ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Στο ΣτΕ 32 Δικηγορικοί Σύλλογοι, κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι 32 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας και ζητούν να ακυρωθεί η σιωπηρή απόρριψη της αίτησής τους, να εκδοθεί από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα επανέλθει σε ισχύ το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, ήτοι  η "διατήρηση σε ισχύ απαιτήσεων του Κώδικα Δικηγόρων και της εν γένει δικηγορικής νομοθεσίας που αφορούν την εδαφική δικηγορική αρμοδιότητα, τον νομοθετικό καθορισμό αμοιβών", να επανέλθει δηλαδή το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε πριν την απελευθέρωση του επαγγέλματός με το Ν. 3919/2011.

Οι 32 Δικηγορικοί Σύλλογοι που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι: 1) Ιωαννίνων, 2) Λάρισας, 3) Σύρου, 4) 'Αρτας, 5) Ρεθύμνου, 6) Δράμας, 7) Κω, 8) Χίου, 9) Γιαννιτσών, 10) Τρικάλων, 11) Καρδίτσας, 12) Λαμίας, 13) Χαλκίδας, 14) Κατερίνης, 15) Καστοριάς, 16) Χαλκιδικής, 17) Κιλκίς, 18) Γρεβενών, 19) Καβάλας, 20) Μεσολογγίου, 21) Κοζάνης, 22) Θηβών, 23) Ευρυτανίας, 24) 'Αμφισσας, 25) Φλώρινας, 26) Θεσπρωτίας, 27) Πρέβεζας, 28) Κέρκυρας, 29) Ροδόπης, 30) Λιβαδειάς, 31) Αλεξανδρούπολής και 32) Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω Δ.Σ. με την  99 σελίδων προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα του Δικηγορικού επαγγέλματος είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και των ελληνικών δικαστηρίων. Γι' αυτό το λόγο ζητούν την επαναφορά του προϊσχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την άσκηση του επαγγέλματός τους ήτοι να επανέλθουν οι περιορισμοί που αφορούν:

1) Στην εδαφική - γεωγραφική αρμοδιότητα των Δικηγόρων 2) Στην απαγόρευση δημιουργίας πολλαπλής επαγγελματικής εγκατάστασης (ίδρυση  Δικηγορικών Εταιρειών με περισσότερες περιφέρειες), 3) Στην απαγόρευση ίδρυσης πολυεπαγγελματικών εταιρειών (Δικηγορική Εταιρεία που θα συμμετέχουν και μη Δικηγόροι), 4) Στην απαγόρευση σύστασης κεφαλαιουχικών δικηγορικών εταιρειών (Δικηγορικές Εταιρείες υπό την μορφή Α.Ε., Ε.Π.Ε) και 5) στον υποχρεωτικό νομοθετικό προσδιορισμό των ελάχιστων δικηγορικών αμοιβών.
www.lawnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου