ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Προεδρικό Διάταγμα για τη συγχώνευση των μισών και πλέον Ειρηνοδικείων της χώρας προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης

Στα «σκαριά» βρίσκεται σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο προβλέπεται η συγχώνευση των μισών και πλέον Ειρηνοδικείων από τα 301 που λειτουργούν συνολικά σε όλη τη χώρα. Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος θα προωθηθεί άμεσα για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς κατά τις τελευταίες δεκαετίες αρκετά από αυτά έχουν καταστεί ανενεργά, χωρίς -πολλές φορές- δικαστή και γραμματέα ή υπολειτουργούν με ελάχιστες υποθέσεις το χρόνο, επιβαρύνοντας το ελληνικό Δημόσιο με δυσανάλογες για τη χρησιμότητά τους δαπάνες.
Έτσι, βασικό κριτήριο για τη συγχώνευση των «άγονων» ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων της χώρας αποτέλεσε ο μικρός αριθμός έκδοσης αποφάσεων.
Για παράδειγμα υπάρχουν Ειρηνοδικεία που το 2010 εξέδωσαν από καμία έως 9 πολιτικές αποφάσεις. Επισημαίνεται ότι από τις συγχωνεύσεις θα προκύψουν σημαντικότατα οικονομικά οφέλη, καθώς υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης σε ετήσια βάση θα ανέλθει συνολικά στο 1.000.000 ευρώ.
Σήμερα, ποσό που αγγίζει τα 510.000 ευρώ αναλώνεται αποκλειστικά και μόνον για μισθώματα, πέραν των χρημάτων που διατίθενται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των υπό συγχώνευση Ειρηνοδικείων.
Παράλληλα, από την ενοποίηση θα προκύψει πλεονάζων αριθμός σε Ειρηνοδίκες και δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι, σε συνδυασμό με την πρόσληψη 160 νέων Ειρηνοδικών, θα ενισχύσουν τα Ειρηνοδικεία, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από τη μεταφορά δικαστικής ύλης σε αυτά από τα Μονομελή Πρωτοδικεία, όπως προβλέπει ο νόμος 4055/2012.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου