ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Έρχονται εκτεταμένες αλλαγές στη Δικαιοσύνη


Με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τον τεράστιο όγκων των υποθέσεων το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί εκτεταμένες αλλαγές σε όλο το φάσμα του δικαστικού συστήματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι δεσμεύσεις για βαθιές αλλαγές στη Δικαιοσύνη σχετίζονται με την εφαρμογή ρυθμίσεων, που υποχρεωτικά θα επιβάλλουν την επίλυση χιλιάδων διαφορών, κυρίως οικονομικού αντικειμένου, εκτός δικαστηρίων, από ειδικές επιτροπές ή διαπιστευμένους μεσολαβητές, όπως από χρόνια γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Για τις αστικές υποθέσεις έχει ξεκινήσει ήδη η εφαρμογή του θεσμού της διαμεσολάβησης με την εκπαίδευση δικηγόρων που θα αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη. Ηδη έχουν εκπαιδευθεί και πιστοποιηθεί 200 δικηγόροι - διαμεσολαβητές, κυρίως στον Πειραιά, ενώ στην εφαρμογή του θεσμού προχωρεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας. Εργο των διαμεσολαβητών είναι η επίλυση όλων των αστικών διαφορών εκτός δικαστηρίων. Δηλαδή υποθέσεων όπως οι εργατικές, οι μισθωτικές, οι διαφορές από συμβάσεις κάθε είδους, αλλά και οι οικογενειακές διαφορές με οικονομικό αντικείμενο –χωρισμός περιουσίας μεταξύ των διαζευγμένων συζύγων.Για την υπόθεση που θα επιλύεται από τους διαμεσολαβητές –θεσμός που ισχύει από χρόνια σε όλη σχεδόν την Ευρώπη– θα συντάσσεται πρακτικό που θα έχει ισχύ δικαστικής απόφασης, η οποία απλώς θα επικυρώνεται από το δικαστήριο. Οι δικηγόροι - διαμεσολαβητές θα πληρώνονται και οι αμοιβές τους είναι εξασφαλισμένες από τον νόμο.
Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές υποθέσεις το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει προς ψήφιση αμέσως μετά το Πάσχα νέες ρυθμίσεις. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στο εξής οι φορολογικές, τελωνειακές και ασφαλιστικές διαφορές των πολιτών με το Δημόσιο θα επιλύονται εκτός Διοικητικών Δικαστηρίων από ειδική επιτροπή που θα αναλαμβάνει τον ρόλο του διαιτητή. Η επιτροπή θα είναι τριμελής και θα συγκροτείται από συνταξιούχους δικαστικούς, συνταξιούχους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έναν ανώτατο υπάλληλο από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή ένα μέλος του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου. Μόνον στην περίπτωση που η Επιτροπή αποτύχει να επιλύσει τη διαφορά θα επιλαμβάνονται τα Διοικητικά Δικαστήρια και μόνον σε ένα βαθμό, χωρίς έφεση ή άλλα ένδικα μέσα. Με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων έχει υπολογιστεί ότι θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% οι υποθέσεις που φθάνουν στη Διοικητική Δικαιοσύνη, ενώ θα συντομευθεί κατά πολύ ο χρόνος εκκαθάρισής τους.
Παράλληλα, σε εφαρμογή τίθεται σχέδιο «Καλλικράτης» στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, με αναδιάταξη των δικαστών που υπηρετούν κυρίως σε επαρχιακά δικαστήρια, σε μια προσπάθεια καλύτερης αξιοποίησής τους, εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που σηκώνει και το μεγάλο βάρος όλων των προσφυγών για επενδύσεις ή δημόσια έργα, προωθείται ρύθμιση ώστε να εκδίδονται οι σχετικές αποφάσεις σε σύντομο χρόνο και να μην καθυστερούν για χρόνια, όπως συνήθως συμβαίνει, μπλοκάροντας επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ με κόστος για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, όλες οι διαφορές που σχετίζονται με επενδύσεις θα υπάγονται στη διαδικασία της λεγόμενης «πιλοτικής δίκης», δηλαδή της εξέτασης όλου του φακέλου από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου, για να επιλύεται η όποια εκκρεμότητα «μια κι έξω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου