ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Απόφαση του ΔΣ του ΔΣΑ για συνέχιση της αποχής των Δικηγόρων της Αθήνας έως και 24/5/2016 με νέο πλαίσιο χορήγησης αδειών

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

                                                                    Αθήνα, 11 Μαΐου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                                                   
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, μετά την -με συνοπτικές διαδικασίες- ψήφιση του ασφαλιστικού - φορολογικού νομοσχεδίου την Κυριακή 8.5.2016, αποφάσισε τα εξής:

  1. Καταγγέλλει ότι ο νέος νόμος: α) είναι κατάφωρα και πολλαπλώς αντισυνταγματικός, β) δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα των ασφαλισμένων δικηγόρων – ελευθέρων επαγγελματιών και οδηγεί σε επαχθή, μη βιώσιμη, φορολογική και εισφοροδοτική επιβάρυνσή τους, β) δεν κατοχυρώνει, ως έδει, αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, γ) δεν διασφαλίζει την ανταποδοτικότητα ασφαλιστικών εισφορών και παροχών, δ) δεν συνοδεύτηκε από αναλογιστική μελέτη για την τεκμηρίωση των επίμαχων ρυθμίσεων.
  2. Θα ασκηθούν όλα τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα και μέσα κατά των διοικητικών πράξεων, που πρόκειται να εκδοθούν κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου, προκειμένου να διαγνωστεί δικαστικά η αντισυνταγματικότητά του.
  3. Οι έμμισθοι δικηγόροι των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα απόσχουν από όλες τις ενέργειες που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους και αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου (σύνταξη γνωμοδοτήσεων, σχεδίων διοικητικών πράξεων,  κ.λπ.)
  4. Με δεδομένη τη δημόσια εκπεφρασμένη δέσμευση κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την 8.5.2016,  σχετικά με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούσαν τους δικηγόρους-ελεύθερους επαγγελματίες, αναμένουμε την άμεση υιοθέτηση και νομοθέτηση αυτών και συγκεκριμένα: α) την κατάργηση της υποχρέωσης των νέων ασφαλισμένων να επιστρέψουν τα ποσά των "εκπτώσεων" που τους παρέχονται για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης, β) τη δυνατότητα σύστασης επαγγελματικού ταμείου, με ταυτόχρονη απαλλαγή από τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής και γ) τη δυνατότητα επιστροφής (ή συμψηφισμού με τις εισφορές του επομένου έτους) των τυχόν επιπλέον καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών.

Κατόπιν των ανωτέρω, και ενόψει της προσεχούς συνεδρίασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας την Πέμπτη 12.5.2016, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε τη συνέχιση της αποχής από Δευτέρα 16 έως και τις 24 Μαΐου 2016.

Το πλαίσιο των αδειών που θα χορηγούνται κατά την αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από τα καθήκοντα τους για το ως άνω χρονικό διάστημα έχει ως εξής:

ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΑΠΟ 16 ΕΩΣ ΚΑΙ 24 ΜΑΪΟΥ 2016

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ

  1. Παραγραφές – Προθεσμίες

  1.  Για τις ποινικές υποθέσεις:
    • Αυτόφωρα (κρατούμενοι)
    • Κρατούμενοι (προσωρινώς ή κατόπιν καταδικαστικής απόφασης) 
    • στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι όταν έχει συμπληρωθεί από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως εξαετία σε α’ βαθμό και επταετία σε β’ βαθμό.


ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ

  1. Καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες (πολιτικά και διοικητικά), συμπεριλαμβανομένων των υπερχρεωμένων, ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ  ΚΠολΔ) και  ΕΚΤΟΣ Διαταγών Πληρωμής. 
2. Συζήτηση προσωρινών διαταγών, ασφαλιστικών μέτρων και αιτήσεων αναστολών (Πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια), συμπεριλαμβανομένων των αναστολών πλειστηριασμών
  1. Αντιρρήσεις (Διοικητικά)
  2. Κατάθεση προτάσεων (20ήμερο και 100 ημέρες)
  3. Προσθήκες
  4. Εξώδικα και επιδόσεις αποφάσεων (ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΙΝ και για τις νόμιμες συνέπειες)
  5. Κλήσεις - Προσδιορισμοί

Αναβολές:
Για την διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου – να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

2 σχόλια:

  1. Επειδη ο παραλογισμος καλα κρατει: Το σημειο 3 της ανακοινωσης γιατι δεν ειχε τονισθει εξαρχης της αποχης;;; ή απλα καθολη την 4μηνια εννοειτο, αλλα δεν εφαρμοζοταν;;;
    Περαιτερω, το σημειο 4 της ανακοινωσης δειχνει και την απολυτη αποτυχια της αποχης αλλα πρωτιστως της maximalistikis προσεγγισης που αυτη ειχε καθολη τη διαρκεια της.
    Η ερωτηση ειναι απλη: τι αλλαξε απο το προσχεδιο μεχρι τον νομο ενεκα της αποχης μας;; Τωρα δηλαδη ηρθε η ωρα να ζητησουμε απο τον Κατρουγκαλο τα αναφερομενα στο σημειο 4; Γιατι δεν εγινε εξαρχης επικεντρωση σε βασικα ρεαλιστικα σημεια διαβουλευσης πχ στο υψος των εισφορων εστω με απαλλαγη απο το εφαπαξ κλπ.
    Η συνεχιση της αποχης τι θα προσθεσει εκτος απο υποκρισια και γελια της κοινωνιας και να αφαιρει εισοδηματα και ;; μηπως επιδιωξη της πεφωτισμενης ηγεσιας να περισωσει κατι εστω και τωρα για τον εαυτο της και δευερευοντως για τον κλαδο. Και με ποιον θα διαβουλευθει ; με τον Υπουργο που τον περιεπαιζε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εχεις απολυτο δικιο συναδελφε..συντομα θα το καταλάβουν και άλλοι εκτος από τα γνωστα troll.. έτσι καναμε και με το Φ.Π.Α απόσυρση ή τίποτα,δεν συζητούσαμε για πιο λογικο ποσοστό(π.χ. 13%) και πηραμε το 23άρι και τωρα 24αρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή