ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΟΥ

Ανάμεσα σ΄ εκείνα που χαρακτηρίζει το «κράτος Δικαίου» είναι και η αρχή του αρίστως νομοθετείν βάσει της οποίας η Πολιτεία οφείλει να προετοιμάζει τόσο την άρτια επιστημονικά σύνταξη του υπο ψήφιση νόμου (νομοσχεδίου) λαμβάνοντας υπ΄ όψη την αντιστοίχησή του με την κοινωνική πραγματικότητα και τις αναγκαιότητές της που προσδοκά να καλύψει, όσο και να θέσει τον ικανό χρόνο διαβούλευσης αυτού προκειμένου φορείς και πολίτες- και δη οι πλέον ενδιαφερόμενοι ως εκ του αντικειμένου του φερόμενου προς ψήφιση- αφού ενημερωθούν εγκαίρως, να μετέχουν δια των προτάσεών τους.
Ο Δικ. Σύλλογος Χίου αισθάνεται την ανάγκη να γνωστοποιήσει δημόσια, ότι στο φερόμενο από πλευράς Υπ. Δικαιοσύνης  ν/σχέδιο «Μεταρρύθμισης του θεσμού της διαμεσολάβησης» δεν ακολουθήθηκε η Αρχή του αρίστως νομοθετείν, όπως μεταξύ άλλων αυτή ορίζεται στο άρθρ. 6 Ν. 4048/12 (Αρχές διαδικασίες και μέσα καλής Νομοθέτησης ΦΕΚ Α΄34) εφ όσον η ανάρτηση του νομοσχεδίου στον διαδικτυακό τόπο διαβούλευσης εγένετο το εσπέρας της 28-12-2017 με καταληκτική ημερομηνία διαβούλευσης την 2-1-2018!  δηλ. στο απόγειο του εορτασμού της έλευσης του νέου έτους και με τους δικηγόρους/δικαστές/ πολίτες απόντες….!!!
(Ανάλογα έπραξε η κυβέρνηση και με την ψήφιση του νόμου για τα συναινετικά διαζύγια που ψηφίστηκε στις 23/12/2017 ως προχριστουγεννιάτικος μποναμάς στους συμβολαιογράφους!).Να θυμίσουμε στο Υπ. Δικαιοσύνης και να γνωρίσουμε στους πολίτες ότι η διαβούλευση στα υπο ψήφιση νομοσχέδια επιτυγχάνεται με την δημοσιοποίηση, (παράθεσε φερ ειπείν την δημοσιοποίηση για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας) με πρόσφορα μέσα, προς τον σκοπό της έγκαιρης ενημέρωσης και συμμετοχής των κοινωνικών / επιστημονικών φορέων και των πολιτών και δη με ευθύνη για την διαδικασία ,του έχοντος την νομοθετική πρωτοβουλία Υπουργού.
Η διαβούλευση που λαμβάνει χώρα διαδικτυακά (wwwopengov.gr) ολοκληρώνεται  σε δύο φάσεις. Την φάση της διαβούλευσης που διαρκεί δύο εβδομάδες με αντικείμενο την ενημέρωση και τον σχολιασμό σχετικά με τον επιδιωκόμενο στόχο/ αποτέλεσμα της υπο ψήφιση ρύθμισης, κινδύνους, οφέλη, κόστος κλπ ., και την επόμενη φάση διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων όπου αναρτάται πλέον το προσχέδιο, επιδεχόμενο τον κατ΄άρθρ. σχολιασμό.
Αυτό είναι το κατ΄αρχήν πλαίσιο του υπο ψήφιση νόμου που προηγείται, ενώ  με επι μέρους διατάξεις μπορεί να συντμηθεί  αιτιολογημένα ο χρόνος διαβούλευσης, αλλα εν ουδεμία περιπτώσει δεν επιτρέπουν οι εν λόγω διατάξεις την ανατροπή της Αρχής Καλής Νομοθέτησης που οφείλει να τηρεί ο κάθε Υπουργός που έχει την νομοθετική πρωτοβουλία ιδία δε ο εκάστοτε Υπουργός Δικαιοσύνης.
Οι δικηγόροι παρακολουθούμε ανήσυχα την «σπουδή» που χαρακτηρίζει μια σειρά νομοθετημάτων που συνδέονται με ζητήματα της Δικαιοσύνης, με τον ένα ή άλλο τρόπο και ψηφίζονται ή φέρονται προς ψήφιση στη Βουλή, όπως την μετακίνηση της ευθύνης για τα Υπ/κεία- κτηματολογικά γραφεία από το Υπ. Δικαιοσύνης στο Υπ. Περιβάλλοντος και της μετάθεσης της ασφάλειας των εμπραγμάτων συναλλαγών από τους νομικούς σε τεχνικούς και μόνον, ουσιαστικά τη παύση των  δικηγόρων του Κτηματολογίου που μεταβάλλονται σε απλούς υπαλλήλους εάν επιθυμούν να παραμείνουν ως εργαζόμενοι σε αυτό, την ανάθεση των συναινετικών διαζυγίων στους συμβολαιογράφους και ενώ είναι εμφανής η συχνότητα της ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας με ότι συνεπάγεται, και τώρα η επί τάχει και χωρίς ουσιαστικά διαβούλευση από πλευράς Δικηγορικών Συλλόγων και Δικαστικών Ενώσεων για την « Μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης».
Δυστυχώς  έτσι οδηγούμεθα σε μια Πολιτεία που νομοθετεί πρόχειρα, επιπόλαια και αυταρχικά κατά παράβαση της παραδεδεγμένως συνταγματικά Αρχής του αρίστως νομοθετείν και του Ν 4048/12 .Συνακόλουθα με την σύντμηση του χρόνου διαβούλευσης σε μόλις τεσσεράμισι !! μέρες εν μέσω μάλιστα των αργιών της Πρωτοχρονιάς και χωρίς να εμπεριέχονται στην έκθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης οι τεκμηριωμένοι λόγοι της εν λόγω σύντμησης, είναι βέβαιο ότι έχει παραβιαστεί η διάταξη του αρθρ. 6 Ν.4048/12.
Κατόπιν των ανωτέρω, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει παράταση της προθεσμίας για δημόσια διαβούλευση έως τέλους του τρέχοντος  μηνός, προκειμένου οι Δικ. Σύλλογοι το Δικαστικό Σώμα και ο νομικός κόσμος εν γένει να έχουν δυνατότητα κατάθεσης των παρατηρήσεών τους και των σχολιασμών τους επι του επίμαχου νομοσχεδίου.

  ΧΙΟΣ             4.1.2018   

 Η Πρόεδρος /ΔΣ του Δικ. Συλλόγου Χίου
Η Πρόεδρος                       η Γεν. Γραμματέας
Ανθίππη Ζαννάρα                      Κάτια Χούλη 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου