ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων με την Υπουργό και τον Υφυπουργό Εργασίας

Με την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και τον Υφυπουργό, Αναστάσιο Πετρόπουλο, συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας, Δημήτρη Βερβεσό, τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Ευστάθιο Κουτσοχήνα, Πάτρας, Θανάση Ζούπα, Καστοριάς,  Γεώργιο Μπαλιάκα, Ηλείας, Δημήτρη Δημητρουλόπουλο, Μεσολογγίου, Χρήστο Παΐσιο και τον σύμβουλο της Ολομέλειας σε θέματα ασφαλιστικού, Διονύση Ρίζο.
Επί των θεμάτων που είχε θέσει η Συντονιστική Επιτροπή στην προηγούμενη συνάντηση (7.3.2018), η Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε για τα εξής: 
Ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Ολομέλειας για την χορήγηση επιδόματος ανεργίας (από τον λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί από την εισφορά 120 €) στους ανέργους και υποαπασχολούμενους δικηγόρους και λοιπούς ασφαλισμένους τ. ΕΤΑΑ και δεσμεύθηκε ότι εντός της εβδομάδας θα έχει αποσταλεί το σχέδιο της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
Οι αναλογιστικές μελέτες των κλάδων επικουρικής ασφάλισης δικηγόρων και προνοίας δικηγόρων Αθηνώνέχουν ήδη προωθηθεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα απόσχισης των Κλάδων αυτών και των εισφορών που αντιστοιχούν από το ΕΤΕΑΕΠ (με δημιουργία αντίστοιχων ΝΠΙΔ).
Εντός του Απριλίου θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών του παρελθόντος έτους που υπολογίστηκαν από τον ΕΦΚΑ και καταβλήθηκαν αχρεωστήτως από τους ασφαλισμένους. Αμέσως μετά την εκκαθάριση, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή ή ο συμψηφισμός (κατ’ επιλογή του ασφαλισμένου) για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν πιστωτικό υπόλοιπο. Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης θα γνωστοποιηθεί στους ασφαλισμένους μαζί με το ειδοποιητήριο εισφορών ΕΦΚΑ Μαρτίου 2018. 
Τα ειδοποιητήρια ΕΤΕΑΕΠ (τρέχοντα και αναδρομικά) θα εκδοθούν τον Ιούλιο του 2018. Η αναδρομική καταβολή των εισφορών ΕΤΕΑΕΠ 2017 θα γίνει σε δόσεις, ισάριθμες με τους μήνες της καθυστέρησης μέχρι την έκδοση των ειδοποιητηρίων.
Ευρωπαϊκά κονδύλια για την επιδότηση της άσκησης των δικηγόρων υπάρχουν, προκειμένου όμως να διατεθούν, πρέπει να ενταχθούν οι ασκούμενοι στα μητρώα μαθητείας του ΟΑΕΔ. Προς τούτο, το Υπουργείο δεσμεύθηκε να προβεί στην αναγκαία συνεννόηση με τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ, για να γίνουν οι απαραίτητες διοικητικές ρυθμίσεις. 
Εντός του έτους θα ολοκληρωθεί (τμηματικά) ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΦΚΑ για όλους τους ασφαλισμένους και θα δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας, κατά τα ισχύοντα στο taxis.
Πέραν των ανωτέρω, η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής έθεσε εκ νέου τα εξής ζητήματα, τα οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανάφερε ότι εξετάζει και επιφυλάχθηκε να απαντήσει:
1. Το ζήτημα της δυνατότητας αποστολής ενιαίου ειδοποιητηρίου για όλες τις ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.
2. Το ζήτημα των τραπεζικών προμηθειών, για την ηλεκτρονική πληρωμή των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ.
3. Την αύξηση του ανώτατου ορίου οφειλής (από 20.000 € που είναι σήμερα) προκειμένου οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορούν να υπαχθούν στην απλοποιημένη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης του ν. 4469/2016 (120 δόσεις).
4. Την ενίσχυση των υπηρεσιών των ΕΦΚΑ, ΤΥΔΕ, ΤΥΔΑ με προσωπικό, με σκοπό :
α) να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην έκδοση Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής από τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να υπαχθούν οι δικηγόροι στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών τους,
β) την άμεση εξόφληση δαπανών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος και σε χρήμα, που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, των τομέων υγείας.
5. Την τήρηση όλων των διαδικασιών που προβλέπει η Νομοθεσία πριν την αποστολή οφειλών στο ΚΕΑΟ (προηγούμενη ακρόαση, νόμιμη κοινοποίηση καταλογιστικής πράξης, παροχή δυνατότητας ένστασης κλπ.), ώστε να διασφαλιστεί η άμυνα του ασφαλισμένου απέναντι σε τυχόν εσφαλμένες ασφαλιστικές εισφορές.
6. Την αναλογική εφαρμογή και στον ΕΦΚΑ των ρυθμίσεων της ΠΟΛ 1222/28.12.2017 της ΑΑΔΕ προκειμένου οι ασφαλισμένοι ή συνεργάτες του ΕΦΚΑ, που ταυτόχρονα οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, να εισπράττουν τις απαιτήσεις τους από τον ΕΦΚΑ (είτε εκ της συνεργασίας τους είτε από παροχές σε χρήμα κλπ) εφόσον τηρούν τις ρυθμίσεις, στις οποίες έχουν υπαχθεί.
7. Την εξασφάλιση της δυνατότητας τηλεφωνικής επικοινωνίας  με τις υπηρεσίες των τ. Τομέων του ΕΤΑΑ (ΤΑΝ, ΤΥΔΕ, ΤΥΔΑ), έως ότου ολοκληρωθούν τα υπό κατασκευή πληροφοριακά συστήματα, προκειμένου να μην είναι αναγκαία η επιτόπια μετάβαση των ασφαλισμένων.
8. Τις σημαντικές ατέλειες στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ, τα οποία δεν συνέχονται και δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα -ενδεικτικά- δικηγόροι που καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους να εμφανίζονται ανασφάλιστοι ή να μην αθροίζονται τα εισοδήματα των εμμίσθων δικηγόρων με εκείνα της ελεύθερης δικηγορίας για τον υπολογισμό της ελάχιστης ή της ανώτατης εισφοράς.
9. Την αύξηση της αποζημίωσης των δικηγόρων, δικαστικών αντιπροσώπων που συμμετέχουν στις εκλογές σωματείων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και επιμελητηρίων σε σχέση με τα προβλεπόμενα στην ΥΑ υπ’ αριθ. 2394/80/12 (ΦΕΚ 337 Β/14-2-2012).
10. Την επίλυση του ζητήματος της αρμοδιότητας απόφανσης επί των ασκουμένων προσφυγών κατά αποφάσεων του ΕΦΚΑ, που σήμερα ανήκει στις Διοικούσες Επιτροπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου