ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, σε έκτακτη συνεδρίασή του με τηλεδιάσκεψη και με αφορμή την πρόσφατη υπαναχώρηση της Κυβέρνησης από τη δέσμευσή της για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων της χώρας, διαμαρτύρεται έντονα για την εξαίρεση των δικηγόρων από τη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ, παρά τις περί του αντιθέτου ρητές, ακόμη και εγγράφως, διατυπωμένες δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, καθώς και του ίδιου του Πρωθυπουργού, και παρά τις ρητές δημόσιες ανακοινώσεις κορυφαίων Υπουργών της Κυβέρνησης, οι οποίοι άπαντες αναγνώριζαν το αυταπόδεικτο, δηλαδή ότι  το Δικηγορικό Σώμα πλήττεται ευθέως από την αναστολή λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων της Χώρας, την αναστολή λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων καθώς και από την υπολειτουργία όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών, οι οποίες ισοδυναμούν και επιφέρουν την ουσιαστική αναστολή κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας των δικηγόρων.
Η ανωτέρω στάση της Κυβέρνησης και κορυφαίων Υπουργών αυτής, αποτελεί κατάφωρη ανακολουθία, ύψιστο ερασιτεχνισμό και, εν τέλει, απόλυτο εμπαιγμό των δικηγόρων, που - σε καμία περίπτωση - δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές και, μάλιστα, αυτές τις δύσκολες ώρες, όταν οι μαχόμενοι δικηγόροι δε διαθέτουν καμία άλλη πηγή εισοδήματος και η βοήθεια της Πολιτείας κρίνεται επιτακτικώς αναγκαία για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών τους, όπως ισχύει και για άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Οι δικηγόροι, με κλειστά τα Δικαστήρια, τα Υποθηκοφυλακεία, τα Κτηματολογικά Γραφεία, με τους πελάτες μας να αδυνατούν έστω να προσέλθουν στα γραφεία μας λόγω απαγορεύσεως της κυκλοφορίας, είναι αυτονόητο και πασιφανές ότι έχουμε σταματήσει να εργαζόμαστε, όχι γιατί το επιλέξαμε, αλλά γιατί υποχρεωθήκαμε (ορθώς) από την Πολιτεία.
Η κατάταξή μας στον κλάδο των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων και η αντιμετώπισή μας από την Πολιτεία ως “εμπόρων”, ισχύει για την Κυβέρνηση μόνον όταν πρόκειται οι δικηγόροι να υπαχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ, να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, υψηλούς φόρους χωρίς καμία φοροαπαλλαγή, να διατηρούν μηχάνημα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS) και να στηρίζουν το Κράτος με την προκαταβολή φόρων τους οποίους όλοι οι δικηγόροι (προ-)καταβάλλουν, μέσω των Δικηγορικών Συλλόγων τους, σε κάθε δικαστική ενέργεια και πράξη, ενώ, αντιθέτως, δεν ισχύει, όταν η Πολιτεία μας κατατάσσει στον ειδικό κλάδο των επιστημόνων, οι οποίοι δε δικαιούνται καμίας κρατικής ενίσχυσης, έστω και για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που, με κυβερνητικές (ορθές) αποφάσεις, ανεστάλη, παντελώς, το αντικείμενο της εργασίας μας. 
Όφειλε η Κυβέρνηση να γνωρίζει και, μάλιστα, πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σαράντα χιλιάδων (40.000) δικηγόρων της Χώρας δεν ανήκει σε δικηγορικές εταιρείες, δεν είναι υπάλληλοι και συνεργάτες μεγάλων δικηγορικών γραφείων που ευδοκιμούν, κατά τεκμήριο, μόνον στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, δεν έχουν υπαλλήλους και έμμισθες θέσεις, δεν λαμβάνουν πάγιες αντιμισθίες από έμμισθες εντολές, αλλά, αντιθέτως, αγωνίζονται κατά μόνας, χωρίς υπαλλήλους, με αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση, να επιτελέσουν τον ρόλο που η Πολιτεία τους έχει αναθέσει, ως συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, ως υπερασπιστές των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και ως το καταφύγιο αυτών που πλήττονται από αυθαιρεσίες ακόμη και του ιδίου του Κράτους. 
Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων, η οποία στέκεται όρθια και μάχεται για την υπεράσπιση και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, πληροφορεί την Κυβέρνηση ότι ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΕΙ το ανωτέρω κρατικό επίδομα, όχι γιατί δεν έχει πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης, αλλά γιατί ΑΠΑΙΤΕΙ να αντιμετωπισθούν οι δικηγόροι ισότιμα με τους λοιπούς πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους (που ορθώς θα λάβουν το επίδομα που ανακοινώθηκε) καθώς και να σταματήσει η εν τοις πράγμασι αναπαραγωγή κοινωνικοοικονομικών στερεοτύπων, τα οποία ανήκουν σε πολύ μακρινές εποχές και ουδεμία σχέση έχουν με τη σημερινή πραγματικότητα και την οικονομική δυνατότητα του συνόλου του δικηγορικού κόσμου.
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας δηλώνει κατηγορηματικά, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η προσβολή της αξιοπρέπειας των δικηγόρων, ο εμπαιγμός και η κοροϊδία που έχουμε υποστεί, η συκοφάντησή μας και η πλήρης υπαναχώρηση της Κυβέρνησης σχετικά με την οικονομική ενίσχυσή μας παραβιάζουν, κατάφωρα, κάθε αρχή ισονομίας και κράτους δικαίου, έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική κατάρρευση των δικηγόρων της Χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον και οδηγούν, αναπόδραστα, στην ηθική και κοινωνική εξόντωσή μας ως επιστημονικού κλάδου, την ίδια στιγμή, μάλιστα, που για άλλους επαγγελματικούς κλάδους, τα κυβερνητικά σχέδια επιφύλασσαν πλήρη καταβολή του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, ακόμη και σε όσους δεν εργάζονται, και, επιπλέον, άδειες ειδικού σκοπού.
Τα δε αόριστα μέτρα, τα οποία η Κυβέρνηση μας «προσφέρει», στην παρούσα καταστροφική για το δικηγορικό κλάδο περίοδο, για μία μελλοντική ψηφιακή κατάρτισή μας, την οποία, σημειωτέον, ουδέποτε ζητήσαμε καθόσον η συντριπτική πλειοψηφία εξ ημών τη διαθέτει ήδη στην πράξη, αποτελούν, στην ουσία, στυγνή αδιαφορία και κατάφωρη απαξίωση σε βάρος μας. Το ίδιο, ασφαλώς, ισχύει και για τις ανακοινώσεις κυβερνητικών στελεχών περί πιθανής μελλοντικής ένταξής μας στους κλάδους που θα λάβουν την κρατική ενίσχυση, καταλείποντας μόνον φρούδες ελπίδες.
Οι δε δηλώσεις κορυφαίων Υπουργών περί παρατάσεως του τρέχοντος δικαστικού έτους, ως μέτρο επανόδου στην κανονικότητα και ανάκτησης του εισοδήματος των δικηγόρων, παραβλέπουν το γεγονός ότι η παράταση του τρέχοντος δικαστικού έτους, η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, σε τίποτε ουσιαστικό δε θα συνεισφέρει για όποιον γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του δικαιικού μας συστήματος.
Επιτέλους, ας αφυπνισθούν και ας επανέλθουν στην πραγματικότητα οι ιθύνοντες,  οι οποίοι προσβάλλουν, με τη στάση και τα λεγόμενά τους, τη συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων, επιδεικνύοντας παντελή άγνοια της πραγματικής κατάστασης που βιώνει το δικηγορικό σώμα.
Τέλος, το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας δηλώνει, με το παρόν, ότι προτείνει και αιτείται τα χρήματα των επιταγών κατάρτισης (voucher), με τα οποία η Κυβέρνηση προτίθεται να μας «στηρίξει», να διατεθούν απευθείας, χωρίς κανενός είδους μεσάζοντα, στον ΕΟΔΥ, με σκοπό την ενίσχυση της κοινής προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας.

Δράμα 27-3-2020

Για το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας
        Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Αναστάσιος Μ. Πούλιος Αμαλία Σαλωνίδου

Το παρόν κοινοποιείται:
Στον κ. Υπουργό Οικονομικών .
Στον κ. Υπουργό Εργασίας .
Στον κ. Υπουργό Ανάπτυξης.
Στον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης.
Στους Βουλευτές του Νομού Δράμας.
Στήν Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου