ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Μετά από 9 μήνες εφαρμογής του προγράμματος άσκησης στα δικαστήρια όλης της χώρας η κακοδιαχείρηση, οι ασάφειες και η αδιαφορία των υπευθύνων παραμένουν έντονες. Ως εκ τούτου, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των ασκούμενων, που εργάζονται κανονικά και μάλιστα καλύπτουν αναγκαίες λειτουργικές θέσεις στα δικαστήρια, συνεχίζονται. Συνολικά ωφείλονται αμοιβές ενάμιση μήνα (Φεβρουάριος, μισός Μάρτιος) στους εργαζόμενους του πρώτου κύκλου και άλλες τόσες (μισός Μάρτιος, Απρίλιος) σε εκείνους του δεύτερου κύκλου. Ήδη από τα μέσα Απριλίου, ως σύλλογος, προσπαθούμε καθημερινά, αλλά κατα κανόνα ανεπιτυχώς, να επικοινωνήσουμε με κάποιον υπεύθυνο από το αρμόδιο υποργείο, όπου βρίσκεται και η υπηρεσία που διαχειρίζεται το ζήτημα. Ο εμπαιγμός μας είναι συνεχής αφού και όταν βρίσκεται κάποιος να σηκώσει το τηλέφωνο, αδυνατεί ή αρνείται πεισαμτικά να δώσει κάποια ικανοποιητική απάντηση. Δεδομένου οτι το ΕΣΠΑ μας διαβεβαίωσε οτι δεν σχετίζεται πλέον καθώς ήδη έχει δώσει τα κονδύλια, πλέον υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι πραγματικά έχει συμβεί με τα χρήματα αυτά, που για την Θεσσαλονίκη είναι περι τις 140.000 ευρώ. Σε μία πρώτη συνάντηση όσων εργάζονται στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, και με έντονη την την αγανάκτηση όλων των συναδέλφων αποφασίστηκε οτι αν δεν λάβουμε άμεσα επίσημη απάντηση για το πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές είναι πλέον απόλυτα απαραίτητο να προβούμε σε όλα τα μέσα, ακόμα και σε αποχές από τα καθήκοντά μας. Στις 14/5/2012 αποστείλαμε στο υπουργείο έγγραφο με το οποίο απαιτούμε άμεση και επίσημη ενημέρωση μας και γνωστοποιούμε τις προθέσεις μας. Το έγγραφο αυτό, το οποίο όπως μάθαμε παραλήφθηκε από τους αρμοδίους, σας παρουσιάζουμε με την παράκληση να προωθηθεί περαιτέρω σε όλους τους ενδιαφερόμενους:

Από: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Προς: ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

Κοινοποίηση: ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως προς το ζήτημα της καταβολής των καθυστερούμενων μισθών σε όσους συναδέλφους συμμετέχουν στο πρόγραμμα της εξάμηνης άσκησης στα δικαστήρια, η κατάσταση παραμένει στάσιμη, οι πληρωμές δεν έχουν καν δρομολογηθεί ενώ οι απαντήσεις των υπαλλήλων του Υπουργείου εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ασαφείς.
Απαντήσεις του τύπου οτι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαίτησε το ΕΣΠΑ δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμα, οτι ο έλεγχός τους από την αρμόδια επιτροπή είναι έργο δύσκολο έως αδύνατο –αν και ο αριθμός των απασχολούμενων ασκούμενων στα δικαστήρια πανελλαδικά δεν πρέπει καν να ξεπερνάει τους τριακόσιους- κλπ, δεν μας καλύπτουν πλέον. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι στις ερωτήσεις μας για το ποια πρόσωπα απαρτίζουν την εν λόγω επιτροπή που διαχειρίζεται τα χρήματα του ΕΣΠΑ και είναι αρμόδια για τις πληρωμές των ασκούμενων, ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε προσωπικά μαζί τους για την ταχεία προώθηση και επίλυση του ζητήματος, καμία απάντηση δεν δόθηκε από τους υπαλλήλους του Υπουργείου, καθώς κανένας υπάλληλος «δεν γνώριζε» για να μας ενημερώσει!!
Και όλα αυτά τη στιγμή που τόσοι συνάδελφοί μας προσφέρουν καθημερινά, εδώ και δύο μήνες, τελείως απλήρωτοι, τις υπηρεσίες τους στα δικαστήρια της χώρας, καλύπτοντας, μάλιστα, πολύ συχνά ουσιώδεις ανάγκες του δικαστηριακού μηχανισμού και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ στους συναδέλφους που συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος δεν έχουν καταβληθεί, ακόμα και σήμερα, οι αμοιβές Φεβρουαρίου και Μαρτίου.
Οι παραπάνω δικαιολογίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Οι οποιεσδήποτε δυσκολίες επικαλείται ότι αντιμετωπίζει η αρμόδια επιτροπή κατά την διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων για την έγκριση της καταβολής των καθυστερούμενων αμοιβών δεν μας αφορούν και δεν θα μας βρουν ελαστικούς, ειδικά τώρα, μετά την πάροδο δύο και πλέον μηνών, διάστημα κατά το οποίο οι έλεγχοι όφειλαν και μπορούσαν να έχουν ήδη ολοκληρωθεί. 
Θέτουμε, λοιπόν, χρονικό περιθώριο οκτώ (8) ημερών για τη διευθέτηση του ζητήματος και την καταβολή σε όσους συναδέλφους συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έστω της πρώτης καθυστερούμενης μηνιαίας αμοιβής. Εάν και το διάστημα αυτό παρέλθει άπρακτο θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε σε όλα τα νόμιμα μέσα, κινητοποιήσεις αλλά και στο έσχατο μέσο της αποχής από τα καθήκοντα μας. 
Στοιχεία επικοινωνίας: askoumenoithess@yahoo.com, 6970057700, 6984869567.
Με τιμή, 
Θεσσαλονίκη, 14/5/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου