ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση από την Δικηγορική Συνεργασία – Ανεξάρτητοι του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΜΠΑΙΖΟΜΑΣΤΕ!
ΓΙΑΤΙ...Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΠΕ ΠΑΛΙ «ΝΑΙ» -ΣΚΥΒΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΣΗ- ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ, ΕΝΩ ΕΙΠΕ«ΟΧΙ» - ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ- ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ!
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Τρόϊκα (εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», φύλλο της Κυριακής, 10.7.2011, σελίδα 5) ότι θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει εκδώσει προεδρικό διάταγμα για τους δικηγόρους, το οποίο- σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζε μέχρι σήμερα - θα αναθεωρεί τα ποσοστά που ισχύουν για τα ποσά αναφοράς και θα ορίζει ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΟΣΑ για κάθε διαδικαστική πράξη ή παραστάσεις δικαστηρίου. Δηλαδή θα καθοριστεί ένα σύστημα προπληρωμένων σταθερών (!!!) ποσών για κάθε διαδικαστική πράξη ή παράσταση από δικηγόρο, το οποίο δεν θα συνδέεται με ένα συγκεκριμένο ποσ ό αναφοράς και το οποίο θα ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ το σημερινό, για το οποίο όμως η Κυβέρνηση «ξέχασε» να εκδώσει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.
Η Κυβέρνηση με τροποποίηση που κατατέθηκε στη Βουλή , όσον αφορά στον τρόπο προκαταβολής φόρου, ζητούσε από τους δικηγόρους να προβαίνουν σε «αυτοπαρακράτηση» φόρου εισοδήματος (15%) σε κάθε (ακαθάριστη) αμοιβή που ελάμβαναν με την αντίστοιχη υποχρέωση να αποδίδουν ανά δίμηνο στην οικεία Εφορία του, ενισχύοντας τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία του μαχόμενου δικηγόρου. Με τά την τετραήμερη αποχή μας(17/3 - 22/3/11), μας υποσχέθηκε ότι με υπουργική απόφαση θα διευθετούσε τελικά το ζήτημα της προκαταβολής φόρου 15% στις δικηγορικές αμοιβές, όπως τελικά έγινε αποδεκτό κατά την ψήφιση του νόμου περί πάταξης της φοροδιαφυγής. Μέχρι σήμερα δεν έγινε ΤΙΠΟΤΑ και είμαστε στον «αέρα»! Καθαρός ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ!
ΓΙΑΤΙ...Η ΤΡΟΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΒΑΝΑΥΣΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ!
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Τρόϊκα ότι μέσα στον Ιούλιο αρχίζει έλεγχος «για να εκτιμηθεί σε ποιον βαθμό οι εισφορές των δικηγόρων και των μηχανικών για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επαγγελματικών ενώσεών τους είναι λογικές, αναλογικές και δικαιολογημένες» καταργώντας έτσι την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Συλλόγων.
ΓΙΑΤΙ...Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ «ΞΕΧΕΙΛΩΜΑ» ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Τροϊκα ότι πρέπει να απλοποιηθούν (!!!) οι απαιτήσεις που περιορίζουν (;;;) την άσκηση ορισμένων δραστηριοτήτων στο νομικό επάγγελμα. Τι εννοεί ο «ποιητής» εδώ; Μπορεί κανένας να μας πει υπεύθυνα τι σημαίνει αυτό; Μήπως πρέπει να δικηγορούν και οι λογιστές ή οι μεσίτες;
ΓΙΑΤΙ...Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ , ΑΝ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ «ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ»
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο (εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», φύλλο 6ης Ιουλίου 2011 σελ. 19) Μνημόνιο η κυβέρνηση δέχεται να επιβληθεί από την Τρόϊκα:
Αύξηση δικαστικών παραβόλων σε αστικές (καινούργιο «φρούτο», νέα επιβάρυνση του πολίτη ;) και διοικητικές (και άλλο πέρα από τις φορολογικές και τελωνειακές διαφορές;) υποθέσεις. Πρόσθετ&alph a; αποτρεπτικά (!!!) μέτρα κατά «μη συνεργάσιμων»(;) οφειλετών (Μήπως θα επιτρέπεται οι δανειστές τους να τους ξυλοκοπούν για προειδοποίηση και συμμόρφωση ;) Πρόσβαση στο επάγγελμα του δια-μεσολαβητή και μη δικηγόρων!!! (Για να γίνονται «δια-μεσολαβητές» οι «πάντες» δηλαδή κι η «κουτσή Μαρία», παρά την σαφή επιταγή του ισχύοντος νόμου!). Περιορίζεται ο ρόλος του δικαστή στην εκτέλεση αποφάσεων και διαταγών πληρωμής σε υποθέσεις με μικρές οικονομικές διαφορές (Κάποιος πρέπει να μας το εξηγήσει.). Καταγραφή των «αδρανών» - τι σημαίνει πάλι αυτό;- υποθέσεων και διαγραφή τους (;;;) από τα πινάκια των δικαστηρίων.
ΓΙΑΤΙ...ΠΑΝΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ «ΕΠΙ ΔΙΚΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΚΩΝ» ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΒΑΣΗ!
Επιβάλλονται, για πρώτη φορά, τέλη μεταγραφής και στις κληρονομιές με τροπολογία που κατατέθηκε πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης κυριολεκτικά «εν κρυπτώ» στο νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Από τον Σεπτέμβριο, όσοι δηλώνουμε εισοδήματα 12.000 ευρώ και άνω, θα κληθούμε στην πληρωμή «εισοδηματικής εισφοράς» , που θα επιβάλλεται σε ολόκληρο το ποσό του εισοδήματος με συντελεστές από 1%-4%, αναλόγως του εισοδήματος.
Από τον Σεπτέμβριο, όλοι οι δικηγόροι- πλην εκείνων που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος την τελευταία 5ετία- θα κληθούμε να πληρώσουμε για το τρέχον έτος «τέλος επιτηδεύματος» ύψους 300-500 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός μας.
ΓΙΑΤΙ...ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ (ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΙΣΦΟΡΕΣ) ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥΣ «ΝΕΟΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ» (ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1.1.93). ΟΛΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΡΕΛΙ «ΔΙΧΩΣ ΠΑΤΟ»!
Από 1.8.2011 επιβάλλεται αύξηση της ειδικής εισφοράς και στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ και επιπρόσθετη εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ (για τους συνταξιούχους μικρότερους των 60 ετών) , ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα μπει ειδική εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ!
Από 1η Αυγούστου 2011, θεσπίζεται ειδική μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους - αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους των ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑ&P i; - ΜΜΕ, η οποία θα κατευθύνεται σε ειδικό λογαριασμό ανεργίας που δημιουργείται στον ΟΑΕΔ. Από τις αρχές του 2012 αυξάνονται οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην λεγόμενων ειδικών ταμείων και νυν ΕΤΑΑ. Αναλυτικά, προβλέπεται:
α) Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.) - Τομέας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (Τ.Α.Ν.) - που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο μέχρι 31/12/1992, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα καταβάλλουν πρόσθετη μηνιαία εισφορά ύψους δύο 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής όπως ισχύει.
β) Στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και ασθένειας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) τα ανωτέρω πρόσωπα καταβάλλουν πρόσθετη εισφορά ύψους 0,6%, 4% και 0,65% αντίστοιχα στους Τομείς, επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας όπως ισχύει.
Για όλους τους παραπάνω ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, που μπήκαν στην ασφάλιση από το 1993 («ΝΕΟΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ») και μετά, καθίσταται υποχρεωτική η μετάταξή τους σε νέα ασφαλιστική κατηγορία ανά τρί α έτη. Και τέλος, επεκτείνεται το πάγωμα των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μέχρι το 2015.
ΓΙΑΤΙ... ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ
Με τις διατάξεις του άρθρου 70 του υπο ψήφιση σχεδίου νόμου που τιτλοφορείται «Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» επιβάλλεται τέλος δικαστικού ενσήμου και στις απλά αναγνωριστικές αγωγές, παρά τις σοβαρότατες επιφυλάξεις και ενστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής!
ΓΝΩΣΗ ΟΧΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗ , ΕΛΠΙΔΑ ΟΧΙ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ!
www.lawnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου