ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Τέλος η προσωποκράτηση για χρέη μεταξύ ιδιωτών - αλλαγές στην Πολιτικη Δικονομία

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη
Σημαντικές τροποποιήσεις στην Πολιτική Δικονομία προωθεί η κυβέρνηση, καταργώντας την προσωποκράτηση ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης για εμπορικές απαιτήσεις και θεσπίζοντας ρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης με ταχύτερη επίλυση διαφορών περιουσιακών, οικογενειακών, αποζημιώσεων κ.λπ.

Χθες κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, όπου περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις που εξασφαλίζουν την κατάσχεση και άυλων τίτλων των οφειλετών, που προστατεύουν αποτελεσματικότερα τους εργαζόμενους, αλλά και την ασφάλεια των συναλλαγών κυρίως με ορθολογικές διατάξεις για τους πλειστηριασμούς, περιορίζοντας σημαντικά την αθέμιτη δράση διαφόρων («κοράκια», κ.λπ.). Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται η ρύθμιση που θα βοηθήσει να «τρέξουν» οι φοροδίκες και να εισπράξει γρήγορα το Δημόσιο, αφού καταργούνται τα υπέρογκα παράβολα στις εκκρεμείς (μέχρι την έναρξη του έτους) φορολογικές - τελωνειακές υποθέσεις. Ωστόσο η πρόσβαση στην πολιτική δικαιοσύνη γίνεται ακριβότερη με τη θέσπιση ειδικού τέλους και στις αναγνωριστικές αγωγές, με στόχο -μέσω της καταβολής ενσήμου από τους προσφεύγοντες πολίτες- να αυξηθούν δημόσια έσοδα του κράτους, ασφαλιστικών ταμείων που αντιδικούν μαζί τους κ.λπ.
Θεσμός
Σχετικά με την προσωποκράτηση, η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου διαπιστώνει ότι πρόκειται για έναν απαρχαιωμένο θεσμό, που πρέπει να καταργηθεί ως μέσο εκτέλεσης για εμπορικές απαιτήσεις - χρέη μεταξύ ιδιωτών, αφού αμφισβητήθηκε έντονα η συνταγματικότητά τους, όπως έγινε και με την προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο που καταργήθηκε μετά από σχετική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Παραμένει, ωστόσο, η προσωποκράτηση μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο οφειλέτης καταδικάζεται να εκτελέσει κάποια πράξη που δεν μπορεί να γίνει από τρίτον ή να παραλείψει ή να ανεχθεί κάποια πράξη, ενώ δεν θίγεται το μέτρο για απαιτήσεις από αδικοπραξίες.
Το νομοσχέδιο ενισχύει την εξωδικαστική επίλυση διαφορών διευρύνοντάς την σε κάθε φάση εκκρεμοδικίας, ώστε να μπορούν «να τα βρουν» οποτεδήποτε οι αντίδικες πλευρές. Λίγο ακριβότερες θα γίνουν οι μετεγγραφές για κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές, αφού προτείνεται μικρή αύξηση των αναλογικών δικαιωμάτων που εισπράττουν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες.
Δικαιώματα
Ετσι τα αναλογικά δικαιώματα που εισπράττονται σήμερα για μετεγγραφή δωρεάς εν ζωή, θα εισπράττονται και σε μετεγγραφή αποδοχής κληρονομιάς ή κληρονομητηρίου. Το Δημόσιο θα αυξήσει άμεσα τα έσοδα σε 3‰ στα έμμισθα επί της αξίας των κληρονομητέων ακινήτων και οι άμισθοι υποθηκοφύλακες σε 3‰. Στους πλειστηριασμούς οι προφορικές προσφορές θα γίνονται αμέσως στον αρμόδιο υπάλληλο και όχι μισή ώρα αργότερα, διάστημα που επέτρεπε συνεννοήσεις και συναλλαγές.
Μόλις αποκτηθεί η κατάλληλη υποδομή, οι σχετικές διαδικασίες θα αναρτώνται στο διαδίκτυο, με τις κατασχετήριες εκθέσεις, για μεγαλύτερη διαφάνεια.
Πρακτικές λύσεις προβλέπονται για τη δυνατότητα των δανειστών να κατάσχουν όχι μόνο τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και άυλους τίτλους των οφειλετών. Το κατασχετήριο κατατίθεται στην έδρα της τράπεζας, όπου είναι ευκολότερο μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης να εντοπιστούν τραπεζικοί λογαριασμοί κ.λπ.
www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου