ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΦΟΡΟΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

«Καυτό» εξάμηνο για επαγγελματίες

yp_oikonomikon.jpg

Υπουργείο ΟικονομικώνΑν οι μηχανισμοί του υπ Οικονομικών καταφέρουν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα, τότε θα μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιες ελαφρύνσεις, ή με τη μορφή μείωσης φόρου ή με την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων. | INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, υδραυλικοί και γενικότερα ελεύθεροι επαγγελματίες εισέρχονται στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών μηχανισμών.
Πριν ακόμα ολοκληρωθεί ο κύκλος των καλοκαιρινών ελέγχων, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) προαναγγέλλουν ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι «καυτοί» για τις συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.
Κάτι το οποίο έχει ξεκάθαρο στόχο να εγκατασταθεί στην αγορά «κλίμα φοροελέγχων», ώστε επαγγελματίες και επιχειρηματίες να είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. 
Ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ, Γ. Πιτσιλής, κατέστησε σαφές ότι οι επόμενοι που θα βρεθούν στα δίχτυα των φοροελεγκτικών μηχανισμών θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Στο πλαίσιο αυτό παράγοντες της ΓΓΔΕ αναφέρουν πως η υπηρεσία έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο χιλιάδων ελέγχων, που θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο.
Οπως διευκρινίζουν, μόλις κλείσει η τουριστική περίοδος, το ενδιαφέρον της ΓΓΔΕ θα στραφεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και τους ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτά, αλλά και στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. 
Μάλιστα, σημειώνουν ότι η ΓΓΔΕ έχει ήδη διαμορφώσει τα κριτήρια με τα οποία θα προχωρήσει στους ελέγχους των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς είναι σαφές ότι δεν μπορούν να είναι τα ίδια με εκείνα με βάση τα οποία επιλέγονται άλλες κατηγορίες ελεγχόμενων (όπως για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τη διασκέδαση). Από την «ανάλυση κινδύνου» που έχει εκπονήσει η ΓΓΔΕ έχουν προκύψει και τα πρώτα συμπεράσματα για την κατεύθυνση των ελέγχων. 
Βασικό κριτήριο είναι η «επικινδυνότητα» του κάθε κλάδου ή της κάθε ομάδας επαγγελματιών.
Στη συνέχεια, αξιοποιούνται τα στοιχεία από τα εισοδήματα που δηλώθηκαν τα προηγούμενα έτη, οι επαγγελματικές δαπάνες, τα δάνεια που έχουν λάβει οι επαγγελματίες και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Στον προσδιορισμό των κριτηρίων, αλλά και στον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων και της χρήσης των ηλεκτρονικών πληροφοριακών συστημάτων έχουν συμβάλει με την τεχνογνωσία τους στελέχη της γαλλικής και αγγλικής δημόσιας διοίκησης. 
Στα τέλη Μαΐου, στελέχη της ΓΓΔΕ βρέθηκαν στο Παρίσι για να παρακολουθήσουν σεμινάρια που αφορούσαν αποκλειστικά τους ελέγχους των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και με εκπροσώπους της διοίκησης της Μεγάλης Βρετανίας.
Παράλληλα, σημαντική είναι και η τεχνική βοήθεια από τους θεσμούς. 
Το ζητούμενο για τη ΓΓΔΕ είναι να εγκατασταθεί στην αγορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες μια κουλτούρα πληρωμής των φόρων που αναλογούν στον καθέναν.
Οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες είναι πολλοί και διαρκώς αυξανόμενοι, οπότε η επιτυχία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής –έστω και μέρους της– εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα αντίβαρο στη σκληρή φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται.
Και αυτό γιατί αν οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών καταφέρουν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα, τότε θα μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιες ελαφρύνσεις, είτε αυτές λάβουν τη μορφή μείωσης φόρου είτε μέσω της υλοποίησης κοινωνικών δράσεων.
Αλλωστε, δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοιες δράσεις δεν υπάρχουν και ο μοναδικός δρόμος για να στηριχθούν τέτοιου είδους πολιτικές είναι μέσω περικοπής δαπανών ή ενίσχυσης εσόδων. 
ΠΗΓΗ: http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου