ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας: "Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΥΓΩΝ"

Πριν από λίγες ημέρες, την 5-7-2015, διεξήχθη στη χώρα μας, μετά από 41 χρόνια, δημοψήφισμα για κρίσιμο εθνικό θέμα, σύμφωνα με το αρθ. 42 παράγραφος 2 του Συντάγματος, τις προβλέψεις του Νόμου 4023/2011 περί «Οργάνωσης διαδικασίας προσφυγής σε δημοψήφισμα για κρίσιμο εθνικό θέμα ή για ψηφισμένο νομοσχέδιο» και κυρίως την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ τ. Α΄ 62/28-6-2015) με την οποία η βουλή, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφάσισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Η διάταξη του άρθρου 5 του Νόμου 4023/2011 προβλέπει ότι : Στο δημόσιο διάλογο, επί του ερωτήματος ή των ερωτημάτων που τίθενται στην ψηφοφορία, και, εν γένει, στη διενέργεια του δημοψηφίσματος συμμετέχουν πολιτικά κόμματα, ανεξαρτήτως της εκπροσώπησης τους στη Βουλή ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώσεις προσώπων, επιστημονικές, επαγγελματικές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, ενώ η διάταξη του άρθρου 90 του Κώδικα Δικηγόρων (Νόμος 4194/2013) προβλέπει ότι μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Δικηγορικών Συλλόγων ανήκει και «η υπεράσπιση των αρχών και των κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατική πολιτεία». Με βάση τις προβλέψεις αυτές Δικηγορικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα, ανάμεσα στους οποίους οι δύο μεγαλύτεροι εκ των 63 συνολικά, Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, εξέδωσαν δελτία τύπου των Προέδρων τους και ψηφίσματα των Διοικητικών τους Συμβουλίων με τα οποία, αφού άσκησαν καίρια και εν πολλοίς ορθή επιστημονική κριτική στη διαδικασία αλλά και την ουσία του όλου εγχειρήματος του δημοψηφίσματος, πήραν ξεκάθαρη θέση υπέρ μιας εκ των προτεινόμενων επιλογών αυτού.
             Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, όπως και άλλοι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, επέλεξε πριν τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, να σιωπήσει, παρά τη δυνατότητα που του έδινε η ανωτέρω διάταξη, αξιολογώντας αρνητικά τη θεσμική παρέμβαση ενώπιον της τοπικής κοινωνίας πριν αυτή αποφανθεί επί του ερωτήματος που της τέθηκε, παρά το γεγονός ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του και επιστημονική άποψη επί των τεκταινομένων διέθεταν αλλά και θέση επί του ερωτήματος του δημοψηφίσματος προφανώς διαμόρφωσαν. Η θέση αυτή επικυρώθηκε και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που συνεδρίασε εκτάκτως γι αυτό, μετά από πρόσκληση και σχετική εισήγηση του Προέδρου του αλλά και αιτήσεις μελών του Συλλόγου ακόμη και έγγραφες.
             Η Ελληνική Πολιτεία έχει εμπιστευθεί κυρίως στους δικηγόρους την ευθύνη της διενέργειας όλων των εκλογικών διαδικασιών, αφού το 80% των δικαστικών αντιπροσώπων, οι οποίοι φέρουν το βάρος της ολοκλήρωσης ενός επίπονου καθήκοντος καθώς αποτελούν τους προέδρους των εφορευτικών επιτροπών που διεξάγουν την διαδικασία της ψηφοφορίας, κληρώνεται από τον Άρειο Πάγο από τα μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Συνεπώς το δικηγορικό σώμα έχει επιλεγεί να διαφυλάξει, με αμερόληπτο τρόπο, το άψογο της εκλογικής διαδικασίας και να εγγυηθεί την ορθή αποτύπωση της δημοκρατικής έκφρασης του ελληνικού λαού στην ύψιστη στιγμή της λειτουργίας του πολιτεύματος, αυτή δηλαδή της ψηφοφορίας, της επιλογής κάθε πολίτη των πολιτικών του αποφάσεων για το μέλλον του ίδιου και του τόπου του.
             Δυστυχώς η συγκεκριμένη διαδικασία του δημοψηφίσματος, προβληματική εξ αρχής λόγω του ελάχιστου χρόνου από την προκήρυξη έως τη διενέργειά του, των νομικών διαδικαστικών ζητημάτων που αυτή προκάλεσε αλλά και του προβληματικού ουσιαστικού ερωτήματος, ολοκληρώθηκε σ ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, αντιπαλότητας και ακραίων πολωτικών τοποθετήσεων σε μια χρονική στιγμή που η χώρα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί. Τα όσα καταμαρτυρήθηκαν εκατέρωθεν την εβδομάδα που μεσολάβησε ανάμεσα στην προκήρυξη και τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, παρά την οριακή κρισιμότητα της κατάστασης, δημιούργησαν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που πολύ εύκολα θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ανεξέλεγκτα και με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας έχοντας να σταθμίσει τα δεδομένα της κατάστασης και αντιστεκόμενος στον πειρασμό να επιλέξει την έκφραση κριτικής τοποθέτησης απέναντι στα τεκταινόμενα, λαμβάνοντας αναγκαστικά πολιτική θέση ταυτόχρονα με την επιστημονική, επέλεξε πρωτίστως να διαφυλάξει την αξιοπιστία και το κύρος των μελών του απέναντι στους συμπολίτες τους, να σεβαστεί το θεσμικό ρόλο που ανέθεσε η πολιτεία στους δικηγόρους και να διαφυλάξει, στο μέτρο που του αναλογεί, τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία όλων. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας επέλεξε λοιπόν να μην προβεί σε καμία δημόσια δήλωση πριν την Κυριακή 5 Ιουλίου ημέρα του δημοψηφίσματος, επέλεξε να μην δεσμεύσει συλλογικά τα μέλη του, να μην δημοσιοποιήσει την άποψή του ως επιστημονικός σύλλογος, σταθμίζοντας τα δεδομένα και καταλήγοντας στην ορθότερη κατά την κρίση του στάση. Επέλεξε, με δυο λόγια, να σιωπήσει εκτιμώντας ότι κάποιες φορές η σιωπή μπορεί να γίνει πιο εκκωφαντική ακόμη κι από την κραυγή.

Πούλιος Αναστάσιος
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου