ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Ρύθμιση για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                      31/8/2017
Ρύθμιση για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοπασχολούμενων
Στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε και συζητείται στην Βουλή, ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι:
«Αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές στον ΕΦΚΑ συμψηφίζονται με πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές ρυθμισμένες ή μη, των δικαιούχων προς τον ΕΦΚΑ και τους τρίτους φορείς, για τους οποίους ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές. Αν δεν υπάρχουν οφειλές ή αν ύστερα από τον συμψηφισμό προκύπτει υπόλοιπο ποσό, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους ως εξής: (…)
β) Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοπασχολούμενων η επιστροφή γίνεται μετά την ετήσια εκκαθάριση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με τις 61501/3398/3012-2016(Β’ 4330) και 61502.3399/30-12-2016(Β’ 4330) υπουργικές αποφάσεις. Τα πρόσωπα αυτά μπορούν, με αίτησή τους, να ζητήσουν το υπερβάλλον ποσό να παραμείνει στον ΕΦΚΑ ως πιστωτικό υπόλοιπο, συμψηφιζόμενο με τις επόμενες εισφορές».
Για το ζήτημα αυτό η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας είχε αναγκαστεί να αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία, πρόσκληση και δήλωση μετ’ επιφυλάξεως δικαιωμάτων ήδη από τις 23 Μαΐου 2017, καθώς οι προηγούμενες επιστολές προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τον ΕΦΚΑ παρέμεναν αναπάντητες.
Πρόκειται για μείζον θέμα στην περίπτωση των δικηγόρων καθ’ όσον ήταν μέχρι τώρα αδιευκρίνιστο τι θα συμβεί με τα τυχόν επιπλέον ποσά που έχουν καταβληθεί στον ΕΦΚΑ μέσω της παρακράτησης του 20% επί των γραμματίων προείσπραξης στην περίπτωση που υπερβαίνουν την οφειλόμενη εισφορά. 
Το ζήτημα επιλύεται νομοθετικά στην ορθή κατεύθυνση της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ή του συμψηφισμού με μελλοντικές εισφορές (κατ’ επιλογή του ασφαλισμένου).
Υπενθυμίζεται ότι κατά το προγενέστερο καθεστώς το ποσοστό 9% επί των γραμματίων προείσπραξης (υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων) δεν συμψηφιζόταν με την οφειλόμενη ασφαλιστική εισφορά.

2 σχόλια:

  1. Γεια σας
    Προσφέρω τα χρήματα του δανείου 2.000 € έως 2.000.000 € άτομα για τα έργα τους. Πάρτε επαφή για περισσότερες πληροφορίες.

    e-mail: ghauthierlegrand@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας Όλοι, χρειάζεστε ένα δάνειο; Αναζητάτε κεφάλαια για την αποπληρωμή πιστώσεων και χρεών; Προσφέρουμε Δάνεια χωρίς Πιστωτικούς Έλεγχους, Χωρίς εξασφάλιση, Εύκολα βήματα, γρήγορη χρηματοδότηση και χαμηλό επιτόκιο 3%. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Oceanicfinance113@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή