ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

«Ναι μεν, αλλά» ήταν η εισήγηση της κυρίας Ευαγγελίας Νίκα ενώπιον του Β' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές αμοιβές.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει ο δικηγόρος κ. Π. Γιαννόπουλος και ζητεί να ακυρωθεί εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών, του περασμένου Ιουνίου, κατά το σκέλος που αναφέρεται στην κατάργηση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ των υπηρεσιών των δικηγόρων και παράλληλα επιβάλλει ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές αμοιβές.
Ειδικότερα, ο κ. Γιαννόπουλος υποστηρίζει ότι τόσο η από 24.6.2010 εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών όσο και οι διατάξεις του Ν. 3842/2010, με τις οποίες οι δικηγόροι υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ, είναι πολλαπλά αντισυνταγματικές και παράνομες. Η αντισυνταγματικότητα ανάγεται στην αντίθεση του νόμου και της εγκυκλίου στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
Ακόμη, ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι καταστρατηγείται η συνταγματικά προστατευόμενη ισότητα των πολιτικών, καθώς επιβάλλεται ΦΠΑ στους ελεύθερους δικηγόρους, ενώ στους έμμισθους συναδέλφους του (δηλαδή σε αυτούς που εργάζονται με πάγια αντιμισθία σε ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΟΤΑ, τράπεζες, ΝΠΔΔ κτλ.) δεν επιβάλλεται, παρά το γεγονός ότι παρέχουν το ίδιο έργο. Ετσι όμως η μη υπαγωγή των δικηγόρων με πάγια αντιμισθία στον ΦΠΑ λειτουργεί υπέρ των οικονομικώς ισχυρών, που έχουν τη δυνατότητα απασχολώντας δικηγόρους με πάγια αντιμισθία να μην καταβάλλουν ΦΠΑ για τις δικηγορικές υπηρεσίες που παρέχουν, προσθέτει ο κ. Γιαννόπουλος.
Η κυρία Νίκα υποστήριξε ότι η προσβαλλόμενη εγκύκλιος είναι ερμηνευτική και στερείται «εκτελεστικού χαρακτήρα». Δηλαδή δεν μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με άλλα λόγια, δεν έχει εκτελεστό χαρακτήρα, καθώς η κατάργηση της απαλλαγής των υπηρεσιών των δικηγόρων από τον ΦΠΑ επήλθε με τον Ν. 3842/2010 που τροποποίησε διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000) και όχι με την εγκύκλιο.
Κατόπιν αυτών η σύμβουλος Επικρατείας εισηγήθηκε να απορριφθεί η αίτηση του εν λόγω δικηγόρου ως απαράδεκτη, διατυπώνοντας όμως παράλληλα και επιφυλάξεις. Οι επιφυλάξεις έγκειται στο ότι δεν υπάγονται στον ΦΠΑ οι έμμισθοι δικηγόροι σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία μάλιστα δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου