ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Υποχρεωτική η απογραφή των υπαλλήλων Δικηγορικών Συλλόγων, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη


Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, καθίσταται υποχρεωτική η απογραφή των υπαλλήλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Η υπόθεση απασχόλησε τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής όταν υπάλληλος Δικηγορικού Συλλόγου διαμαρτυρήθηκε στο ΣτΠ για εμπλοκή που ανέκυψε στη διαδικασία συνταξιοδότησής της. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την άρνηση του Δικηγορικού Συλλόγου να προβεί στην απογραφή της, καθώς η απογραφή στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου είναι προαπαιτούμενη για τη δημοσίευση της πράξης συνταξιοδότησης στο ΦΕΚ.
Εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων, αιτιολογώντας τη στάση τους, υποστήριξαν ότι η εξαίρεση του προσωπικού τους από τις διατάξεις περί υποχρεωτικής απογραφής δικαιολογείται από το ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είναι ΝΠΔΔ σωματειακής μορφής, ειδικών σκοπών που έχουν δική τους περιουσία και δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, οι υπάλληλοί τους διορίζονται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους και ως εκ τούτου δεν εγγράφονται στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, με επιστολή του προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, επεσήμανε την ανάγκη άμεσης διευθέτησης της διαδικαστικής εμπλοκής.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προχώρησαν στην απογραφή της υπαλλήλου, η οποία και συνταξιοδοτήθηκε και παράλληλα, παρέπεμψαν το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) για γνωμοδότηση. Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 556/2012 γνωμοδότηση του ΝΣΚ[PDF], η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι υποχρεούνται πλέον να απογράφουν το προσωπικό τους.
http://www.lawnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου