ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ (ΣΤΕ 1755/2017)

Δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 1755/2017 απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με την αναγνώριση των πτυχίων Νομικής της αλλοδαπής με περιεχόμενο το Ελληνικό Δίκαιο.
Ο αρμόδιος φορέας αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων στην  Ελλάδα, ο ΔΟΑΤΑΠ, είχε τον Ιούνιο του έτους 2015 αποφανθεί με την προσβαλλόμενη, ότι δεν εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο της νομοθεσίας για την ακαδημαϊκή αναγνώριση ισοτιμίας αλλοδαπών τίτλων οι σπουδές στο ελληνικό δίκαιο, και έκτοτε τα πτυχία Νομικής της αλλοδαπής με σπουδές στο Ελληνικό Δίκαιο δεν αξιολογούνταν από τον Οργανισμό.
Με την εν λόγω απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, ακυρώνεται η υπ’ αριθμόν 169/2015 απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ, και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ακαδημαϊκή αναγνώριση όλων των πτυχίων Νομικής της αλλοδαπής με περιεχόμενο το Ελληνικό Δίκαιο.
Μεταξύ άλλων, στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:
«η προσβαλλόμενη πράξη δεν εξαντλείται σε ερμηνεία υφιστάμενων κανόνων δικαίου, αλλά θέτει ως κριτήριο για την ακαδημαϊκή αναγνώριση … να μην έχουν οι τίτλοι σπουδών ως περιεχόμενο το ελληνικό δίκαιο. Το κριτήριο αυτό δεν τίθεται με τις διατάξεις του ν. 3328/2005…, …η προσβαλλόμενη πράξη έχει κανονιστικό χαρακτήρα… …ο ΔΟΑΤΑΠ, δεν έχει αρμοδιότητα έκδοσης κανονιστικών πράξεων, αλλά τα όργανά του αποφαίνονται ... επί ατομικών περιπτώσεων ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων αλλοδαπής. Συνεπώς... η προσβαλλόμενη πράξη.. κανονιστικού χαρακτήρα, κατά το μέρος που αφορά το κεφάλαιο της «Σπουδές στο ελληνικό δίκαιο» έχει εκδοθεί χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση. Πέραν τούτου, η πράξη αυτή είναι παράνομη και γι’ αυτόν τον λόγο ότι το ως άνω περιεχόμενό της αντίκειται στις προεκτεθείσες προϋποθέσεις του ν. 3328/2005 για την ακαδημαϊκή αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών, δια της οποίας (αναγνώρισης) εξάλλου διευκολύνεται η περαιτέρω συμμετοχή στο ελληνικό ακαδημαϊκό γίγνεσθαι των κατόχων των τίτλων αυτών και μάλιστα σε γνωστικά αντικείμενα «ελληνικών επιστημών» (όπως είναι λ.χ. το «ελληνικό δίκαιο» ή η «ελληνική φιλολογία»), συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τέχνης, επιστήμης, έρευνας και διδασκαλίας, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος».
Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος απέστειλε και τη σχετική απόφαση, αναμένονται και οι αποφάσεις της Επταμελούς Σύνθεσης του ιδίου τμήματος του ΣτΕ, σχετικά με την άμεση εγγραφή των πτυχιούχων στα μητρώα ασκουμένων δικηγόρων, άνευ εξεταστικής δοκιμασίας (επαγγελματικά προσόντα).
ΠΗΓΗ: www.lawspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου