ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Αίτηση-Καταγγελία του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου προς τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης

Με αίτημα-καταγγελία ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου ζητά από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης να επέμβει αυτεπάγγελτα και να ελέγξει για εγκλήματα πολέμου στην ένοπλη επέμβαση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

ΑΙΤΗΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, που εδρεύει στο Αίγιο, οδ. Κορίνθου 67 Τ.Κ.25100 Αίγιο Ελλάδα.
ΠΡΟΣ κ. Εισαγγελέα Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης που εδρεύει στην Χάγη Ολλανδίας (Πάρκο Ειρήνης).
Κοιν: κ. Υπουργό Εξωτερικών, κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Πρόεδρο Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, κ. Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας
Στο Καταστατικό της Ρώμης βάσει του οποίου ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ειδικότερα στα άρθρα 7 και 8 γίνεται αναφορά στα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και Πολέμου αντίστοιχα και διατυπώνεται ρητά ότι :
«Άρθρο 7.
1. Για τους σκοπούς του παρόντος Καταστατικού, "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" σημαίνει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις όταν διαπράττεται ως μέρος ευρείας και συστηματικής επίθεσης που κατευθύνεται κατά οποιουδήποτε αμάχου πληθυσμού, εν γνώσει της επίθεσης:
  • α) Ανθρωποκτονία με πρόθεση
  • β) Εξόντωση
2. Για τους σκοπούς της παραγράφου 1: (α) "Επίθεση κατευθυνόμενη κατά οποιουδήποτε αμάχου πληθυσμού σημαίνει συμπεριφορά που συνεπάγεται την κατά συρροή διάπραξη πράξεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 κατά οποιουδήποτε αμάχου πληθυσμού, κατ' εφαρμογή ή προς εξυπηρέτηση της πολιτικής ενός κράτους ή μιας οργάνωσης που στοχεύει στη διάπραξη τέτοιας επίθεσης
Άρθρο 8.
1. Το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία σε σχέση με εγκλήματα πολέμου ιδιαίτερα όταν διαπράχθηκαν ως μέρος σχεδίου ή πολιτικής ή ως μέρος ευρείας κλίμακας τέλεσης τέτοιων εγκλημάτων.
2. Για τους σκοπούς του παρόντος Καταστατικού, "εγκλήματα πολέμου" σημαίνει:
(α) Σοβαρές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης της 12 Αυγούστου 1949, και συγκεκριμένα, οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις κατά προσώπων ή περιουσίας προστατευόμενων κατά τις διατάξεις της σχετικής Σύμβασης της Γενεύης:
(i) Ανθρωποκτονία με πρόθεση.
(β) Άλλες σημαντικές παραβιάσεις των νόμων και εθίμων που εφαρμόζονται στις διεθνείς ένοπλες συρράξεις εντός του καθιερωμένου πλαισίου του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις:
  • (i) Επιθέσεις με πρόθεση κατευθυνόμενες κατά του αμάχου πληθυσμού ως τέτοιου ή εναντίον αμάχων ατομικά, οι οποίοι δεν λαμβάνουν άμεσα μέρος στις εχθροπραξίες.
  • (ii) Επιθέσεις με πρόθεση κατευθυνόμενες κατά πολιτικών αντικειμένων, δηλαδή αντικειμένων που δεν αποτελούν στρατιωτικούς στόχους
  • (iii) Επιθέσεις με πρόθεση κατευθυνόμενες κατά προσωπικού, εγκαταστάσεων, υλικού, μονάδων ή οχημάτων που χρησιμοποιούνται σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας ή ειρηνευτικές αποστολές σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών εφόσον δικαιούνται την προστασία που χορηγείται σε αμάχους ή πολιτικά αντικείμενα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ενόπλων συρράξεων.
  • (iv) Επίθεση επιχειρούμενη με πρόθεση, εν γνώσει ότι η επίθεση αυτή μπορεί να προκαλέσει απώλεια ζωής ή σωματική βλάβη σε αμάχους ή βλάβες σε πολιτικά αντικείμενα ή εκτεταμένες, μακροπρόθεσμες και σοβαρές ζημίες στο φυσικό περιβάλλον οι οποίες θα ήταν σαφώς δυσανάλογες σε σχέση με το επιδιωκόμενο συγκεκριμένο και άμεσο συνολικό στρατιωτικό πλεονέκτημα.
  • (v) Επίθεση ή βομβαρδισμός, με οποιοδήποτε μέσο, κατά ανοχύρωτων πόλεων, χωριών, κατοικιών ή κτιρίων που δεν αποτελούν στρατιωτικούς στόχους.»
Με βάση επίσημα στοιχεία της unicef στο διάστημα των τριών τελευταίων εβδομάδων, έχουν σκοτωθεί στην Λωρίδα της Γάζας από επιθέσεις του Ισραηλινού Στρατού πάνω από 1.200 άτομα άμαχου πληθυσμού μεταξύ αυτών (το οποίο είναι και το πλέον εξοργιστικό) διακόσια τριάντα εννιά παιδιά (239) – εκατόν πενήντα επτά αγόρια (157) και ογδόντα δύο κορίτσια (82) ηλικίας μεταξύ τριών μηνών και δέκα επτά ετών.
Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι σκοτώθηκαν παιδιά που έπαιζαν αμέριμνα σε παιδική χαρά, σκοτώθηκαν παιδιά που αγκάλιαζαν τα σώματα νεκρών γονέων τους, σκοτώθηκαν μικρά παιδιά που έπαιζαν στο δρόμο Οι εικόνες από τα πτώματα των μικρών παιδιών κυρίως που έχουν σοκάρει όλη την ανθρωπότητα σίγουρα έχουν υποπέσει στην αντίληψή Σας. Οι ανωτέρω εγκληματικές ενέργειες της εν ψυχρώ δολοφονίας μικρών παιδιών και άμαχου πληθυσμού εμπίπτουν σαφέστατα και χωρίς καμία νομική αμφιβολία στις περιπτώσεις που προαναφέρονται στα ανωτέρω άρθρα.
Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 της Ιδρυτικής Συνθήκης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έχετε την δυνατότητα να αρχίσετε έρευνα αυτεπάγγελτα επί την βάση πληροφοριών για εγκλήματα υπαγόμενα στην δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Το οπτικό υλικό και τα δημοσιεύματα καθιστούν υποχρεωτική εκ μέρους Σας κ. Εισαγγελέα την έναρξη έρευνας για τα εγκλήματα πολέμου που γίνονται στην Γάζα.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε, ότι ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν θα επέμβει άμεσα όταν διαπιστώνει όπως όλοι μας με βάση δημοσιογραφικό υλικό την εν ψυχρώ εκτέλεση αμάχων μα κυρίως μικρών παιδιών. Είναι σαφέστατο ότι υπάρχει επαρκής βάση για να αρχίσει έρευνα εκ μέρους σας.
Για τους λόγους αυτούς ΖΗΤΑΜΕ
  1. Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 του Ιδρυτικού νόμου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να αρχίσετε έρευνα αυτεπάγγελτη για τα εγκλήματα που τελούνται στην λωρίδα της Γάζας από τον Ισραηλινό Στρατό.
  2. Επειδή σαφέστατα υπάρχει επαρκής βάση, απορρέουσα από το αναμφισβητούμενο οπτικοακουστικό υλικό, να υποβάλλετε αίτημα στο Τμήμα προδικασίας για να επιτραπεί η έρευνα ούτως ώστε να ασκήσει δικαιοδοσία κατ’ άρθρο 13 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Στους εγκληματιες πολέμου που σκοτώνουν εν ψυχρώ και με δόλο μικρά παιδιά αρμόζει η παραπομπή τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η παραπομπή και η άσκηση διώξεων πρέπει να γίνεται για ΌΛΟΥΣ τους εγκληματίες πολέμους απ’ όπου και αν προέρχονται χωρίς κανένα άλλο κριτήριο. Η προστασία μικρών παιδιών δεν έχει γεωγραφικά και πολιτικά κριτήρια.
Θεωρούμε αδιανότητο κ. Εισαγγελέα, αν δεν έχετε ξεκινήσει ήδη, να μην προβείτε στις νόμιμες σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις ενέργειες προκειμένου οι εν ψυχρώ δολοφόνοι μικρών παιδιών να οδηγηθούν στο διεθνές ποινικό Δικαστήριο. Η ανοχή σε τέτοιου είδους εγκλήματα είναι πράξη εξίσου καταδικαστέα με την τέλεσή τους.
Η Ελληνική Κυβέρνηση στην οποία κοινοποιείται το παρόν δια του Υπουργείου Εξωτερικών καλείται να παραπέμψει στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως Κράτος Μέλος την πραγματική κατάσταση στο πλαίσιο της οποίας έχουν διαταχθεί τα ανωτέρω εγκλήματα, σύμφωνα με το άρθρο 13 της Συνθήκης της Ρώμης περί ιδρύσεως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Αίγιο, 31/07/2014
Με τιμή
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, Γέωργιος Ι. Μπέσκος
Ο Γραμματέας  Άγγελος Μουρίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου