ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΙΧΑΜΕ

  Με υπουργική απόφαση θα διευθετηθεί τελικά το ζήτημα της προκαταβολής φόρου 15% στις δικηγορικές αμοιβές, όπως τελικά έγινε αποδεκτό κατά την ψήφιση του νόμου περί πάταξης της φοροδιαφυγής. Με διαρκείς επισκέψεις στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με παραστάσεις στη Βουλή και διάλογο με βουλευτές όλων των κομμάτων, σε συνδυασμό με την άμεση και δυναμική αποχή από τα καθήκοντά μας, έγιναν θεωρούμε κατανοητές οι θέσεις μας και η Κυβέρνηση αντιλήφθηκε το αδιέξοδο και ασύμφορο εν τέλει για την οικονομία μέτρο που πρότεινε ενώπιον του Κοινοβουλίου. Έτσι αποσύρθηκε η επίμαχη διάταξη και χορηγήθηκε νομοθετική εξουσιοδότηση στο αρμόδιο Υπουργό, για να εκδώσει αποκλειστικά για τις δικηγορικές αμοιβές υπουργική απόφαση. Επαγρυπνούμε και θα είμαστε και τότε παρόντες, ώστε να αποφευχθούν άδικες και ζημιογόνες για το λειτούργημά μας ρυθμίσεις.
Ωστόσο, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η αποχή είναι το έσχατο μέσο, στο οποίο μπορούν οι δικηγόροι να καταφεύγουν, όταν θίγονται πράγματι καίρια ζητήματα για την άσκηση της δικηγορίας και εν γένει για τη λειτουργία του κοινωνικού και δημοκρατικού αγαθού της Δικαιοσύνης. Δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός η κάθοδος σε αποχή από τα καθήκοντά μας. Με υπευθυνότητα και φειδώ δικαιούμαστε ν'ανασύρουμε από τη φαρέτρα μας το όπλο της αποχής, ειδικά στις μέρες μας που η καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας. Διότι μόνο έτσι αναδεικνύεται η σοβαρότητα του θέματος και επιβάλλουμε με τον τρόπο αυτό να αναζητηθούν άλλες λύσεις, όπως έγινε και στην παρούσα φάση.
Εν προκειμένω, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε τετραήμερη αποχή από τα καθήκοντά μας (17/3 - 22/3/2011) - απόφαση που επικύρωσε σε έκτακτη συνεδρίασή του το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών-, διότι αιφνιδίως και σε αντίθεση με τα υπεσχημένα επιχειρήθηκε να παρεισφρήσουν στο φορολογικό νόμο διατάξεις που αντίκεινται στη φύση του δικηγορικού λειτουργήματος, επεφύλασσαν διαφορετική μέχρι και «ρατσιστική» μεταχείριση για τους δικηγόρους και παραβίαζαν τη λογική και την ισοπολιτεία.
Με την προταθείσα τροποποίηση που κατατέθηκε στη Βουλή στον τρόπο προκαταβολής φόρου, ζητούσαν από τους δικηγόρους να προβαίνουν σε «αυτοπαρακράτηση» φόρου εισοδήματος (15%) σε κάθε (ακαθάριστη) αμοιβή που λαμβάνουν με την αντίστοιχη υποχρέωση να αποδίδουν ανά δίμηνο στην οικεία Εφορία του, ενισχύοντας τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία του μαχόμενου δικηγόρου. Μετά την υπαγωγή των δικηγορικών υπηρεσιών στο καθεστώς του ΦΠΑ, ήτοι το δικηγορικό λειτούργημα αντιμετωπίζεται ως εμπορία, απαίτησαν όπως μόνο εμείς από τους ελεύθερους επαγγελματίες να καταβάλουμε φόρο τουλάχιστον κατ' ένα έτος νωρίτερα από το χρόνο γέννησης της φορολογικής υποχρέωσης. Θέλησαν να γίνουμε φοροεισπράκτορες του εαυτού μας σε μία φορολογική ύλη που είναι αμφίβολο αν υφίσταται. Γι' αυτό και ήταν επιβαλλόμενη η αντίδρασή μας δια της αποχής.
Περαιτέρω η αποξένωση της προκαταβολής φόρου από τα γραμμάτια που εκδίδονται κατά τις παραστάσεις, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, επί των προεπιλεγμένων ποσών αναφοράς, όχι μόνο δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή, όπως το νομοσχέδιο ευαγγελίζεται, αλλά θα δώσει κίνητρα περαιτέρω φοροδιαφυγής. Μέχρι σήμερα, δια των γραμματίων προείσπραξης, ανέξοδα το Κράτος εισέπραττε από τους Δικηγορικούς Συλλόγους (που έχουν την ευθύνη παρακράτησης και απόδοσης) σημαντικά ποσά που ανέρχονταν περί των 50 εκ. ευρώ ετησίως.
Τα μέτρα που προτάθηκαν θα είχαν ακριβώς τ' αντίθετα αποτελέσματα απ' όσα ο τίτλος του νόμου ευαγγελίζεται. Εκτός της ταλαιπωρίας και της νέας επιβάρυνσης των δικηγόρων σε άμεσο οικονομικό επίπεδο θα πλήττονται κατεξοχήν οι νέοι δικηγόροι και όσοι τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά, σε όσους δηλαδή θα προκύπτει κατά την εκκαθάριση επιστροφή φόρου. Το κράτος με άλλα λόγια θα δεσμεύει δυσανάλογα τα χρήματα όσων δεν καταφέρνουν να συγκεντρώνουν υψηλό εισόδημα. Να σημειωθεί ότι η παρακράτηση φόρου 15% αντιστοιχεί περίπου σε ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα 40.000 ευρώ.
Η τελικώς ψηφισθείσα διάταξη, (άρθρο 20 παρ. 7 υποπαρ. 5α):
«5. α) Επί των δικηγορικών αμοιβών οφείλεται προκαταβολή φόρου 15% με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 58*. Ο τρόπος, η διαδικασία, ο χρόνος και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια υπολογισμού και απόδοσης του φόρου αυτού καθορίζεται με την απόφαση που εκδίδεται κατ' εξουσιοδότηση της υποπαραγράφου ζ) της παρούσης παραγράφου.»
*Αναφέρεται στο υφιστάμενο άρθρο 58 του Κ.Φ.Ε. (ν. 2238/1994), όπου προβλέπεται παρακράτηση φόρου 20% από τους Δημόσιο, νπδδ, επιτηδευματίες και εν γένει όσων τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας του Κ.Φ.Σ..
www.dsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου