ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. ΠΑΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΚΠΟΛΔ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΑΤΡΩΝ
Πάτρα, 27 Ιουνίου 2014Γούναρη 30  262 22
Τ.Θ. 3072, Πάτρα
τηλ.: 2610-320931, fax: 2610-337847

Προς:

-κ. ΒΑΣΙΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ,
Πρόεδρο του Δ.Σ.Α. και Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Κοινοποίηση:
-κ. ΝΙΚΟ ΒΑΛΕΡΓΑΚΗ,
Πρόεδρο του Δ.Σ.Θ. και μέλος του Προεδρείου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
-κ. ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗ,
Πρόεδρο του Δ.Σ.Π. και μέλος του Προεδρείου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
-κ.κ. Προέδρους της Συντονιστικής Επιτροπής και των λοιπών Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας,
Κύριε Πρόεδρε της Ολομέλειας,
Όπως γνωρίζετε στη μοναδική (μέχρι σήμερα) συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 29/3/21014, αποφασίστηκε (εγκαίρως) η σύσταση μίας Επιτροπής, απαρτιζόμενης από Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων, προκειμένου να επεξεργαστεί το ΣχΚΠολΔ και να εκφράσει τις απόψεις του δικηγορικού σώματος. Στην επιτροπή αυτή δήλωσαν συμμετοχή οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ιωαννίνων, Λάρισας, Καβάλας, Πύργου και Πατρών.
Η άνω επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη της ΟΛΕΣ τις θέσεις-απόψεις που είχαν διατυπωθεί από τους Συλλόγους και δικηγόρους ατομικά, καθώς και τις θέσεις-απόψεις δικαστικών λειτουργών και πανεπιστημιακών καθηγητών, που είχαν διατυπωθεί σε ημερίδες (Ημερίδα Δ.Σ.Α. και Ημερίδα Δικονομολόγων στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών), τις οποίες και παρακολούθησαν μέλη της, καθώς και τέλος ακόμα και τις θέσεις-απόψεις που είχαν τεθεί στη διαβούλευση (Υπουργείου κλπ.), πραγματοποίησε συνάντηση στη Πάτρα, όπου και κατέληξε σε κάποιες κοινές θέσεις των συλλόγων, χωρίς να εκφράσουν τα μέλη της Επιτροπής αποκλειστικά τις δικές τους προσωπικές θέσεις, θεωρώντας ότι οι θέσεις αυτές κάλυπταν (κατά δημοκρατικό τρόπο) τις κοινές θέσεις του σώματος.
Στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων, στις 10 Ιουνίου 2014, και ενώ η άνω Επιτροπή σας παρέδωσε κοινό κείμενο για το ΣχΚΠολΔ, μας ανακοινώσατε ότι και η Αθήνα είχε δημιουργήσει μία Επιτροπή στον Δ.Σ.Α. για το ΣχΚΠολΔ, η οποία μάλιστα συνεδρίαζε τη μέρα εκείνη. Τούτο βεβαίως είναι απολύτως αποδεκτό, πλην όμως, ως ευνόητο, θα έπρεπε στη συνέχεια οι θέσεις της επιτροπής του Δ.Σ.Α., είτε να παραδοθούν στην Επιτροπή της Ολομέλειας είτε να γίνει, με ευθύνη σας, ένα κοινό κείμενο, έτοιμο για παράδοση στον Υπουργό Δικαιοσύνης.
Στην ίδια συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, αποφασίστηκε η συνάντηση με τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, αλλά επειδή δεν υπήρχε παραδοθέν ΣχΚΠολΔ, αποφασίστηκε ότι θα έπρεπε πρωτίστως να μας παραδοθεί το σχέδιο και πράγματι στη συνάντηση που επακολούθησε, στο Υπουργείο με τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, ζητήσατε προσωπικά και έντονα (και πολύ ορθά) να μας παραδοθεί άμεσα το ΣχΚΠολΔ (το οποίο σημειωτέον δεν είχε παραδοθεί ούτε στον Υπουργό) και μετά να γίνει νέα συνάντηση με το Υπουργείο.
Πράγματι μετά τη παράδοση του ΣχΚΠολΔ από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στον Υπουργό και τη παράδοση του σχεδίου από τον Υπουργό σε σας (ως Πρόεδρο της Ολομέλειας), το οποίο και μας αποστείλατε, ο Υπουργός προφανώς σας κάλεσε, τη Δευτέρα 23/6/2014, πριν τη κατάθεση του ΣχΚΠολΔ στη Βουλή για ψήφιση, προκειμένου να γίνει συνάντηση και να εκφράσει το Δικηγορικό Σώμα τις απόψεις του τη Πέμπτη 26/6/2014 και ώρα 15.30 μ.μ.. Και εσείς αποστείλατε σε όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής (μόλις στις 25/6/2014 και ώρες μετά το μεσημέρι) τη πιο κάτω επιστολή:
«Κυρίες και Κύριοι Πρόεδροι,
Έχει οριστεί, για αύριο Πέμπτη 26.6.2014 και ώρα 15.30, συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Ο Πρόεδρος
Βασίλης Ε. Αλεξανδρής»
Για μένα προσωπικά, που σας δηλώνω ότι δεν είμαι άνθρωπος του “τύπου’, θεώρησα ότι η ανωτέρω επιστολή σας αποτελούσε πρόσκληση να παραστώ στο Υπουργείο (ενώ για άλλους η ανωτέρω επιστολή εκλήφθηκε ως απλή ανακοίνωση και όχι πρόσκληση), έχοντας δε και την ευθύνη της Επιτροπής της Ολομέλειας για το ΣχΚΠολΔ, είχα συντάξει και το κείμενο αυτής (με τις κοινές θέσεις), που έφερε το όνομά σας, για τη παράδοση στον Υπουργό, με τον οποίο και ουσιαστικά ήταν η συνάντηση (και όχι με τυχόν μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία είχε ολοκληρώσει το έργο της), χωρίς βεβαίως να έχω λάβει γνώση με τον οποιονδήποτε τρόπο τις τυχόν υπάρχουσες θέσεις του Δ.Σ.Α.
Μάλιστα επειδή δεν μπορούσαν να έρθουν τα λοιπά μέλη της Επιτροπής (λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων), πλην του Προέδρου του Δ.Σ.Ηλείας, ζήτησα από τον κ. Δημητρουλόπουλο να προσέλθει και να παραβρεθεί, θεωρώντας ότι έτσι θα είχαμε πληρέστερη παρουσία.
Εν τέλει στη συνάντηση στο Υπουργείο, παρουσία του Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα, παρευρέθησαν, πλην εμού και του κ. Δημητρουλόπουλου (Προέδρου Δ.Σ. Ηλείας), ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης, δύο εκπρόσωποι του Δ.Σ.Πειραιά (σε αναπλήρωση του Προέδρου τους) και περίπου 10 τον αριθμό Σύμβουλοι του Δ.Σ.Α. (σε αναπλήρωση δική σας).
Ως αντιληπτόν, αφού δεν υπήρχε καμία συνεννόηση μεταξύ μας, με κύρια ευθύνη εμού (γιατί δεν είχα συνεννοηθεί προσωπικά μαζί σας, αν και είχα επανειλημμένα τηλεφωνήσει στη γραμματέα σας, να επικοινωνήσετε μαζί μου, τόσο για το ζήτημα του ΣχΚΠολΔ, όσο και κυρίως- και το είχα δηλώσει ρητά στη γραμματέα σας- για το φλέγον ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης της εγγραφής στο μητρώο ασκουμένων των κατόχων πτυχίων σχολών της Ε.Ε.) και βεβαίως και δική σας, καθότι επίσης δεν συντονίσατε την όλη συνάντηση στο Υπουργείο, ούτως ώστε να υπάρχει ενιαίο κείμενο με τις θέσεις του Σώματος, το οποίο και να παραδοθεί στον Υπουργό, με αποτέλεσμα ο καθένας από εμάς στη συνάντηση αυτή να εκφράζει τη προσωπική του άποψη, πλην εμού που είχα αναλάβει την ευθύνη της σύνταξης προτάσεων για λογαριασμό της Ολομέλειας.
Βεβαίως η παρουσία μας, ως δικηγορικό σώμα, ήταν κατά τη ταπεινή μου άποψη θλιβερή, αφού φανήκαμε ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και άλλωστε ο Υπουργός δεν θα μπορούσε να μπει στη διαδικασία να ακούει τις απόψεις των παρισταμένων για κάθε θέμα χωριστά και μάλιστα για τη παραμικρή λεπτομέρεια στο προτεινόμενο ΣχΚΠολΔ.
Και έτσι φανήκαμε ότι απλά κάναμε “παράπονα” και μάλιστα και παρουσία του Προέδρου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, ο οποίος επανειλημμένα απαντούσε ότι όλες οι παρατηρήσεις ελήφθησαν υπόψη για τη σύνταξη του ΣχΚΠολΔ και απλά δεν υιοθετήθηκαν (εύλογη απάντηση).
Κατά συνέπεια η παρουσία του Σώματος στον Υπουργό, ο οποίος μας εδήλωσε ότι το ΣχΚΠολΔ θα κατατεθεί στη Βουλή, το αργότερο τη Δευτέρα, 30/6/2014, ήταν τουλάχιστον “ανούσια’, αφού ως αποτέλεσμα το μόνο που καταφέραμε ήταν να δώσουμε άλλοθι στον Υπουργό, ότι συζητήσαμε μαζί του πριν τη κατάθεση του ΣχΚΠολΔ και εκφράσαμε τις απόψεις μας.
Σημειωτέον, επειδή η παρουσία μου στο Υπουργείο και λόγω της συνάντησης και με τον Υπουργό, ήταν ως προανέφερα τόσο για το ΣχΚΠολΔ, όσο και για το ζήτημα της εγγραφής στο μητρώο ασκουμένων των κατόχων πτυχίων σχολών της Ε.Ε., συναντηθήκαμε προγενέστερα με δική μας πρωτοβουλία (ο κ.Βαλεργάκης και εγώ) με τον Υπουργό, προκειμένου να ασκήσουμε πίεση για το ζήτημα αυτό, όπου και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι αφού επιστρέψει σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης από το εξωτερικό, θα λάβει γνώση της σχετικής τροποποίησης και θα την εισάγει για ψήφιση στη βουλή.
Μετά ταύτα, κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι επειδή:
1)      Το Δικηγορικό Σώμα πρέπει να είναι ενιαίο, καθότι μόνο με την ενότητα θα μπορέσει να αντικρούσει κάθε επίθεση, από όπου και εάν προέρχεται.
2)      Το Δικηγορικό Σώμα εκπροσωπείται μόνο από το Προεδρείο της Ολομέλειας και όχι από εκπροσώπους των επί μέρους Δικηγορικών Συλλόγων.
3)      Η παρουσία μας ενώπιον του Υπουργού σε μία τέτοια συνάντηση είχε μόνο πολιτική σημασία και ως εκ τούτου έπρεπε να τεθούν τα ζητήματα μόνο σε συνδικαλιστικό επίπεδο και όχι σε “επί μέρους παρατηρήσεις” επί του ΣχΚΠολΔ, όσο και ουσιαστικές και εάν είναι. Άλλωστε ο ΚΠολΔ είναι ένα ζήτημα στο οποίο οι Δικηγορικοί Σύλλογοι κατά κύριο λόγο έχουν κοινές θέσεις σε όλα τα βασικά ζητήματα.
Προς αποφυγήν κάθε περαιτέρω δυσλειτουργίας του Σώματος, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στις κινήσεις μας ως Δικηγορικός Κλάδος και εν προκειμένω (για το ΣχΚΠολΔ) θα πρέπει (ως το μόνο που έχει απομείνει αυτή τη στιγμή) οι κοινές θέσεις του Σώματος επί του ΣχΚΠολΔ να αποσταλούν άμεσα στον Υπουργό, και στη συνέχεια να οριστεί και εκπρόσωπος της Ολομέλειας (ως επανειλημμένα έχουμε πράξει στο παρελθόν), προκειμένου να είναι έτοιμος (καθότι η πρόσκληση έρχεται πάντοτε προ 2 ημερών ή ακόμα και προ 1 ημέρας) να εκπροσωπήσει το Σώμα ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής και να εκφράσει με τον επιστημονικό και κυρίως συνδικαλιστικό τρόπο τις θέσεις-απόψεις του Σώματος.
                                            Με τιμή
                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.ΠΑΤΡΩΝ
                          ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου