ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

(ΠΡΩΗΝ ΤΥΔΕ) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΟΥΝ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΩΝ Κ.ΛΠ. ΣΤΟ Ε.Τ.Α.Α.





1/ Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 78500/6225/1/16-5-2011 της Δ/νσης Υγειονομικού της Γενικής Δ/νσης Ασφάλισης – Παροχών του Ε.Τ.Α.Α.:
Θέμα: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κάλυψη δαπανών ιατρικών επισκέψεων
Για κάλυψη των δαπανών των ιατρικών επισκέψεων των ασφαλισμένων θα πρέπει οπωσδήποτε:
  1. Να αναγράφεται στο οικογενειακό βιβλιάριο υγειονομικής περίθαλψης (το μικρό χρώματος πορτοκαλί) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το εάν ο ιατρός είναι ή όχι συμβεβλημένος με το ΕΤΑΑ.
  2. ΟΛΑ τα πεδία της εντολής να είναι συμπληρωμένα με το ΙΔΙΟ στυλό και τον ΙΔΙΟ γραφικό χαρακτήρα.
  3. Να αναγράφεται το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου και το ΑΜΚΑ του ιατρού στο παραπεμπτικό της επίσκεψης.
  4. Να φέρει σφραγίδα και υπογραφή του αρμόδιου ιατρού και ημερομηνία συμβατή με την απόδειξη.
  5. Στην έννοια της ιατρικής επίσκεψης περιλαμβάνονται επιπλέον οι τεχνικές που αναφέρονται για κάθε ειδικότητα στο ΦΕΚ 182/22-07-2005.
  6. Κάθε διόρθωση που γίνεται πρέπει να είναι σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από το θεράποντα ιατρό.

2/ Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 78503/6228/1/16-5-2011 έγγραφο της Δ/νσης Υγειονομικού της Γενικής Δ/νσης Ασφάλισης – Παροχών του Ε.Τ.Α.Α.:
Θέμα: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έγκριση δαπάνης για παρακλινικές ή εργαστηριακές εξετάσεις
Κάθε παρακλινική ή εργαστηριακή εξέταση για να εγκριθεί θα πρέπει οπωσδήποτε:
  1. Να αναγράφεται στο οικογενειακό βιβλιάριο υγειονομικής περίθαλψης (το μικρό χρώματος πορτοκαλί ) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το εάν ο ιατρός είναι ή όχι συμβεβλημένος με το ΕΤΑΑ.
  2. ΟΛΑ τα πεδία της εντολής να είναι συμπληρωμένα με το ΙΔΙΟ στυλό και τον ΙΔΙΟ γραφικό χαρακτήρα.
  3. Να αναγράφεται το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου και το ΑΜΚΑ του ιατρού στο παραπεμπτικό των ιατρικών και παρακλινικών εξετάσεων.
  4. Να φέρει σφραγίδα και υπογραφή του αρμόδιου ιατρού ο οποίος να δικαιούται βάση της ειδικότητας του να παραγγείλει την/τις συγκεκριμένη/ες εξέταση/εις.
  5. Να αναγράφεται ευκρινώς η ΔΙΑΓΝΩΣΗ βάση της οποίας ζητείται η συγκεκριμένη εξέταση ακόμα και όταν πρόκειται για εξετάσεις οι οποίες γίνονται προληπτικά (π.χ. Διάγνωση: Ετήσιος προληπτικός έλεγχος -Αιτουμένη εξέταση: Μαστογραφία ).
  6. Να αναγράφεται ευκρινώς η ημερομηνία και το ονοματεπώνυμο του ασφαλισμένου, ο οποίος να έχει προσέλθει για την έγκριση - θεώρηση της συγκεκριμένης παρακλινικής εξέτασης ΕΝΤΟΣ 7 ΕΡΓΑΣΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ από την ημερομηνία του εντολέα ιατρού.
  7. Σας ενημερώνουμε ότι για συγκεκριμένες παρακλινικές εξετάσεις υψηλού κόστους (π.χ. μαγνητικές τομογραφίες) απαιτείται συμπληρωματική πρωτότυπη ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ του παραπέμποντας ιατρού που να εξηγεί αναλυτικά τον λόγο για τον οποίο ενδείκνυται και ζητείται η συγκεκριμένη εξέταση και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ και ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ .
  8. Κάθε διόρθωση που γίνεται πρέπει να είναι σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από το θεράποντα ιατρό.
  9. Κάθε παρακλινική εξέταση, γνωμάτευση ή απόδειξη που προέρχεται από Κρατικό Νοσοκομείο ΠΡΕΠΕΙ να φέρει και την στρογγυλή σφραγίδα του νοσοκομείου.
3/ Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 78506/6230/1/16-5-2011 έγγραφο της Δ/νσης Υγειονομικού της Γενικής Δ/νσης Ασφάλισης – Παροχών του Ε.Τ.Α.Α.:
Θέμα: Θεώρηση Συνταγών
Κάθε συνταγή που καταθέτει ο ασφαλισμένος για να εγκριθεί θα πρέπει οπωσδήποτε :
  1. Να αναγράφεται στο συνταγολόγιο του ασφαλισμένου και ΟΛΑ τα πεδία της συνταγής να είναι συμπληρωμένα με το ΙΔΙΟ στυλό και τον ΙΔΙΟ γραφικό χαρακτήρα.
  2. Να αναγράφεται το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου και το ΑΜΚΑ του ιατρού στην συνταγή. Να φέρει σφραγίδα και υπογραφή του αρμόδιου ιατρού ο οποίος να δικαιούται βάση της ειδικότητας να συνταγογραφήσει τα συγκεκριμένα σκευάσματα ή για χρόνια νοσήματα να αναγράφεται ευκρινώς ότι η συνταγογράφηση γίνεται βάσει ιατρικής γνωμάτευσης του αρμοδίου ιατρού.
  3. Να αναγράφεται ευκρινώς η ΔΙΑΓΝΩΣΗ βάση της οποίας χορηγούνται τα συγκεκριμένα σκευάσματα καθώς και τα ποσοστά συμμετοχής με σφραγίδα και υπογραφή του ιατρού για παθήσεις με ποσοστό 10% ή 0% .
  4. Για ΟΛΑ τα χορηγούμενα σκευάσματα θα πρέπει να αναγράφεται οπωσδήποτε η δοσολογία και όταν χρειάζεται να χορηγηθούν άνω των 2 τεμαχίων ανά σκεύασμα, σε χρόνιες παθήσεις, ΠΡΕΠΕΙ να αναφέρεται ότι πρόκειται για θεραπεία μηνός με σφραγίδα και υπογραφή του ιατρού.
  5. Να αναγράφεται ευκρινώς η ημερομηνία και το ονοματεπώνυμο του ασφαλισμένου και η συνταγή να έχει εκτελεστεί ΕΝΤΟΣ 5 ΕΡΓΑΣΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ από την ημερομηνία του εντολέα ιατρού σε φαρμακείο.
  6. Ο φαρμακοποιός θα πρέπει να αναγράφει αναλυτικά στην συνταγή την ποσότητα της μονάδος, το σύνολο και την συμμετοχή του ασφαλισμένου και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να επικολλώνται οι ταινίες γνησιότητας (κουπόνια - barcodes) στην πίσω επιφάνεια της συνταγής.
  7. Σας ενημερώνουμε ότι για συνταγές υψηλού κόστους άνω των 150€ θα πρέπει να γίνεται ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ από ελεγκτή ιατρό πριν την εκτέλεση της συνταγής.
  8. Κάθε διόρθωση που γίνεται πρέπει να είναι σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από το θεράποντα ιατρό.

4/ Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 78509/6232/1/16-5-2011 έγγραφο της Δ/νσης Υγειονομικού της Γενικής Δ/νσης Ασφάλισης – Παροχών του Ε.Τ.Α.Α.:
Θέμα: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έγκριση δαπάνης υλικών σχετικά με τη μέτρηση των σακχάρων στο αίμα στους πάσχοντες από Σ.Δ.
  1. Για άτομα με Σ.Α. τύπου Ι θα τους χορηγούνται 5 κουτιά των 50 τεμαχίων ή 3 κουτιά των 100 τεμαχίων ταινίες και ο αντίστοιχος αριθμός σκαρφιστήρων ( 5 κουτιά των 50 τεμαχίων ή 3 κουτιά των 100 τεμαχίων) μηνιαίως.
  2. Για τα άτομα με Σ.Α. τύπου II που αντιμετωπίζονται με ινσουλίνη θα τους χορηγούνται 2 κουτιά των 50 τεμαχίων ή 1 κουτί των 100 τεμαχίων ταινίες και ο αντίστοιχος αριθμός σκαρφιστήρων (2 κουτιά των 50 τεμαχίων ή 1 κουτί των 100 τεμαχίων) μηνιαίως.
  3. Για τα άτομα με Σ.Α. τύπου II που αντιμετωπίζονται με δισκία ή με δίαιτα θα τους χορηγείται 1 κουτί των 50 τεμαχίων ταινίες και ο αντίστοιχος αριθμός σκαρφιστήρων (1 κουτί των 50 τεμαχίων) μηνιαίως.
  4. Να γίνεται συνταγογράφηση στα συνταγολόγια των ασφαλισμένων και να αναφέρεται σαφώς η διάγνωση (π.χ. Σ.Δ. τύπου II υπό ινσουλίνη), να ΠΡΟΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ από ελεγκτή ιατρό και να προμηθεύονται από το φαρμακείο ΧΩΡΙΣ συμμετοχή και με επικόλληση των ταινιών γνησιότητας (κουπόνια – barcodes)
Τα ανωτέρω ισχύουν από 24/02/201 1 βάσει της συνεδρίασης υπ' αριθμ. 120/24-2-2011 του ΕΤΑΑ.


5/ Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 78514/6236/1/16-5-2011 έγγραφο της Δ/νσης Υγειονομικού της Γενικής Δ/νσης Ασφάλισης – Παροχών του Ε.Τ.Α.Α.:
Θέμα: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έγκριση δαπάνης για φυσιοθεραπείες
  1. Ενεργούνται ΜΟΝΟ κατόπιν γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού, ο οποίος δικαιούται βάσει ειδικότητας να συστήσει την εκτέλεση φυσιοθεραπειών, εφόσον έχουν γραφεί στο βιβλιάριο υγειονομικής περίθαλψης και έχουν ΠΡΟΕΓΚΡΙΘΕΙ από τον ελεγκτιί ιατρό.
  2. Δίδονται 2 φορές το χρόνο, σύμφωνα με τις τιμές του κρατικού τιμολογίου 4 είδη, 10 συνεδρίες ανά περιοχή και για 2 περιοχές του σώματος. Σε περίπτωση μετατραυματικών και χρόνιων νευρομυικών παθήσεων να δίδονται ΕΠΙΠΛΕΟΝ 10 συνεδρίες.
  3. Ειδικά για τα ΒΙΟΡΕΕΟΒΑΟΚ εγκρίνονται μόνο 10 συνεδρίες το εξάμηνο σε περιπτώσεις διεγνωσμένης και από ηλεκτρομυογραφήμα (ΗΜΓ) νευρομυικής παθολογίας.
  4. Η Διοικούσα Επιτροπή Νομικών δύναται, με αιτιολογημένη απόφαση της, να εγκρίνει τη χορήγηση φυσιοθεραπειών και πέραν των προβλεπόμενων στις εξαιρετικές βαρείες εκείνες περιπτώσεις που οι φυσιοθεραπείες συμβάλλουν στην αποθεραπεία του ασθενή.
Τα ανωτέρω ισχύουν βάσει της υπ' αριθμό 104/4-11-2010 συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΕΤΑΑ.


6/ Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 78519/6239/1/16-5-2011 έγγραφο της Δ/νσης Υγειονομικού της Γενικής Δ/νσης Ασφάλισης – Παροχών του Ε.Τ.Α.Α.:
Θέμα: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έγκριση δαπανών για ψυχοθεραπείες –λογοθεραπείες
  1. Ενεργούνται ΜΟΝΟ κατόπιν γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού, ο οποίος δικαιούται βάσει ειδικότητας να συστήσει την εκτέλεση ψυχοθεραπειών - λογοθεραπειών, εφόσον έχουν γραφεί στο βιβλιάριο υγειονομικής περίθαλψης και έχουν ΠΡΟΕΓΚΡΙΘΕΙ από τον ελεγκτή ιατρό.
  2. Εκ της γνωματεύσεως θα πρέπει να προκύπτει η αναγκαιότητα της θεραπείας και το προσδόκιμο χρονικό διάστημα.
  3. Κάθε μήνα χορηγούνται:
> Ψυχοθεραπείες : 8 συνεδρίες
> Εργοθεραπείες : 4 συνεδρίες
> Λογοθεραπείες : 12 συνεδρίες
> Ειδικής διαπαιδαγώγησης : 1-2 συνεδρίες
> Θεραπεία συμπεριφοράς : 12 συνεδρίες
> Ασκήσεις ομιλίας : 12 συνεδρίες
> Αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών : 12 συνεδρίες
Βάσει της συνεδρίασης 426/16-12-2000 του Δ.Σ. του πρώην Τ.Υ.Δ.Ε, νυν ΕΤΑΑ


7/ Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 78525/6241/1/16-5-2011 έγγραφο της Δ/νσης Υγειονομικού της Γενικής Δ/νσης Ασφάλισης – Παροχών του Ε.Τ.Α.Α.:
Θέμα: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έγκριση της δαπάνης νοσηλείας σε Κρατικό Νοσοκομείο ή Συμβεβλημένη Ιδιωτική Κλινική
Σε περίπτωση νοσηλείας σε Κρατικό Νοσοκομείο ο ασφαλισμένος υποχρεούται να προσκομίσει:
> Βεβαίωση εισαγωγής από το Γραφείο Κίνησης του Νοσοκομείου (και με φαξ) εντός 3 ημερών από την εισαγωγή του ασθενούς στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του ασφαλισμένου, η ημερομηνία της εισαγωγής και οι εκτιμώμενες ημέρες νοσηλείας. Σε περιπτώσεις μονοήμερης ή διήμερης νοσηλείας η βεβαίωση εισαγωγής θα πρέπει να προσκομιστεί ΠΡΙΝ ο ασθενής πάρει εξιτήριο από την Κλινική.
> Εάν το αρχικά εκτιμώμενο χρονικό διάστημα δεν επαρκεί τότε πρέπει να γίνει αίτημα για παράταση νοσηλείας. Το μέγιστο χρονικό διάστημα για το οποίο εγκρίνεται ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ νοσηλεία σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς είναι 3 μήνες. Για μεγαλύτερη παράταση χρειάζεται ΕΓΚΡΙΣΗ από τη Διοικούσα Επιτροπή Νομικών. Μετά την προσκόμιση της βεβαίωση εισαγωγής το ΤΥΔΕ εκδίδει το εισιτήριο το οποίο αποστέλλεται είτε με κάποιον οικείο του ασθενούς είτε ταχυδρομικά στο Νοσοκομείο.
> Για τους άμεσα ασφαλισμένους:
Δικαιολογείται νοσηλεία σε Α' θέση χωρίς συμμετοχή.
  1. Σε ορισμένες επεμβάσεις π.χ. τοποθέτηση βηματοδότη, αντικατάσταση βαλβίδας ο ασφαλισμένος έχει συμμετοχή 20% στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν βάσει του Κρατικού Τιμολογίου.
> Για τους έμμεσα ασφαλισμένους (μέλη της οικογένειας του ασφαλισμένου):
  1. Δικαιολογείται νοσηλεία σε ΒΑ' θέση με συμμετοχή 20% ή ΒΒ’ θέση με συμμετοχή 10% ή Γ' Θέση με συμμετοχή 0%.
  2. Στη μονοήμερη νοσηλεία (χρήση κλίνης χωρίς διανυκτέρευση) και ανεξάρτητα από τον τομέα νοσηλείας καταβάλλουν συμμετοχή 20%.
  3. Στο συνολικό ενοποιημένο (Κλειστό) νοσήλιο, (επεμβάσεις και μεταμοσχεύσεις) και ανεξάρτητα από τη θέση νοσηλείας καταβάλλουν συμμετοχή 20% στο ποσό που ορίζεται με την αριθ. Υ4α/οικ. 1320/3-2-1998 κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 99/Β’/10-2-98).
  4. Σε ορισμένες επεμβάσεις π.χ. τοποθέτηση βηματοδότη, αντικατάσταση βαλβίδας ο ασφαλισμένος έχει συμμετοχή 20% στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν βάσει του Κρατικού Τιμολογίου.
  5. Για τη νοσηλεία στις μονάδες εντατικής θεραπείας, αναπνευστικής ανεπάρκειας, εντατικής νεογνών, αυξημένης φροντίδας, εμφραγμάτων, εγκαυμάτων και τεχνητού νεφρού (αιμοκάθαρση) η συμμετοχή είναι 0%.


8/ Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 78529/6242/1/16-5-2011 έγγραφο της Δ/νσης Υγειονομικού της Γενικής Δ/νσης Ασφάλισης – Παροχών του Ε.Τ.Α.Α.:
Θέμα: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έγκριση δαπάνης για νοσηλεία σε μη συμβεβλημένη ιδιωτική κλινική
Σε περίπτωση νοσηλείας σε Ιδιωτική Κλινική μη συμβεβλημένη ο ασφαλισμένος υποχρεούται να προσκομίσει:
Βεβαίωση εισαγωγής από το Γραφείο Κίνησης της Ιδιωτικής Κλινικής (και με φαξ) εντός 3 ημερών από την εισαγωγή του ασθενούς στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία τον ασφαλισμένοι), η ημερομηνία της εισαγωγής και οι εκτιμώμενες ημέρες νοσηλείας καθώς και βεβαίωση του θεράποντος ιατρού που θα αναφέρεται η αιτία της εισαγωγής και πιθανοί διαγνωστικοί χειρισμοί ή επεμβατικές πράξεις που προκύπτουν από την αιτία αυτή. Σε περιπτώσεις μονοήμερης ή διήμερης νοσηλείας η βεβαίωση εισαγωγής θα πρέπει να προσκομιστεί ΠΡΙΝ ο ασθενής πάρει εξιτήριο από την Κλινική.
Προκείμενου να είναι δυνατή η καταβολή της νόμιμης προβλεπόμενης βάσει Κρατικού Τιμολογίου και Παρατηρητηρίου Τιμών παροχής πρέπει ο ασφαλισμένος να υποβάλλει τα κάτωθι πρωτότυπα δικαιολογητικά:
  1. Βεβαίωση εισαγωγής από την Ιδιωτική Κλινική και το εξιτήριο
  2. Φύλλο νοσηλείας από την Ιδιωτικής Κλινική
  3. Εμπεριστατωμένη γνωμάτευση ιατρού για το είδος της επέμβασης-πάθησης
  4. Αναλυτική κατάσταση φαρμάκων με τα κουπόνια και με ανάλυση των χρεώσεων
  5. Αναλυτική κατάσταση υγειονομικού υλικού με ανάλυση χρεώσεων εφόσον χρησιμοποιήθηκαν
  6. Βεβαίωση ιατρού χρήσης και τοποθέτησης υλικών εφόσον χρησιμοποιήθηκαν
Αναλυτικά τιμολόγια των υλικών εφόσον χρησιμοποιήθηκαν


9/ Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 78534/6243/1/16-5-2011 έγγραφο της Δ/νσης Υγειονομικού της Γενικής Δ/νσης Ασφάλισης – Παροχών του Ε.Τ.Α.Α.:
Θέμα: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έγκριση εξόδων χρήσης αποκλειστικής νοσοκόμας
Προκειμένου να εγκριθούν έξοδα χρήσης αποκλειστικής νοσοκόμας πρέπει να προσκομίζονται τα εξής δικαιολογητικά:
  1. Βεβαίωση του Νοσοκομείου ή της Κλινικής ότι ο ασθενής είχε ανάγκη χρήσης αποκλειστικής νοσοκόμας. Στη βεβαίωση πρέπει να αναγράφεται αναλυτικά ο λόγος για τον οποίο χρήζει αποκλειστική νοσοκόμα καθώς και για πόσες νύκτες.
  2. Απόδειξη με υπογραφή της νοσοκόμας και θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής της από την προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου ή της Κλινικής.
  3. Ο μέγιστος αριθμός νυκτών για τις οποίες δικαιολογείται η χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας είναι 15 κατά την διάρκεια της νοσηλείας. Εάν υπάρχει σοβαρός λόγος και βάσει της πάθησης κρίνεται σκόπιμη η υπέρβαση του ανωτέρω αριθμού από τον θεράποντα ιατρό, τότε παραπέμπεται στην Διοικούσα Επιτροπή Νομικών για έγκριση μετά και από την εισήγηση των ελεγκτών ιατρών.


10/ Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 78534/6243/1/16-5-2011 έγγραφο της Δ/νσης Υγειονομικού της Γενικής Δ/νσης Ασφάλισης – Παροχών του Ε.Τ.Α.Α.:
Θέμα: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έγκριση εξόδων χρήσης αποκλειστικής νοσοκόμας
Προκειμένου να εγκριθούν έξοδα χρήσης αποκλειστικής νοσοκόμας πρέπει να προσκομίζονται τα εξής δικαιολογητικά:
  1. Βεβαίωση του Νοσοκομείου ή της Κλινικής ότι ο ασθενής είχε ανάγκη χρήσης αποκλειστικής νοσοκόμας. Στη βεβαίωση πρέπει να αναγράφεται αναλυτικά ο λόγος για τον οποίο χρήζει αποκλειστική νοσοκόμα καθώς και για πόσες νύκτες.
  2. Απόδειξη με υπογραφή της νοσοκόμας και θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής της από την προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου ή της Κλινικής.
  3. Ο μέγιστος αριθμός νυκτών για τις οποίες δικαιολογείται η χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας είναι 15 κατά την διάρκεια της νοσηλείας. Εάν υπάρχει σοβαρός λόγος και βάσει της πάθησης κρίνεται σκόπιμη η υπέρβαση του ανωτέρω αριθμού από τον θεράποντα ιατρό, τότε παραπέμπεται στην Διοικούσα Επιτροπή Νομικών για έγκριση μετά και από την εισήγηση των ελεγκτών ιατρών.


11/ Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 78543/6245/1/16-5-2011 έγγραφο της Δ/νσης Υγειονομικού της Γενικής Δ/νσης Ασφάλισης – Παροχών του Ε.Τ.Α.Α.:
Θέμα: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έγκριση της δαπάνης για υπερηχογράφημα, εργαστηριακές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της κύησης και εξωσωματική γονιμοποίηση
Α) ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
  1. Εγκρίνεται η εφαρμογή της υπερηχογραφικής εξέτασης σε όλες ανεξαιρέτως τις κυήσεις μέχρι τρεις (3) φορές, για όλη τη διάρκεια της κύησης και ιδιαίτερα την 10η, 20η και 30η εβδομάδα εγκυμοσύνης.
  2. Σε κυήσεις με αυξημένο κίνδυνο, η συχνότητα υπερηχογραφικής εξέτασης επαφίεται στην εκτίμηση του εξειδικευμένου ιατρού, ο οποίος λειτουργεί σε εξειδικευμένα κέντρα. Τα κέντρα αυτά πρέπει να εντάσσονται σε πλήρεις μονάδες εμβρυομητρικής ιατρικής ή σε μονάδες ιατρικών απεικονιστικών μεθόδων, εφόσον σε αυτές υπηρετεί ειδικός ιατρός, ο οποίος θα έχει ειδική άδεια, όπως ισχύει για τους μαιευτήρες - γυναικολόγους.
  3. Ο χαρακτηρισμός μιας κύησης ως χρήζουσας συστηματικότερης υπερηχογραφικής παρακολούθησης είναι απαραίτητο να δίδεται από εξειδικευμένο Κρατικό Φορέα.
Β) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
• Εγκρίνεται ο συνηθισμένος, προβλεπόμενος εργαστηριακός έλεγχος κατά τη διάρκεια της κύησης.
Γ) ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΠΐΣΗ
Για την έγκριση των δαπανών της εξωσωματικής γονιμοποίησης απαιτούνται τα κάτωθι:
  1. Εμπεριστατωμένη γνωμάτευση εξειδικευμένου ιατρού στην οποία να αναφέρεται η αίτια καθώς και η τεχνική (αναλυτικά και χρονολογικά) των σταδίων που θα ακολουθηθούν κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση.
  2. Εμπεριστατωμένη γνωμάτευση εξειδικευμένου ιατρού στην οποία να βεβαιώνεται το είδος των φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν ανά στάδιο, η ποσότητα που χορηγήθηκε ανά στάδιο και ακριβώς τα χρονικά διαστήματα που χορηγήθηκαν.
  3. Ξεχωριστά τιμολόγια για την ωοληψία και την εμβρυομεταφορά.
  4. Σε περίπτωση που χρειαστεί επανάληψη της διαδικασίας ωοληψίας και εμβρυομεταφοράς πρέπει να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών τουλάχιστον, προκειμένου να εγκριθεί εκ νέου η δαπάνη.


12/ Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 78546/6247/1/16-5-2011 έγγραφο της Δ/νσης Υγειονομικού της Γενικής Δ/νσης Ασφάλισης – Παροχών του Ε.Τ.Α.Α.:
Θέμα: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έγκριση επιδόματος τοκετού
Προκειμένου να δοθεί το επίδομα τοκετού πρέπει να προσκομίζονται τα εξής δικαιολογητικά όταν η νοσηλεία γίνεται σε μη συμβεβλημένο φορέα:
  1. Πρωτότυπη Ληξιαρχική πράξη γέννησης
  2. Πρωτότυπη Βεβαίωση εισαγωγής και εξιτήριο (πρέπει όπως και σε κάθε άλλη νοσηλεία το ταμείο να έχει ενημερωθεί εντός 3 ημερών για την εισαγωγή ακόμα και με φαξ)
  3. Αναλυτικός λογαριασμός της κλινικής και εξοφλητική απόδειξη.
  4. Απόδειξη από το μαιευτήρα - γυναικολόγο.
  5. Αναλυτική κατάσταση των φαρμάκων με τα κουπόνια και με ανάλυση των χρεώσεων.
  6. Υπεύθυνη δήλωση που να αναφέρει ότι ΔΕΝ θα πάρει επίδομα τοκετού από άλλο ασφαλιστικό φορέα υγείας.
Σε περίπτωση έκδοσης εισιτηρίου για νοσηλεία σε συμβεβλημένο φορέα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για νοσηλεία σε κρατικά νοσοκομεία ή συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές και η ασφαλισμένη ΔΕΝ δικαιούται επιπλέον το επίδομα τοκετού.
Το επίδομα χορηγείται ΑΝΤΙ μαιευτικής περίθαλψης.

Οι συνάδελφοι που επιθυμούν να φωτοτυπήσουν τα ανωτέρω σχετικά έγγραφα μπορούν να προσέρχονται στη γραμματεία του Συλλόγου κατά τις ώρες λειτουργίας της.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ      ------------------------------------------- Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου