ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Ανασφάλιστοι κινδυνεύουν να μείνουν 33.000 μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι

Τον κίνδυνο να μείνουν ανασφάλιστοι αντιμετωπίζουν 33.000 νέοι επιστήμονες (20.000 μηχανικοί, 6.000 δικηγόροι και 7.000 γιατροί) μετά την κατάργηση της δυνατότητας (νόμος για προαπαιτούμενα) που επέτρεπε στους «νέους» (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.


Οι τρεις επιστημονικοί φορείς (ΤΕΕ, ΙΣΑ, ΔΣΑ) στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν τόνισαν ότι ήδη προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατά της διάταξης. Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των μηχανικών υπογράμμισαν πως αυτή τη στιγμή σχεδόν πάνω από το 50% των μηχανικών της χώρας δεν καταβάλλει εισφορές, ενώ περίπου 4.000 μηχανικοί κάθε χρόνο διαγράφονται από το ΤΕΕ.  Αντίθετα, το σύντομο χρονικό διάστημα που ήταν ενεργή η διάταξη, το ΕΤΑΑ αύξησε τα έσοδά του κατά 15% (1,5 εκατ. ευρώ).

Μόνο από από τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς εισέπραξε πάνω από 76 εκατ. φέτος (76.347.723€) έναντι λιγότερων από 67 εκατ. πέρυσι. Επιπλέον για το 2015 πλήρωσαν τις εισφορές τους 41.068 ελεύθεροι επαγγελματίες έναντι 33.607 που είχαν πληρώσει το αντίστοιχο β' εξάμηνο του 2014, δηλ. 7.401 περισσότεροι μηχανικοί, οι οποίοι, αφού μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, πλήρωσαν και τις τρέχουσες εισφορές τους, που σημαίνει μια αύξηση στον αριθμό των μηχανικών που πλήρωσαν τις τρέχουσες εισφορές τους της τάξεως του 22%. 

Στον αέρα βρίσκεται και η ασφάλιση των γιατρών, οι οποίοι μεταναστεύουν μαζικά (600 άτομα ετησίως) καθώς το 25% των γιατρών στην χώρας μας είναι άνεργοι, ενώ ένα 26% υποαπασχολείται.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής υπογράμμισε πως οι τρεις επιστημονικοί φορείς της χώρας, δίνουν αυτή τη στιγμή «τη μάχη για να διασώσουν το αυτονόητο».  «Καταργούνται ρυθμίσεις που έδωσαν το δικαίωμα σε επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα να καταβάλουν εισφορές, ωφελώντας παράλληλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. Δυστυχώς, με την κατάργηση της εν λόγω ρύθμισης, νέοι άνθρωποι οδηγούνται στη "γκρίζα ζώνη" της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, που συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη από τις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να διαφυλαχθούν τα κεκτημένα, δηλαδή οι ρυθμίσεις που ωφελούν αυτούς που δεν έχουν υψηλά εισοδήματα αλλά ταυτόχρονα δίνουν και τη δυνατότητα διατήρησης της βιωσιμότητας των Ταμείων. Επεσήμανε ότι και οι τρεις επιστημονικοί φορείς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους «για να απαιτήσουμε το αυτονόητο… να αποσυρθούν όσες διατάξεις δεν ωφελούν τα Ταμεία, αλλά αποτελούν την κατάρα τους»… 

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βερβεσό, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη καταργείται για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, παραμένει όμως σε ισχύ για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που επίσης είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, όπως ακριβώς και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι ιατροί, γεγονός που αποτελεί καταφανή και πρόδηλη περίπτωση άνισης μεταχείρισης και διάκρισης.

Οι πρόεδροι των τριών φορέων ενημέρωσαν ότι απέστειλαν σχετική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αλλά και τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών, ενώ παράλληλα ενημέρωσαν αναλυτικά χθες τις Επιτροπές της Βουλής, ενώ αργότερα σήμερα έχουν καλέσει τους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους βουλευτές όλων των κομμάτων για επιτόπου ενημέρωση, καθώς η προτεινόμενη κατάργηση θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, επομένως και στα έσοδα του ασφαλιστικού ταμείου.

Οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναρωτήθηκαν ποιος πραγματικά είχε τη «φαεινή ιδέα» να καταργήσει αυτή τη διάταξη που καθιερώθηκε πριν λίγους μόνο μήνες, καθώς απέδειξε ήδη τη χρησιμότητά της και συμβάλει στην αύξηση των εσόδων. Επισημαίνεται ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών, δηλαδή τα πραγματοποιήσιμα έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, κυμαίνονταν από 48% στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ως  73% στο ΕΤΑΑ/ΤΑΝ και αυξήθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες στο 61,5% και 85% αντίστοιχα. Τυχόν κατάργηση της σήμερα ισχύουσας πρόβλεψης θα οδηγήσει σε μείωση της εισπραξιμότητας και επομένως σε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα για το ΕΤΑΑ.

Κατά τη συνέντευξη τύπου οι Γιώργος Στασινός, Γιώργος Πατούλης και Βασίλης Αλεξανδρής εξέφρασαν τους φόβους τους ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών, ιατρών και δικηγόρων, αυξάνοντας τις αποδημητικές ροές προς το εξωτερικό ικανών και ταλαντούχων νέων ανθρώπων, καθιστώντας έτσι την πατρίδα μας μια ολοένα περισσότερο χώρα γερόντων και συνταξιούχων, με τις όποιες περαιτέρω δυσμενείς συνέπειες για το δημογραφικό ζήτημα, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου των τριών επιστημονικών φορέων παραβρέθηκε, εκφράζοντας το έντονο και έμπρακτο ενδιαφέρον του κόμματός του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος τόνισε ότι έχει κατανοήσει το πρόβλημα και η παράταξή του θα αγωνιστεί ώστε να παραμείνουν και μην ακυρωθούν οι συγκεκριμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις. «Είναι τελείως άστοχη και παράλογη η κατάργησή τους, τη στιγμή που ωφελούνται επιστημονικοί κλάδοι και δεν ζημιώνεται το κράτος», είπε.

Μετά τη συνέντευξη τύπου ακολούθησε σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών επιστημονικών φορέων με βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση για όλα τα ανωτέρω.
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου