ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ. ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Αγαπητοί συνάδελφοι


Όπως προκύπτει από την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών περί σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη σύνταξη νόμου περί άρσεως περιορισμών στην άσκηση επαγγελμάτων (ΦΕΚ 352/1-11-2010, έχει δημοσιευθεί στο dikigorosdramas.blogspot.com και στο diavgeia@minfin.gr), την οποία έφερε στη δημοσιότητα ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δ. Κατσαρός - καθ` ότι το κατά νόμο θεσμικό ανώτατο συνδικαλιστικό μας όργανο, δηλαδή η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην συντονίζει τις ενέργειες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αλλά ούτε καν να ενημερώνει στοιχειωδώς για την πορεία του κρίσιμου θέματος της «απελευθέρωσης» του δικηγορικού επαγγέλματος - η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου, με την απουσία οποιουδήποτε θεσμικού εκπροσώπου των δικηγόρων στη σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή είναι θέμα χρόνου. Η ανωτέρω σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ορίζει ότι εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση της σύστασης της επιτροπής (δηλαδή έως 31-12-2010) θα πρέπει να κατατεθεί το σχέδιο νόμου που θα προτείνει αυτή.

Είναι προφανές ότι η σχετική μεθόδευση αποσκοπεί στην πλήρη απαξίωση των θεσμικών οργάνων των δικηγόρων και κατ` ακολουθία ολόκληρου του κλάδου μας, τη στιγμή που ετοιμάζεται η πιο κρίσιμη αλλαγή στον τομέα της παροχής δικηγορικών υπηρεσιών. Η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών των δικηγόρων (παράβολα), η πλήρης απελευθέρωση της διαφήμισης παροχής δικηγορικών υπηρεσιών και η άρση του περιορισμού της άσκησης δικηγορίας εκτός δικαιοδοσίας Δικηγορικού Συλλόγου (νομιμοποίηση), ρυθμίσεις που πλήττουν καίρια την ελεύθερη, μαχόμενη δικηγορία και οδηγούν στην βίαιη έξοδο από το επάγγελμα κυρίως των νέων συναδέλφων, είναι προ των πυλών και κυρίως χωρίς, μέχρι στιγμής, θεσμική αντίδραση από μέρους μας. Επιπλέον, η ουσιαστική κατάργηση των Δικηγορικών Συλλόγων, με την πλήρη απαξίωση του θεσμικού τους ρόλου και την αποστέρηση οποιουδήποτε οικονομικού πόρου τους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην δημιουργία συνθηκών ανεξέλεγκτης και χωρίς όρους, άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, από όσους θα έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν.

Είναι η ώρα να λάβουμε τις πιο κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του επαγγέλματός μας, αφού άλλοι επιχειρούν να αποφασίσουν για εμάς χωρίς καν να ερωτηθούμε ή να συμμετέχουμε στη συζήτηση. Η συνδικαλιστική μας ηγεσία δεν θέλει να πάρει θέση και απέχει προκλητικά από οποιαδήποτε ενέργεια ενημέρωσης, πολύ δε περισσότερο δράσης, εφησυχασμένη (;) στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι συμπαρίσταται και «είναι μαζί μας» (να σημειωθεί ότι ΔΕΝ συμμετέχει στην ανωτέρω επιτροπή εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης).

Η ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ.



Αναστάσιος Πούλιος

Μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού

Συλλόγου Δράμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου