι τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά, σε όσους δηλαδή θα προκύπτει κατά την εκκαθάριση επιστροφή φόρου. Το κράτος με άλλα λόγια θα δεσμεύει δυσανάλογα τα χρήματα όσων δεν καταφέρνουν να συγκεντρώνουν υψηλό εισόδημα. Να σημειωθεί ότι η παρακράτηση φόρου 15% αντιστοιχεί περίπου σε ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα 40.000 ευρώ» καταλήγει η ανακοίνωση.
news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου