ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ!!! ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΙΚ. ΣΥΛ. ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θεωρώ υποχρέωσή μου, αλλά και πολλαπλώς σκόπιμο και χρήσιμο να σας ενημερώσω, ότι παραπέμπομαι να δικαστώ στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πατρών, στις 4 Δεκεμβρίου 2015, με βούλευμα του συμβουλίου Πλημ/κών Αμαλιάδας, για τα αδικήματα της «απλής έμπρακτης εξύβρισης» (άρ. 381 παρ.1 ΠΚ) και της «απόπειρας παράνομης βίας» (άρ. 330 ΠΚ), που φέρομαι να διέπραξα στις 17-9-2013 κατά της τότε εισαγγελέα Ζακύνθου κ. Ευφροσύνης Παναγιωτοπούλου, που σήμερα υπηρετεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών Ναυπλίου, συνεπεία σχετικής αναφοράς της. Και στοχοποιούμαι με την προκειμένη εναντίον μου ποινική δίωξη ως πρόεδρος του Δικ. Συλ. Ζακύνθου, ουσιαστικά : α) Διότι υπερασπίστηκα σθεναρά το κύρος και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος αλλά και την προσωπική μου αξιοπρέπεια ως επί 35 χρόνια μάχιμος δικηγόρος, από αμέσως προηγηθείσα παράνομη, βάναυση και ιταμή προσβολή, με έντονα υβριστικό, απαξιωτικό και καταφρονητικό τρόπο, από την εν λόγω τότε εισαγγελέα Ζακύνθου, η οποία κατά την προσαγωγή στο γραφείο της με την αυτόφωρη διαδικασία κατηγορουμένων και κρατουμένων ανηλίκων μαθητών, τους οποίους συνοδεύαμε εγώ και δύο άλλοι συνάδελφοι ως συνήγοροι υπεράσπισης, μας κατάργησε στην πράξη από την άσκηση του υπερασπιστικού μας έργου, απαίτησε επανειλημμένα και τελικά μας εξεδίωξε του γραφείου της (γιατί ήθελε να «μείνει μόνη της με τα παιδιά…»), προσβάλλοντας βάναυσα το λειτούργημα και τον υπερασπιστικό ρόλο του δικηγόρου, στερώντας συγχρόνως και τους κατηγορούμενους από τους συνηγόρους υπεράσπισης αυτών. Και β) Διότι «τόλμησα» να δρομολογήσω τις νόμιμες διαδικασίες για την λήψη απόφασης επί της καταγγελλόμενης συμπεριφοράς της εισαγγελέα, πρώτον με τη σύγκληση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και ακολούθως με τη σύγκληση της Γεν. Συνέλευσης των μελών μας, η οποία και συνήλθε έκτακτα στις 19 Σεπτεμβρίου 2013. Κατ’ αυτήν, λήφθηκε απόφαση για την υποβολή σχετικής αναφοράς προς τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, με αίτημα την άμεση άσκηση του επιβαλλόμενου πειθαρχικού ελέγχου και διακηρύσσοντας, ότι «… δεν ανέχεται ούτε πρόκειται να ανεχθεί στο μέλλον παρόμοιες πρακτικές και συμπεριφορές,  τις οποίες επιφυλάσσεται να αντιμετωπίσει δυναμικά εφόσον επαναληφθούν καθ’ οιουδήποτε Δικηγόρου, απαιτεί δε από όλους τους δικαστικούς λειτουργούς τον οφειλόμενο εκ του Νόμου σεβασμό προς το Δικηγόρο και το δικηγορικό λειτούργημα, καθιστώντας σαφές, ότι θα περιφρουρήσει σθεναρά και ανυποχώρητα το θεσμικό και αναντικατάστατο ρόλο του Δικηγόρου, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών των Ελλήνων πολιτών, καθώς και με τις στοιχειώδεις αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του Κράτους Δικαίου».
Την εν λόγω από 19-9-2013 απόφαση της Γεν. Συνέλευσης των μελών του Δικ. Συλ. Ζακύνθου, η οποία περιέχει συνοπτικά τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και η οποία έκτοτε κοινοποιήθηκε και προς τον τότε Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, σας κοινοποιώ παρακάτω, ως συνημμένο αρχείο, για να λάβετε γνώση.
Πρέπει να σημειωθούν, ιδιαιτέρως, τα εξής :
1) Ασκήθηκε εναντίον μου ποινική δίωξη για την απλή έμπρακτη εξύβριση του άρθρου 361 παρ.1 ΠΚ, επειδή διαμαρτυρόμουν μεγαλόφωνα (αυτό είναι αλήθεια !) μέσα στο γραφείο της εισαγγελέα, ζητώντας από αυτήν να μας «εξηγήσει» με ποιο δικαίωμα μας κατήργησε από συνηγόρους και δεν μας επέτρεψε να ασκήσουμε το υπερασπιστικό μας έργο, βάσει ποιάς διατάξεως ποιάς Δικονομίας στέρησε τους κατηγορουμένους από τους συνηγόρους τους κ..ά, χωρίς σε κάθε περίπτωση να παρεκτραπεί η διαμαρτυρία μου σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς ή ύβρεις, κάτι που ούτε η ίδια η εισαγγελέας ισχυρίζεται. Και παραπέμπομαι για απλή εξύβριση του άρθρου 361 παρ.1 ΠΚ, χωρίς να έχει υποβληθεί νομότυπα έγκληση εναντίον μου από την τότε εισαγγελέα Ζακύνθου. Θεωρήθηκε (σιωπηρά !!!;;; ) ως επέχουσα θέση εγκλήσεως η σχετική αναφορά της, η οποία υποβλήθηκε μέσω υπηρεσιακής αλληλογραφίας προς ιεραρχικά ανωτέρους της εισαγγελείς, χωρίς να έχει συνταγεί έκθεση εγχειρίσεως αυτής κατά τα νομίμως οριζόμενα, χωρίς να διατυπώνεται η θέληση ή αίτημα της αναφερομένης περί διώξεως ή τιμωρίας μου (παρά μόνον για την «προστασία» της από τον «ταραχοποιό Πρόεδρο»…), χωρίς κάν η «αναφορά» αυτή να έχει επιβεβαιωθεί ενόρκως από την αναφερομένη σε οποιοδήποτε στάδιο της προδικασίας, κατά την οποία ουδέποτε αυτή κλήθηκε και ουδέποτε κατέθεσε το παραμικρό.
2) Στο τέλος του όλου επεισοδίου, επέστησα στην αναφερομένη, ότι δεν μπορεί να είναι ανεκτή από το Δικηγορικό Σύλλογο τέτοια αντιμετώπιση των δικηγόρων και του δικηγορικού λειτουργήματος και ότι σε περίπτωση που ήθελε εκδηλώσει στο μ έ λ λ ο ν παρόμοια απαξιωτική και καταφρονητική συμπεριφορά προς συνήγορο υπεράσπισης, σε τέτοια περίπτωση ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν θα μείνει απαθής, οι Δικηγόροι θα αντιδράσουμε με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και σε τέτοια μελλοντική περίπτωση «το γραφείο της θα βρεθεί απέναντι», ακριβώς υπό την έννοια ότι δεν θα μπορεί πλέον να ασκήσει τα καθήκοντά της στη Ζάκυνθο, θα είναι ανεπιθύμητη για το Δικηγορικό Σύλλογο και τους Δικηγόρους Ζακύνθου.
Α υ τ έ ς τις φράσεις μου και αυτή τη στάση μου αξιολόγησε το βούλευμα του συμβουλίου πλημ/κών Αμαλιάδας, ότι στοιχειοθετούν «απόπειρα» δική μου κατά της αναφερομένης, με σκοπό να την «εκφοβίσω» και να την «εξαναγκάσω» να … «απέχει μελλοντικά από τις υπαγορευόμενες εκ του θεσμικού της ρόλου ενέργειες…»  (!!! άν είναι δυνατόν…), για να καταλήξει στην κρίση του περί συνδρομής των όρων της «απόπειρας παράνομης βίας» κατά της αναφερομένης.
Θεωρώ εντελώς βάσιμα, ότι έχω στοχοποιηθεί ως πρόεδρος Δικ. Συλλόγου και ότι η όλη εναντίον μου ποινική δίωξη προχώρησε και οδηγείται στο ακροατήριο «προς παραδειγματισμό» και εκφοβισμό, όχι γιατί υπάρχουν αδικήματα ούτε γιατί η ίδια η εισαγγελέας ζήτησε ποτέ ευθέως την ποινική μου δίωξη και τιμωρία, αλλά γιατί «δεν μπορεί ο κάθε πρόεδρος του κάθε δικηγορικού συλλόγου να κάνει γενικές συνελεύσεις και αναφορές…», ίσως και γιατί πρέπει να μας «μικρύνουν» ακόμη περισσότερο, να περιορίσουν τον θεσμικό μας ρόλο στα επουσιώδη και να είναι ηχηρό το μήνυμα «μετρηθείτε ποιός θα’ ναι ο επόμενος»….
 Εάν θα αφεθώ μόνος μου να υπερασπιστώ στο ακροατήριο τα αυτονόητα, τον θεσμικό μας ρόλο, το κύρος και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος, που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο θέμα «δεν αφορά» τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τους/τις Προέδρους των Συλλόγων και ό,τι συνολικά από θέσεις αρχών, ως δικηγορικό σώμα, υπερασπιζόμαστε στα γραπτά μας κείμενα επί δεκάδες ετών, αυτό είναι κάτι που επαφίεται στην κρίση σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Εγώ πάντως ένοιωσα το βάρος και την υποχρέωση να σας ενημερώσω. Σχετικός πλήρης φάκελος της δικογραφίας βρίσκεται από μηνών στα χέρια του συναδέλφου Προέδρου της Ολομέλειας κ. Β. Αλεξανδρή.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Επιθεώρηση του Αρείου Πάγου, παρότι έχει παραλάβει από τον Σεπτέμβριο έτους 2013 την ως άνω από 19-9-2013 αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, από τότε έως και σήμερα ουδέποτε κάλεσε τον οποιοδήποτε Δικηγόρο Ζακύνθου να καταθέσει ή να παράσχει εξηγήσεις επί των καταγγελλομένων στα πλαίσια διεξαγωγής σχετικής έρευνας ή εξέτασης των πραγματικών περιστατικών του αιτουμένου πειθαρχικού ελέγχου (αγνοώντας αν ποτέ διεξήχθη τέτοια έρευνα), τηρώντας «σιγήν ιχθύος»…, χωρίς να μας έχει δοθεί ποτέ η παραμικρή ενημέρωση επ’ αυτής. Επίσης σημειώνω, ότι απετράπην από την υποβολή δικής μου εγκλήσεως για παράβαση καθήκοντος και έργω εξύβρισή μου εκ μέρους της αναφερομένης εισαγγελέα συνεπεία «κατευναστικών» παρεμβάσεων και υποσχέσεων διαφόρων ότι το θέμα «θα λήξει…».



       ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
      ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

       ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ             Zάκυνθος, 23 Σεπτεμβρίου 2013

           ΤΕΡΤΣΕΤΗ  2 –  29100   ΖΑΚΥΝΘΟΣ                   Αρ. πρωτ. 998

        ΤΗΛ. 2695023938 – FAX 2695029711
  Ηλεκτρ.διεύθυνση  : diksylzak@gmail.com 
                   Ιστότοπος  :  www.dszak.gr      
                      -------------

Α Ν Α Φ Ο Ρ Α   -   Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α

Π Ρ Ο Σ :  1) κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
           2) κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
           3) κ. πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης Δικαστηρίων
          
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ και Π Ρ Ο Σ : Τον κ. πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής και της Ολομέλειας των προέδρων  των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Κατά την Γεν. Συνέλευση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου (Δ.Σ.Ζ.), που συνήλθε έκτακτα σε συνεδρίαση την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 11.00, με πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης την «… 1) Λήψη απόφασης για την παράνομη, απαξιωτική και αντιδικηγορική συμπεριφορά της Εισαγγελέα Ζακύνθου να αποβάλει από το γραφείο της και να μην επιτρέψει την παράσταση τριών συνηγόρων υπεράσπισης κατηγορουμένων, προσαγομένων ενώπιον αυτής κατά τη διαδικασία του αυτοφώρου, την 11.00 της 17-9-2013, καθώς και για άλλες παράνομες πρακτικές και αποφάσεις της, που περιορίζουν ανεπίτρεπτα την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος», αποφασίστηκαν τα εξής :
1.- Η Γεν. Συνέλευση καταγγέλλει, στιγματίζει και αποδοκιμάζει εντονότατα τη συμπεριφορά της Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου να αποβάλει από το γραφείο της και να μην επιτρέψει την παράσταση τριών συνηγόρων υπεράσπισης κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων τέσσαρες (4) ανήλικοι (μαθητές Γυμνασίου και ένας μαθητής Λυκείου), οι οποίοι είχαν συλληφθεί την 16-9-2013 με την αυτόφωρη διαδικασία, είχαν κρατηθεί τη νύχτα στο Α.Τ. Ζακύνθου και προσήγοντο ενώπιον αυτής κατά τα προβλεπόμενα, την επομένη 17-9-2013 και ώρα 11.00. Σημειωτέον, ότι ένας ακόμη μαθητής Γυμνασίου, ηλικίας 12 ετών, παρότι φέρεται να συνελήφθη στις 22.40 της 16-9-2013 και μολονότι αμέσως βεβαιώθηκε η ηλικία του και τα λοιπά στοιχεία της ταυτότητάς του, κατακρατήθηκε παράνομα, ως ποινικά ανεύθυνος, έως ώρα 01.20, οπότε και σημειώνεται στην έκθεση συλλήψεως, ότι αφέθηκε ελεύθερος μετά εισαγγελική παραγγελία.
Η Εισαγγελέας Ζακύνθου, παρότι οι τρείς συνήγοροι (μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Δικ. Συλλόγου Ζακύνθου) εισήλθαν στο γραφείο της κατά την προσαγωγή των κατηγορουμένων και δηλώθηκε εκ μέρους τους προς αυτήν, ότι έχουν διορισθεί ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων και ότι παρίστανται εκεί υπ’ αυτήν την ιδιότητα, απαίτησε ενώπιον όλων να «περάσουν έξω οι συνήγοροι» και προ των αντιρρήσεων τούτων, το επανέλαβε επιτακτικά ενώπιον όλων χωρίς «να ορρωδεί προ ουδενός», αναγκάζοντας αυτούς σε αποχώρηση εκτός του γραφείου της. Την ίδια στιγμή, εν τούτοις, η Εισαγγελέας Ζακύνθου, κατά την αυθαίρετη κρίση της οποίας δεν «χωρούσαν» στο γραφείο της οι συνήγοροι υπεράσπισης (…!!!), επέτρεψε την είσοδο και παραμονή στο γραφείο της δύο άλλων εκπροσώπων κοινωνικών και πολιτικών φορέων(!!!), οι οποίοι έτυχαν της συνακροάσεως της Εισαγγελέα, μαζί με τους προσαχθέντες κατηγορουμένους, χωρίς όμως τους συνηγόρους τους, οι οποίοι κατά την Εισαγγελέα κρίθηκαν είτε «παρείσακτοι» είτε «περιττοί»… Αλλά και όταν τελείωσε η ενώπιον αυτής - και «κεκλεισμένων των θυρών», ειδικά και μόνο για τους συνηγόρους - ως άνω «διαδικασία» και αποχωρούσαν οι κατηγορούμενοι, οι εκτός του εισαγγελικού γραφείου αποκλεισμένοι και αναμένοντες συνήγοροι εισήλθαν εκ νέου στο γραφείο της για να πληροφορηθούν την εξέλιξη της υπόθεσης, οπότε και έλαβαν έκπληκτοι την απάντηση «η διαδικασία έληξε, πηγαίνετε» !!!... για να εισπράξει την δικαίως αναμενόμενη εντονότατη διαμαρτυρία τους, ιδίως του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, ο οποίος κατά νόμιμο καθήκον και δικαίωμα προασπίσθηκε τα αυτονόητα…
Η Γεν. Συνέλευση των μελών του Δ.Σ.Ζ. εκτιμά, ότι η Εισαγγελέας Ζακύνθου, με την ανωτέρω συμπεριφορά της, η οποία συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία της έργω  εξύβρισης των ανωτέρω παραστάντων συνηγόρων, εκδηλωθείσα μάλιστα και κατά του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, με τον ιδιαίτερο συμβολισμό και τη βαρύτητα που αυτή συνεπάγεται, στέρησε τους κατηγορουμένους από βασικά ατομικά δικαιώματα,  ιδίως δε να παρίστανται σε κάθε πράξη της προδικασίας με τους από αυτούς διορισμένους συνηγόρους υπεράσπισης, κατά παράβαση συγκεκριμένων διατάξεων της ΕΣΔΑ (άρ. 6), του Συντάγματος και της Ποινικής Δικονομίας, συγχρόνως απαξίωσε, περιφρόνησε και κατήργησε στην πράξη τον ρόλο των Δικηγόρων κατά την ενάσκηση του ιερού και απαραβίαστου λειτουργήματος της υπεράσπισης κατηγορουμένων (και μάλιστα ανηλίκων…) πολιτών, μάλιστα δε στο πρόσωπο του, ως συνηγόρου, παρισταμένου Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου προσέβαλε βαρύτατα το σύνολο των Δικηγόρων Ζακύνθου, καθώς και ότι, ανεξαρτήτως της βουλήσεως των παραστάντων συνηγόρων προς υποβολή εγκλήσεως, η συμπεριφορά της Εισαγγελέα Ζακύνθου εξ αντικειμένου στοιχειοθετεί το έγκλημα της εναντίον τους εξύβρισης με λόγια και έργα.
Η Γεν. Συνέλευση αξιολογεί και στιγματίζει την ανωτέρω συμπεριφορά της Εισαγγελέα Ζακύνθου ως προδήλως παράνομη και ως εξόχως καταφρονητική και προσβλητική για το πρόσωπο και το λειτούργημα των Δικηγόρων Ζακύνθου.
Η Γεν. Συνέλευση διακηρύσσει, ότι δεν ανέχεται ούτε πρόκειται να ανεχθεί στο μέλλον παρόμοιες πρακτικές και συμπεριφορές,  τις οποίες επιφυλάσσεται να αντιμετωπίσει δυναμικά εφόσον επαναληφθούν καθ’ οιουδήποτε Δικηγόρου, απαιτεί δε από όλους τους δικαστικούς λειτουργούς τον οφειλόμενο εκ του Νόμου σεβασμό προς το Δικηγόρο και το δικηγορικό λειτούργημα, καθιστώντας σαφές, ότι θα περιφρουρήσει σθεναρά και ανυποχώρητα το θεσμικό και αναντικατάστατο ρόλο του Δικηγόρου, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών των Ελλήνων πολιτών, καθώς και με τις στοιχειώδεις αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του Κράτους Δικαίου.
2.- Η Γεν. Συνέλευση, επίσης, καταγγέλλει τη συμπεριφορά της ίδιας Εισαγγελέα Ζακύνθου, η οποία στις 11-9-2013 παράνομα έδωσε εντολή και εφάρμοσε την αυτόφωρη διαδικασία κατά του εν ενεργεία Δημάρχου και Δικηγόρου Ζακύνθου κ. Στυλιανού Μποζίκη, συνεπεία κατ’ αυτού έγκλησης (αντίθετης) δημοσιογράφου για πλημμέλημα που φέρεται να τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του και εξ αιτίας αυτών, στα πλαίσια της οποίας διέταξε τη σύλληψή του και την παράνομη, πολύωρη, κατακράτησή του στο Α.Τ. Ζακύνθου μέχρι την προσαγωγή του ενώπιόν της. Εκτός του ότι δεν είχε το νόμιμο δικαίωμα να εφαρμόσει την αυτόφωρη διαδικασία κατ’ αυτού ως εν ενεργεία Δημάρχου (κατ’ άρθρο 235 παρ.2 Ν.3852/2010), επιπλέον είχε τη νόμιμη υποχρέωση, λόγω της ιδιότητός του ως Δικηγόρου, την οποία εγνώριζε απολύτως εκ των προτέρων, αμέσως μετά την βεβαίωση των στοιχείων της ταυτότητάς του στο Α.Τ. Ζακύνθου, να διατάξει την άμεση απόλυσή του, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. 1/2001 εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δημόπουλου, η οποία αναφέρει: «Για τα πρόσωπα που απολαύουν ειδικής δικαιοδοσίας και τα πλημμελήματά τους υπάγονται, κατ΄άρθρο 111 παρ.7 ΚΠΔ, στην αρμοδιότητά του Εφετείου, δεν εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία είτε διότι δεν προσάγονται στον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών, προκειμένου εκείνος να μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή τους σε δίκη, είτε διότι δεν συνεδριάζει Εφετείο (κατά την ενδεχόμενη προσαγωγή τους στον εισαγγελέα εφετών) και δεν είναι δυνατή η συγκρότησή του αυθημερόν ή την επόμενη ημέρα. Στις περιπτώσεις αυτές, κατά τις οποίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο επ’ αυτοφώρω συλληφθείς για πλημμέλημα δεν πρόκειται να εισαχθεί σε δίκη κατά την αυτόφωρη διαδικασία, είναι ανεπίτρεπτη η κράτηση του. Επιβάλλεται η άμεση απόλυσή του, μετά τη βεβαίωση της ταυτότητάς του».
Μάλιστα, ο ανωτέρω Δικηγόρος δεν μπορούσε να κρατηθεί στο Α.Τ. Ζακύνθου πέραν ολιγολέπτου χρόνου για τη βεβαίωση της ταυτότητάς του, ειδικά στη συγ-κεκριμένη περίπτωση, διότι  α) δεν υπήρχε, εκ των πραγμάτων, η δυνατότητα να προσαχθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Πατρών, προκειμένου αυτός να μεριμνήσει για την άμεση εισαγωγή του σε δίκη, και  β) στη Ζάκυνθο δεν συνεδριάζει Εφετείο (κατά την ενδεχόμενη προσαγωγή του στον Εισαγγελέα Εφετών) και δεν είναι δυνατή η συγκρότησή του αυθημερόν ή την επόμενη ημέρα, προκειμένου να τηρηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, επομένως η κράτησή του ελέγχεται ως ανεπίτρεπτη και παράνομη.
Και όχι μόνον αυτό, αλλά και όταν την επισκέφθηκε στο γραφείο της η συνήγορος υπεράσπισης του ανωτέρω εν ενεργεία Δημάρχου και Δικηγόρου Ζακύνθου κ. Μαρία Ζαχαροπούλου, Δικηγόρος Ζακύνθου, η οποία της επεσήμανε το «διπλό» παράνομο της κράτησής του, την απέπεμψε με τις φράσεις : «Και παράνομη να είναι η αυτόφωρη διαδικασία, πρέπει να προσαχθεί ενώπιόν μου να μου τα πεί ο ίδιος» !!!.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Εισαγγελέας Ζακύνθου, σε μια πρωτοφανή επίδειξη εξουσιαστικής επιβολής, συνειδητά αγνόησε τις εύλογες διαμαρτυρίες της συνηγόρου για το σύννομο των ενεργειών της και συνειδητά αψήφησε το Νόμο, παραβιάζοντας τόσο τη διάταξη της παρ.2 του άρθρου 235 παρ.2 Ν.3852/2010, όσο και τις  διατάξεις των άρθρων 417-419 και του άρθρου 111 παρ. 6 ΚΠΔ (όπως ισχύει σήμερα), σε συνδυασμό με το άρθρο 325 ΠΚ, δίνοντας εντολή για παράνομη, πολύωρη, κατακράτηση στο Α.Τ. Ζακύνθου του εν ενεργεία Δημάρχου, αλλά και Δικηγόρου Ζακύνθου κ. Στυλιανού Μποζίκη. Σημειωτέον, ότι για την εν λόγω παράνομη σύλληψη και κατακράτησή του με εντολή της Εισαγγελέα Ζακύνθου, ο κ. Στυλιανός Μποζίκης έχει απευθύνει, μέσω της Κ.Ε.Δ.Ε (Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος), σχετική έγγραφη καταγγελία προς την κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου.
4.- Τέλος, η Γεν. Συνέλευση αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. του Δ.Σ.Ζ. προς σύνταξη και υποβολή αρμοδίως της παρούσας αναφοράς και καταγγελίας, με αίτημα την άμεση άσκηση του επιβαλλόμενου πειθαρχικού ελέγχου για την κατά τα ανωτέρω καταγγελλόμενη συμπεριφορά και στάση της Εισαγγελέα Ζακύνθου.
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ





          ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΛΟΓΕΡΙΑΣ                 ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ  ΣΤ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

1 σχόλιο:

  1. Ντροπή και αίσχος! Αλήθεια, η Ολομέλειά μας πήρε θέση επ' αυτού του ζηήματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή