ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ



Τρίτη, 22 Μάρτιος 2011

Αιτιολογική Έκθεση

Το σύστημα των γραμματίων προείσπραξης, που λειτούργησε έως τον Ν. 3919/2011, με τη σύνδεσή του, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 7§§2-7 του Ν. 2753/1999, με την προκαταβολή φόρου με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί της αξίας του γραμματίου προείσπραξης, την οποία υπολόγιζε και εισέπραττε ο οικείος δικηγορικός σύλλογος κατόπιν αφαίρεσης, σύμφωνα με τις ΠΟΛ. 1035/2001 και 1220/2001, των κρατήσεων υπέρ του συλλόγου αυτού, απέφερε σημαντικά δημόσια έσοδα, καθώς αποτελούσε μηχανισμό εξασφάλισης της σύλληψης της οικείας φορολογητέας ύλης και άμεσου υπολογισμού του προκαταβλητέου επ’ αυτής φόρου. Κατόπιν των αλλαγών, που επέφερε ο Ν. 3919/2011, απαιτείται η προσαρμογή των οικείων φορολογικών διατάξεων στα νέα δεδομένα, με γνώμονα την εξασφάλιση ισοδυνάμου αποτελέσματος με το προϊσχύσαν καθεστώς. Περαιτέρω, προκειμένου να αντιμετωπιστεί φορολογικά και η περίπτωση της έγγραφης συμφωνίας, που ενδεχομένως συνάπτεται μεταξύ του δικηγόρου και του εντολέως του ή του αντιπροσώπου αυτού, κρίνεται σκόπιμη η διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του προκαταβλητέου φόρου στις περιπτώσεις, που η συμφωνηθείσα αμοιβή υπερβαίνει τη νόμιμη αμοιβή, με τη συνδρομή, πάντοτε, των οικείων δικηγορικών συλλόγων, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τον προαναφερθέντα μηχανισμό. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνονται οι κάτωθι ρυθμίσεις:
Διατάξεις
Α. Στο άρθρο 52 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται παράγραφος 5 και η υφιστάμενη παράγραφος 5 αναριθμείται σε 6 ως εξής:
α. Σε περίπτωση έγγραφης συμφωνίας περί αμοιβής, που ενδεχομένως συνάπτεται μεταξύ του δικηγόρου και του εντολέως του ή του αντιπροσώπου αυτού, η οποία περιλαμβάνει είτε την όλη διεξαγωγή της δίκης είτε μέρος ή κατ’ ιδίαν πράξεις αυτής ή κάθε άλλης φύσεως νομικές εργασίες, υπολογίζεται προκαταβλητέος φόρος με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) στο ακαθάριστο ποσό της ανωτέρω αμοιβής, ο οποίος εισπράττεται από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο. Ο υπολογισμός της προκαταβολής και η είσπραξη αυτής θα ενεργούνται με την έκδοση σχετικού γραμματίου προκαταβολής, κατά τα πρότυπα του άρθρου 96 του Κώδικα περί Δικηγόρων (Ν.Δ. 3026/1954).
Δεν υπολογίζεται προκαταβλητέος φόρος:
αα) Επί των αμοιβών για παραστάσεις, καθώς και για κάθε άλλη νομική υπηρεσία, που παρέχουν δικηγόροι, οι οποίοι συνδέονται με τον εντολέα τους με σύμβαση έμμισθης εντολής και αμείβονται με πάγια αντιμισθία.
ββ) Επί των αμοιβών στις περιπτώσεις, όπου ο δικηγόρος αμείβεται με εργολαβικό συμβόλαιο, εφόσον υποβάλει αντίγραφο του συμβολαίου αυτού στην αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία.
β. Αν υφίσταται περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 58§1, προκαταβλητέος φόρος με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο υπολογίζεται μόνο για το τμήμα της ανωτέρω αμοιβής, το οποίο αντιστοιχεί στη νόμιμη αμοιβή, που ορίζεται στο άρθρο 92§1 του Κώδικα περί Δικηγόρων, στο δε υπολειπόμενο ποσό της έγγραφης συμφωνίας εφαρμόζονται τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 58§1.
γ. Σε περίπτωση, που δεν υφίσταται έγγραφη συμφωνία περί αμοιβής για την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών σχετιζομένων με την έναρξη και διεξαγωγή δίκης ή διαδικασίας εκούσιας δικαιοδοσίας και ισχύουν οι οριζόμενες στο άρθρο 92§1 του Κώδικα περί Δικηγόρων νόμιμες αμοιβές, υπολογίζεται προκαταβλητέος φόρος με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί των ανωτέρω αμοιβών, ο οποίος εισπράττεται από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο. Ο υπολογισμός του ως άνω προκαταβλητέου φόρου από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο ενεργείται ταυτοχρόνως προς την καταβολή προς τον σύλλογο αυτό του εκάστοτε προβλεπομένου ποσοστού επί του «ποσού αναφοράς», που προβλέπεται στο άρθρο 96 του Κώδικα περί Δικηγόρων, και μνημονεύεται επί του γραμματίου προκαταβολής, που προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 96§4 του Κώδικα περί Δικηγόρων.
δ. Κάθε δικηγορικός σύλλογος ή ταμείο συνεργασίας ή διανεμητικός λογαριασμός οποιασδήποτε νομικής μορφής υποχρεούται να παρακρατεί φόρο εισοδήματος με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί οποιουδήποτε ποσού καταβάλλει ως μέρισμα σε δικηγόρο.
ε. Για την απόδοση του προκαταβλητέου φόρου που εισπράχθηκε και του φόρου που παρακρατήθηκε από τους δικηγορικούς συλλόγους κατά τις ανωτέρω περιπτώσεις εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 59 και την ευθύνη για την απόδοση αυτή φέρει ο πρόεδρος του οικείου δικηγορικού συλλόγου.
στ. Μέχρι την 20η ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους ο δικηγόρος υποχρεούται να υποβάλλει στη δημόσια οικονομική υπηρεσία της περιφέρειας, όπου βρίσκεται η επαγγελματική του έδρα, κατάσταση των εγγράφων συμφωνιών, που έχει συνάψει με τους εντολείς του κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και ο Α.Φ.Μ. κάθε εντολέα του, η δικηγορική υπηρεσία που παρασχέθηκε και η συμφωνηθείσα αμοιβή.
ζ. Οι δικηγορικοί σύλλογοι υποχρεούνται να υποβάλλουν στη δημόσια οικονομική υπηρεσία της περιφέρειας, όπου βρίσκεται η επαγγελματική τους έδρα, μέχρι την 20η Φεβρουαρίου κάθε έτους, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, κατάσταση των γραμματίων προκαταβολής ανά δικηγόρο κατά την προηγουμένη διαχειριστική περίοδο, στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του κάθε εντολέα του, καθώς και η δικηγορική υπηρεσία, στην οποία αφορά η προκαταβολή, και το ποσό αναφοράς, επί του οποίου υπολογίστηκε αυτή. Την ευθύνη για την υποβολή αυτή φέρει ο πρόεδρος του οικείου δικηγορικού συλλόγου.
η. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο τύπος, το περιεχόμενο, ο τρόπος υποβολής της δήλωσης και καταβολής του φόρου και ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής των καταστάσεων και το περιεχόμενο αυτών, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.
Β. Το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 96§1 του Κώδικα περί Δικηγόρων, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 5§8 του Ν. 3919/2011, τροποποιείται ως ακολούθως:
Ως «ποσό αναφοράς», κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας διάταξης νοείται το ποσό που ορίζεται στην κ.υ.α. υπ’ αριθμ. 1117864/2297/Α0012/7.12.2007 (ΦΕΚ 2422 Β’) για την αντίστοιχη διαδικαστική πράξη ή παράσταση δικηγόρου, εκτός εάν από τη σχετική έγγραφη συμφωνία, που ενδεχομένως έχει συναφθεί μεταξύ του Δικηγόρου και του εντολέως του ή του αντιπροσώπου αυτού, προκύπτει μεγαλύτερη αμοιβή, η οποία τότε λαμβάνεται ως «ποσό αναφοράς» για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.
http://www.dsx.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου