ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΟΥ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ;

Τελεσίγραφο της Κομισιόν για τα κλειστά επαγγέλματα
Υπό τον φόβο του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο επικαλούμενη το... Μνημόνιο

Της Ιωαννας Μανδρου

Mε ασφυκτικές προθεσμίες είναι αντιμέτωπη πλέον η κυβέρνηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιώνει μέτρα «εδώ και τώρα».

Η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση αιτιολογημένη απόφαση με την οποία ζητεί τη λήψη νομοθετικών μέτρων για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων το αργότερο ώς τις 7 Ιουλίου. Η αποστολή της απόφασης συνοδεύεται από τη σαφή προειδοποίηση ότι αμέσως μετά θα προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την σύγκληση σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών κ. Χ. Καστανίδη και Δ. Ρέππα.

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο επικαλείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ως βασικό επιχείρημα την ύπαρξη του... μνημονίου, που δίνει χρονική ευχέρεια μέχρι το τέλος του χρόνου. Στη βάση αυτή θα αποστείλει, λοιπόν, ώς το τέλος του μήνα απάντηση στην Επιτροπή με τις θέσεις της, ζητώντας σύντομη παράταση.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στα νομικά επαγγέλματα, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο τόσο του μνημονίου όσο και της Κομισιόν. Με έμφαση τις κατώτατες προσδιορισμένες αμοιβές, αλλά και τους γεωγραφικούς περιορισμούς που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία για την άσκηση των επαγγελμάτων αυτών, όπως και την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης, η κυβέρνηση έχει ανοίξει διάλογο για τις επικείμενες αλλαγές.

Εξαιρούνται

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό, τι αφορά το επάγγελμα του συμβολαιογράφου, τα πράγματα είναι πλέον σαφή, καθώς με την ενσωμάτωση πρόσφατα στην ελληνική νομοθεσία της περίφημης οδηγίας Μπολγκενστάιν το συμβολαιογραφικό επάγγελμα ουσιαστικά εξαιρείται της απελευθέρωσης.

Για τους συμβολαιογράφους, που σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία ανήκουν στα επαγγέλματα που ασκούν δημόσια εξουσία -θεωρούνται άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί- εκείνο που μένει να ρυθμιστεί στο πλαίσιο της απελευθέρωσης είναι οι αμοιβές τους στις μεγάλες συμβάσεις και τα συμβόλαια μεγάλης αξίας. Αντιθέτως, δεν τίθεται θέμα κατάργησης των γεωγραφικών περιορισμών ούτε και των κατώτατων αμοιβών, που είναι προσδιορισμένες. Αντικείμενο των επικείμενων αλλαγών είναι όμως οι αμοιβές τους, που σήμερα προσδιορίζονται στο 1% στα μεγάλα συμβόλαια και συμβάσεις, οι οποίες και πρόκειται να απελευθερωθούν. Με την απελευθέρωση συμφωνεί και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος ο οποίος θέτει ως «κόκκινη γραμμή» να μην αυξηθούν οι θέσεις των συμβολαιογράφων.

Οπως δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γ. Βλαχάκης, «σήμερα οι συμβολαιογράφοι είναι περισσότεροι από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, συνολικά ανέρχονται σε 3.193 σε όλη την Ελλάδα και ο αριθμός αυτός είναι ήδη πολύ μεγάλος».

Αντίθετα με τους συμβολαιογράφους, για τους δικηγόρους υπάρχουν -και ήδη συζητιούνται- θέματα που σχετίζονται με το άνοιγμα του επαγγέλματος. Σε ό, τι αφορά τις γεωγραφικές απαγορεύσεις που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, αλλά και για την απαγόρευση διαφήμισης, επίκεινται αλλαγές.

Γραμμάτιο προείσπραξης

Ομως για τις κατώτατες δικηγορικές αμοιβές, το λεγόμενο γραμμάτιο προείσπραξης της δικηγορικής αμοιβής, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κατάργησή του, καθώς εκτιμάται πως το Δημόσιο θα χάσει έσοδα και τα ταμεία θα απολέσουν σημαντικούς πόρους. Ειδικότερα από το ποσό των κατώτατων δικηγορικών αμοιβών, ποσό 15% παρακρατείται υπέρ του Δημοσίου, ενώ 12% υπέρ του Ταμείου Νομικών, ποσά που δύσκολα, υποστηρίζουν όσοι αντιτάσσονται στην απελευθέρωση των αμοιβών, θα εισπραχθούν με άλλο τρόπο. Υπέρ της διατήρησης των κατώτατων αμοιβών τάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης, ενώ οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι αρνητικοί σε κάθε απελευθέρωση, εξαγγέλλοντας κινητοποιήσεις.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου