ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ" ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ;

του Δημήτρη Κατσαρού

Το «διαίρει και βασίλευε», αυτή η πανάρχαια τακτική ελέγχου και ποδηγέτησης εθνών, λαών και πολιτών που χρησιμοποιήθηκε από πολλές δυνάμεις στη παγκόσμια ιστορία, είναι γνωστό ότι έτυχε της ιδανικότερης εφαρμογής στη δράση της εξωτερικής πολιτικής της Αγγλίας στις χώρες επιρροής της, όπως δυστυχώς συνέβη με την Ελλάδα στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν ασφαλώς και στη Κύπρο όπου οι συνέπειες είναι προφανείς ακόμη και σήμερα. Αυτή λοιπόν η τακτική που είναι βέβαιο ότι θα βρίσκει εφαρμογή στο διηνεκές, ως εργαλείο επιβολής της οιασδήποτε πολιτικής και όχι μόνον βούλησης, φαίνεται πλέον να αποτελεί επιλογή για την εξουδετέρωση της αποτελεσματικότητας των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στο χώρο των δικηγόρων.

Ήδη από την 17-06-2010 στην Ολομέλεια της Θεσσαλονίκης ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Δημήτραινας, υπέδειξε εμμέσως πλην σαφώς, να περιοριστούμε μόνο στις ελάχιστες αμοιβές και τα γραμμάτια προείσπραξης και να αφήσουμε τα άλλα, δηλ. διαφήμιση, γεωγραφικούς περιορισμούς, κεφαλαιουχικές –πολυεπαγγελματικές εταιρίες, διότι σύμφωνα με τις υποδείξεις της τρόικας είναι πολλοί οι περιορισμοί που αφορούν την άσκηση της δικηγορίας στη χώρα μας.

Τα ίδια περίπου είπε και στην γνωστή πλέον για τις αποδοκιμασίες που ακούστηκαν Ολομέλεια της Καβάλας την 19-07-2010 ο Υπουργός κ.Χ. Καστανίδης, τον οποίο φαίνεται κάλεσε η ποικιλώνυμη και ποικιλόχρωμη ηγετική ομάδα προκειμένου να ειπωθούν αυτά που ήθελε η ίδια από τα πλέον αρμόδια χείλη, σε μια προσπάθεια αποτελεσματικότερης πειθούς. Μάλιστα γράφηκε στη δικηγορική ιστοσελίδα «Σκουζέ και Φίλωνος», χωρίς να διαψευσθεί, ότι οι Πρόεδροι ΔΣΑ και ΔΣΠ κ.κ. Παξινός και Μανουσάκης, σε συνάντηση στο Υπουργείο με τον κ. Χ. Καστανίδη, πριν την Ολομέλεια της Καβάλας, δέχθηκαν ως ουσιαστικό αίτημα μόνο τα γραμμάτια προείσπραξης και παραιτήθηκαν από τα άλλα… το οποίο αν συνέβη, είναι μια ακόμη επίδειξη πρωτοφανούς και αναίσχυντης περιφρόνησης της βούλησης των συναδέλφων της χώρας που εκδηλώθηκε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και με αποφάσεις μέσα από πρωτοφανείς για τη μαζικότητά τους Γενικές Συνελεύσεις. Αποτελεί βέβαια και μια ακόμη απόδειξη της περιβόητης «μυστικής διπλωματίας» που ακολουθεί το προεδρείο της Ολομέλειας η οποία μας έκαψε κυριολεκτικά μέχρι σήμερα. Μια «διπλωματία» που αναλίσκεται σε φιλοφρονήσεις του τύπου "ο δικηγόρος, ο συνδικαλιστής Υπουργός"(!!!), "ασπίδα μας ο Υπουργός" (!!!) και σε ανταπόδοση επαίνων από πλευράς του για την "σωφροσύνη κ.λ.π" του Προέδρου τάδε …. Βέβαια οι συνάδελφοι έχουν αντιληφθεί πλήρως ότι οι μέχρι τώρα τουλάχιστον έγγραφες μάλιστα δεσμεύσεις, δεν είχαν καμιά απολύτως αξία ούτε στην ελάσσονα περίπτωση του τρόπου και χρόνου εφαρμογής του ΦΠΑ…

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι προφανές, ότι κυρίως μετά την Ολομέλεια της Καβάλας βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα προσπάθεια εξουδετέρωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου. Είχε προηγηθεί η παραπλάνηση, ο αποπροσανατολισμός, η σύγχυση με στόχο την αδρανοποίηση με την απαράδεκτη εκείνη Ολομέλεια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την 26-04-2010 όπου ο ίδιος ο κ. Υπουργός διαβεβαίωνε (!!!) ότι δεν υπάρχει νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της οδηγίας Μπολκενστάιν και την άλλη ημέρα ψηφίστηκε ο Ν 3844/2010…. Στη συνέχεια όταν άρχισαν να γιγαντώνονται οι κινητοποιήσεις ακολούθησαν οι δεσμεύσεις «..όχι απλά για διασφάλιση των ελάχιστων αμοιβών αλλά επιπρόσθετα και η ποσοτική αύξηση και η οριζόντια επέκτασή τους στο σύνολο των προσφερόμενων νομικών υπηρεσιών κ.λ.π, κ.λ.π». Στην παρούσα φάση φαίνεται η προσπάθεια να επικεντρώνεται στο τεμαχισμό των αιτημάτων με σκοπό την πρόκληση μιας διχαστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δικηγόρων –μελών επαρχιακών συλλόγων και συναδέλφων –μελών των τριών μεγαλύτερων συλλόγων, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι ψευδεπίγραφη και αποσκοπεί απλώς στην αναστολή και αδρανοποίηση του κλάδου. Το κύριο «επιχείρημα» που δίκην παραισθησιογόνου ρίπτεται για την υποδαύλιση αυτής της αντιπαράθεσης, είναι ότι οι δικηγόροι των μεγάλων συλλόγων δεν θα χάσουν αλλά θα κερδίσουν από τη κατάργηση των εδαφικών περιορισμών, απαγόρευση διαφήμισης κ.λ.π ενώ οι μόνοι που θα χάσουν είναι οι δικηγόροι των περιφερειακών συλλόγων. Είναι σαφές βέβαια ότι καμιά ουσία δεν έχει μια τέτοια συζήτηση, αφού είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα χάσει ο μαχόμενος, ελεύθερος επαγγελματίας, βιοποριστής και ο νέος συνάδελφος των Αθηνών με αυτόν του Έβρου από τη δραστηριότητα των κεφαλαιουχικών –πολυεπαγγελματικών εταιριών στο χώρο των δικηγορικών υπηρεσιών ανά την Ελλάδα.

Εξάλλου για ποιά διαπραγμάτευση ομιλεί ο κ. Υπουργός, όταν όσα υποτίθεται θα τεθούν σε συζήτηση, αποτελούν μέρος των διατάξεων του Μνημονίου; Το οποίο πέραν των άλλων υπέγραψε ο ίδιος και πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα λάβει τη συμφωνημένη χρηματοδότηση. Σε ποια διαπραγμάτευση αναφέρεται όταν όσα αφορούν τις ελάχιστες αμοιβές και τα γραμμάτια προείσπραξης τα περιλαμβάνει η γνωστή αιτιολογημένη γνώμη που απαντήθηκε από τον ίδιο όχι αρνητικά όπως ζητούσαν οι σύλλογοι, αλλά ουσιαστικά με αίτημα παράτασης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2010 οπότε και σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει να καταργηθούν; Ειρήσθω εν παρόδω ότι το κείμενο αυτής της απάντησης του κ. Υπουργού στην Ε.Ε. δεν έχει δοθεί ακόμη στους συλλόγους αλλά κρατιέται ως «μυστικό» στα χέρια κάποιων, ενδεικτικό και αυτό του πόσο είναι σύμφωνη με το αίτημα για ξεκάθαρη άρνηση….. Τέλος, ποια βασιμότητα έχει η πρόσκλησή του για διαπραγμάτευση, όταν πλέον πρέπει να απαντηθεί η δεύτερη αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε., που αφορά το σύνολο των διατάξεων για την «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος, όχι μάλιστα από τον ίδιο, αλλά από τον γνωστό κ. Υπουργό των Οικονομικών;

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΗΨΗ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ" ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010

Το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου στις σελίδες 25, 26 του οποίου αναφέρονται τα εξής που πρόκειται "να έχουν ολοκληρωθεί εντός του τέταρτου τριμήνου του 2010":

"...Κλειστά επαγγέλματα

Η κυβέρνηση θα προτείνει νομοθεσία για την άρση των περιορισμών για τον ανταγωνισμό, των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και του εμπορίου σε κλειστά επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων:

του νομικού επαγγέλματος, να άρει περιττούς περιορισμούς για ελάχιστη αμοιβή, την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το που μπορούν οι δικηγόροι να δρουν στην Ελλάδα. ..."

www.spdl.gr

ΝΕΑ "ΕΦΟΔΟΣ" ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ. ΤΥΧΑΙΟ;

Παρότι με ανακοίνωση από την πλευρά του διοικητικού συμβουλίου είχε διαβεβαιωθεί πως το αποτέλεσμα του ελέγχου ήταν αρνητικό, “ράμπο” του υπουργείου Οικονομικών επισκέφτηκαν εκ νέου τα γραφεία του συλλόγου στο δικαστικό μέγαρο. Αυτή τη φορά κάλεσαν εγγράφως εκπροσώπους του να παρουσιάσουν συγκεκριμένα στοιχεία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους κύκλους του συλλόγου.
Η πρώτη έφοδος των μελών της περιφερειακής διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων είχε γίνει το μεσημέρι της 9ης Ιουλίου. Όπως είχαν μεταφέρει υπάλληλοι στον πρόεδρο και σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, είχε γίνει ανώνυμη καταγγελία σχετικά με τις δαπάνες που γίνονται από τον σύλλογο, καθώς και για τις επιδοτήσεις που έχουν ληφθεί από το δημόσιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιωτικούς φορείς.
Από τότε το διοικητικό συμβούλιο έκανε λόγο για “κακόβουλη, ψευδή και μεθοδευμένη καταγγελία”, ενώ με σχετική ανακοίνωση
βεβαιώθηκε πως “το αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν αρνητικό”.
Ωστόσο, όπως έλεγαν δικηγόροι στη “Μ” και επιβεβαίωναν επιτελείς του ΣΔΟΕ, “υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη, και μέχρι τώρα δεν έχει βγει κανένα αποτέλεσμα”. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός της δεύτερης επίσκεψης, δηλαδή η χορήγηση συγκεκριμένων στοιχείων από τιμολόγια τριών ετών, για να διασταυρωθούν ποσά που δόθηκαν.

Ζητήθηκαν στοιχεία
Συγκεκριμένα, έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι ζητήθηκαν στοιχεία σχετικά με δαπάνες που έγιναν για την ανακαίνιση των γραφείων του συλλόγου και για την κατασκευή της βιβλιοθήκης, όπως επίσης στοιχεία για το εάν έχει πάρει ο σύλλογος συγκεκριμένες επιδοτήσεις. “Ακόμη κι εμείς δεν έχουμε καταλάβει ακόμη τι ζητούν και πού στρέφονται οι έρευνες. Ο σύλλογος δεν έχει επιδοτηθεί ποτέ από το δημόσιο, και όλες οι δαπάνες δεν έχουν κάτι επιλήψιμο”, υποστήριζαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Έντονες αντιδράσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμφάνιση των υπαλλήλων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μέλη του διοικητικού συμβουλίου που εκείνη την ώρα βρέθηκαν στα γραφεία του συλλόγου, στον τέταρτο όροφο του δικαστικού μεγάρου. Μάλιστα, οι φωνές ορισμένων που απευθύνθηκαν στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών ακούστηκαν στους υπόλοιπους ορόφους. Πολλοί πάντως ήταν αυτοί που χαρακτήρισαν τις συνεχείς επισκέψεις “στοχευμένες”. “Δεν μπορεί για μία ανώνυμη καταγγελία να έρχεται κάθε λίγο το ΣΔΟΕ στον σύλλογο, που δεν έχει δώσει δικαίωμα από την ίδρυσή του”, επισήμανε το μέλος της “Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων” στο διοικητικό συμβούλιο Γιώργος Τζαμαδάνης. “Θέλουν να πλήξουν το δικηγορικό σώμα. Όλα γίνονται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Το δημόσιο ξέρει τι έχουμε πάρει, γι’ αυτό και όλα είναι προσχηματικά”, συμπλήρωσε.

Θυροκολλήθηκε η πρόσκληση
Ενδεικτικό της αντίδρασης που προκλήθηκε ήταν ότι το έγγραφο-πρόσκληση της υπηρεσίας για χορήγηση στοιχείων δεν παραλήφθηκε αλλά θυροκολλήθηκε στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου. Οι αντιδράσεις από πλευράς δικηγόρων συνεχίστηκαν και χθες με ανακοίνωση που εκδόθηκε, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του συλλόγου καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου το μεσημέρι της επόμενης Τρίτης, “προκειμένου να αποφανθεί το συμβούλιο στο αίτημα-πρόσκληση του ΣΔΟΕ να χορηγήσει στοιχεία και πληροφορίες για τα έτη 2007-2009”, όπως ακριβώς αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ουσιαστικά, τα μέλη του συμβουλίου θα αποφασίσουν για την τακτική που θα ακολουθήσει ο σύλλογος στους ελέγχους που γίνονται, αφού χαρακτηρίζονται “μεθοδευμένοι”.

Μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων
Παράλληλα, στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο θα συζητηθεί και η επίσημη αντίδραση για την αποκάλυψη αυτών που κατήγγειλαν τον σύλλογο στο ΣΔΟΕ προκαλώντας τον φορολογικό έλεγχο। “Το συμβούλιο θα αποφασίσει για εξώδικες και δικαστικές ενέργειες κατά των υπαιτίων της υποβολής ψευδούς και δόλια μεθοδευμένης ‘καταγγελίας’ σε βάρος του συλλόγου, που προκάλεσε το μειωτικό για το κύρος του έλεγχο του ΣΔΟΕ και τη δυσφημιστική δημοσιότητα που επακολούθησε”, τονίζεται στην ανακοίνωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση που θα κατατεθεί θα προτείνει να κινηθεί η διαδικασία υποβολής μηνυτήριας αναφοράς κατ’ αγνώστων για δυσφήμιση, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αποκαλυφτούν τα στοιχεία του καταγγέλλοντος, καθώς θεωρείται πως η διαδικασία με υποβολή αίτησης προς το ΣΔΟΕ θα καθυστερήσει καιρό.
www.makthes.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΡΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΡΟΥ

Ερμούπολη 24/8/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου με την από 3/8/2010 πρόσκλησή του σε όλους τους περιφερειακούς Συλλόγους της Ελλάδας, πραγματοποίησε συνάντηση το Σάββατο 21 Αυγούστου 2010 και ώρα 11.00 π.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο Ερμούπολης Σύρου με θέμα τη συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων επί του επερχομένου νομοθετήματος «σκούπα» για το «άνοιγμα» των «κλειστών» επαγγελμάτων.

Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Ερμούπολης και συμμετείχαν, πέραν του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, άλλοι 21 Δικηγορικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας, οι ακόλουθοι: Αιγίου. Άλεξανδρούπολης, Άρτας, Βεροίας, Γιαννιτσών. Γυθείου, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Κατερίνης, Κιλκίς, Καστοριάς, Κορίνθου, Κω, Λευκάδας, Ναυπλίου, Σερρών, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Χίου, όπως και συνάδελφοι εκπρόσωποι παρατάξεων από Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Τη συνάντηση χαιρέτησε ο κ. Δήμαρχος Ερμούπολης και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου Ιωάννης Δεκαβάλλας, η Κα Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Κοζάνης, μέλος και εκπρόσωπος της Ένωσης Εισαγγελέων, η οποία πέραν του σύντομου χαιρετισμού, συνεισέφερε και ουσιαστικά με την πρότασή της για συμπόρευση δικαστών-εισαγγελέων και δικηγόρων για την άμυνα της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της εμμίσθων και αμίσθων στην επίθεση που δέχεται από μια δημοκρατία της ολιγαρχίας πλέον, όπως εύστοχα χαρακτήρισε. Τη συνάντηση χαιρέτησε και ο δικαστικός υπάλληλος Σύρου και μέλος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Κος Αντώνιος Μοσχούτης.

Στη συνέχεια ο έγκριτος συνάδελφος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Κος Σωτήρης Αθανασίου ανέπτυξε την κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα και τις πιθανές εξελίξεις όπως και εναλλακτικές λύσεις και ενέργειες σε αυστηρά νομικό-θεωρητικό πλαίσιο.

Μετά την εισήγηση του κ. Σωτήρη Αθανασίου, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου Κος Νικόλαος Παγίδας, ο οποίος αναφέρθηκε τιμητικά στον κ. Σ. Αθανασίου και τη συναδελφική και άρτια επιστημονική του εισφορά σε όλο το δικηγορικό κόσμο. Ενημέρωσε τη συνάντηση για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου του στις 5/8/2010 με την οποία το σώμα αποφάσισε ν’ απαντήσει στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας- και στα ερωτήματα που έχει θέσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ολομέλεια της Καβάλας στις 19/7/2010, με ένα όχι σε όλα, όπως επίσης και την υλοποίηση της δημοσίευσης-επικοινώνισης των αποφάσεων της Ολομέλειας.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων. Κοινή διαπίστωση υπήρξε η ανάγκη υλοποίησης αποφάσεων, κυρίως της δυνατότητας να επικοινωνήσουμε τις αποφάσεις και τις θέσεις του δικηγορικού σώματος, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί κατ’ επανάληψη στις τελευταίες Ολομέλειες, με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα τα Μ.Μ.Ε. του κέντρου (του κράτους των Αθηνών) να διαπομπεύουν και να εξευτελίζουν όλους τους δικηγόρους χωρίς να δίνουν βήμα στους εκπροσώπους μας. Αυτά τα ελλείμματα της μη υλοποίησης αποφάσεών μας, η συνάντηση της Ερμούπολης ομόφωνα συμφώνησε ότι αναλαμβάνει να τα υλοποιήσει.

Κοινές θέσεις από τις τοποθετήσεις καταγράφηκαν οι ακόλουθες:

1) Πώς είναι κλειστό λειτούργημα η δικηγορία στην Ελλάδα, όταν η αναλογία πληθυσμού και δικηγόρων είναι η μικρότερη σε όλη την Ευρώπη και με μεγάλη διαφορά (1 δικηγόρος για 209 κατοίκους όταν π.χ. στη Γαλλία είναι 1 προς 1368 και στη Φινλανδία 1 προς 2971). Επισημάνθηκε δε ρητά ότι τα μέτρα έτσι όπως επιχειρείται να εισαχθούν προς εφαρμογή δεν ισχύουν πουθενά "εν συνόλω" σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

2) Η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών και η άρση των γεωγραφικών περιορισμών του λειτουργήματος μας και η είσοδος στο δικηγορικό λειτούργημα των κεφαλαιουχικών - πολυεπαγγελματικών εταιρειών δεν σκοπεύει στη καλύτερη και φθηνότερη παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη αλλά στην εξυπηρέτηση και μόνον των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών, μεγάλων επιχειρήσεων και μεγάλων δικηγορικών γραφείων με την παράλληλη εξαθλίωση των ελευθέρων μαχόμενων δικηγόρων και ιδίως των νέων.

3) Η κακή και η στα πρόθυρα της κατάρρευσης κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης, για την οποία κανείς από την κυβέρνηση ακόμη και αυτή τη στιγμή δεν ενδιαφέρεται και δεν ασχολείται, ίσως γιατί πανάκεια αυτής της τραγικής κατάστασης θεωρείται η διαπόμπευση και η φίμωση του ελεύθερου μαχόμενου δικηγόρου και η κατάργηση των δικηγορικών συλλόγων.

4) Η καθημερινή μας διαπόμπευση και ο εξευτελισμός του δικηγόρου μαζί με άλλους επιστημονικούς κλάδους, αποκρύπτοντας τα Μ.Μ.Ε. επιμελώς ότι σήμερα οι δικηγόροι φορολογούνται άμεσα στην πηγή (π.χ. ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου σήμερα εισπράττει και αποδίδει δια των υπαλλήλων του , ανά διμηνία 40-50000,00 ευρώ), ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιάσει τις θέσεις της Ολομέλειας μας, ούτε και έχουν δώσει βήμα σε οποιονδήποτε θεσμικό μας εκπρόσωπο.

Ενδιαφέρουσα πρόταση κατατέθηκε εγγράφως από τον Πρόεδρο της Κατερίνης κ.. Χ. Τζαμακλή με θέμα: «την αναγκαιότητα οργάνωσης και διεξαγωγής του συνεδρίου των Δικηγορικών Συλλόγων».

Το συνέδριο μας όπως προβλέπεται από το καταστατικό της Ολομέλειας, πρέπει να γίνεται κάθε τρία χρόνια , η πραγματικότητα όμως είναι ότι έχει να γίνει συνέδριο από το 1997!

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω κ. Π. Αβρίθης συνεισέφερε τις σκέψεις του για τη συνταγματική πλέον προστασία της νησωτικότητας, θέση που συμμερίστηκαν και οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Λευκάδας, Χίου και Σύρου.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας κ. Δ. Στεφανίδης κατέθεσε τον προβληματισμό του για τον συνεχόμενο ελλιπή συντονισμό της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Τέλος ο εκπρόσωπος και μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Ρ. Μυλωνάς μαζί με τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Δ.Σ.Θ. κου Μ. Λαμτζίδη, κατέθεσε τη γραπτή εισήγησή του Προέδρου του Δ.Σ.Θ. με την οποία διαπιστώνει: 1) τεράστιο επικοινωνιακό έλλειμμα, 2) την αδιευκρίνιστη θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών τη στιγμή που υλοποιώντας τις αποφάσεις της Ολομέλειας, εμφανίζεται να πρωτοστατεί στο δικαστικό αγώνα κατά του «Μνημονίου», 3) για τον «προτεινόμενο συμβιβασμό» και την «καλοπιστία ορισμένων», όσον αφορά το «άνοιγμα» με κατάργηση των ελαχίστων και των γεωγραφικών περιορισμών. 4) Έλλειμμα υπεύθυνης ενημέρωσης και ειδικότερα: ποιες είναι οι διεργασίες της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, οι θέσεις της Τρόϊκας στη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και οι θέσεις του οικονομικού επιτελείου, 5) διατύπωση πρότασης με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: α) προβολή των θέσεών μας με κινητοποιήσεις, β) συνάντηση και ακρόαση από τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, γ) συνάντηση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, δ) διοργάνωση συνέντευξης τύπου για να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας για τη λεγόμενη «απελευθέρωση».

Η συνάντηση άκουσε με πραγματικό ενδιαφέρον την εισήγηση και όσον αφορά την προτεινόμενη ανάληψη της ήδη αποφασισθείσας στην Ολομέλειας της Καβάλας σύγκλησης Ολομέλειας τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου 2010 από τον Δ.Σ. Θεσσαλονίκης εν’ όψει της Δ.Ε.Θ.. Οι συμμετέχοντες την βρήκαν άκρως ενδιαφέρουσα και ίσως αποδοτική στην προβολή αλλά και επίτευξη όλων των θέσεών μας στο «άνοιγμα (του ήδη ορθάνοιχτου) δικηγορικού λειτουργήματος», το οποίο έχει άλλο στόχο, δηλαδή την εξαθλίωση και το φίμωμα του ελεύθερου-μαχόμενου δικηγόρου και την κατάργηση των δικηγορικών συλλόγων, προς διευκόλυνση του χρηματοοικονομικού συστήματος, που έχει δημιουργήσει την παγκόσμια αυτή κρίση και με την ιδιωτικοποίηση του χώρου της Δικαιοσύνης για μια Δικαιοσύνη των δυνατών και όχι μιας δυνατής Δικαιοσύνης.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΡΟΥ

skouzekaifilonos.gr

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΕΙΚΟΝΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΤΗ ΣΥΡΟ. ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟ "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

ypallilos.blogspot.com

Αρχές Αυγούστου ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου κάλεσε τους Προέδρους και τους Συμβούλους των Δικηγορικών Συλλόγων σε συνέχεια των συναντήσεων που είχαν ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού (ή ό,τι και αν είναι αυτό που ζούμε). Υπενθυμίζουμε ότι οι συναντήσεις αυτές ξεκίνησαν από τους περιφερειακούς συλλόγους στη Θεσσαλονίκη σε μια προσπάθεια οι περιφερειακοί σύλλογοι να ξεπεράσουν την αδράνεια της συντονιστικής επιτροπής αλλά και να κερδίσουν με το μέρος τους τον Μανώλη Λαμτζίδη σε μια απόπειρα ο ένας από τους τρεις μεγάλους συλλόγους να δείξει την απαιτούμενη πυγμή απέναντι στην κατοχική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΔΝΤ – ΕΕ.
Στη συνάντηση της Ερμούπολης παραβρέθηκαν πρόεδροι και αντιπρόσωποι από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Κατερίνης, Χίου, Ιωαννίνων, Άρτας, Ναυπλίου, Κορίνθου, Κιλκίς, Αιγίου, Καβάλας, Βέροιας, Αλεξανδρούπολης, Γυθείου, Κως, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Σερρών, Γιαννιτσών, Φλώρινας, Δράμας, Θεσσαλονίκης και Καστοριάς.
Επίσης παραβρέθηκαν Δικηγόροι από τη Σύρο, αντιπροσωπεία της παράταξής μας και αντιπροσωπεία της επιτροπής αγώνα Πειραιά.
Η συζήτηση άνοιξε με χαιρετισμούς του Δημάρχου, του εκπροσώπου των Δικαστικών Υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σύρου, του Γραμματέα του ΔΣΣ και αντινομάρχη και της εκπροσώπου της Ένωσης Εισαγγελέων και Δικαστών. Όλοι διατύπωσαν την κατανόησή τους στην τραγική κατάσταση στη οποία περιέρχονται οι Δικηγόροι (με την απελευθέρωση του επαγγέλματος) καθώς και την συμπαράστασή τους στο θυμό και στους αγώνες των Δικηγόρων. Ευχάριστη αίσθηση προκάλεσε χαρακτηρισμός της διακυβέρνησης Εισαγγελέως ως κοινοβουλευτική απολυταρχία.
Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος της Σύρου που άνοιξε τη συζήτηση ζήτησε στην εισήγησή του οι παριστάμενοι να αποφύγουν την παρελθοντολογία και να εστιάσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους μόνο στο δίλλημα που έθεσε ο Καστανίδης στην ολομέλεια της Καβάλας την 19.07.2010 δηλαδή είτε να δεχθούμε να επιτραπεί η διαφήμιση και να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί για να υπάρξει η δυνατότητα -χωρίς βέβαια εγγυήσεις- να γίνει διαπραγμάτευση για τα υπόλοιπα της απελευθέρωσης (ελάχιστες αμοιβές κλπ) είτε να κριθεί η απελευθέρωση από το ΔΕΚ με βεβαιότητα κατά την άποψή του να χαθούν όλα. Παράλληλα εξέφρασε την βούληση της ΓΣ του ΔΣΣ που αποφάσισε να μην γίνει δεχτή η πρόταση του Καστανίδη. Προς τούτο άλλωστε προετοιμάστηκε και η εισήγηση προς τους πρόεδρους και αντιπροσώπους από συνάδελφο των Ιωαννίνων που περιορίστηκε σε νομικά επιχειρήματα που κατά την άποψή μας ήταν ανεδαφικά και άκρως συγκεχυμένα.
Είτε λόγω της συγκεχυμένης και μακροσκελούς εισήγησης του συναδέλφου από τα Ιωάννινα είτε λόγω της ηττοπάθειας, οι τοποθετήσεις των προέδρων και των αντιπροσώπων περιορίστηκαν σε χλιαρές καταγγελίες κατά του Παξινού πλην εξαιρέσεων, και σε μερικές αιχμηρές δηλώσεις για την μη υλοποίηση των αποφάσεων της Ολομέλειας των Προέδρων όπως παράδοση κλειδιών των Δικηγορικών Συλλόγων σε περίπτωση επιβολής ΦΠΑ, πανελλαδικά συλλαλητήρια στην Αθήνα , αποκλεισμός δικαστηρίων με ταυτόχρονη ανάρτηση μαύρων σημαιών, συνάντηση Παξινού με Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Οι πρόεδροι και οι αντιπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων διατύπωσαν ομόφωνα την πλήρη και ολική αντίθεσή τους στην πρόταση του Καστανίδη για διαπραγμάτευση και μερική απελευθέρωση. Όλοι πάντως τάχθηκαν υπέρ του δικαστικού αποκλειστικά δρόμου εκτός από μερικά ψελλίσματα που θα είκαζε κανείς ότι ο δικαστικός δρόμος δεν θα είναι και ο νικηφόρος.
Ένταση προκάλεσαν οι πρόεδροι Καβάλας και Βέροιας όταν διέκοψαν με φωνές τον πρόεδρο Φλώρινας και απαιτούσαν με εριστικό ύφος να μην σχολιάσει ο πρόεδρος της Φλώρινας την τακτική του Παξινού, εξαναγκάζοντας τον πρόεδρο της Φλώρινας να αποχωρήσει από τη συνάντηση. Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω πρόεδροι τραμπούκισαν και συνάδελφό μας από τη Θεσσαλονίκη στην Ολομέλεια της Καβάλας προφανώς μετά από προσταγές του Παξινού.
Από τις τοποθετήσεις των Προέδρων Καβάλας και Βέροιας εκτιμάται ότι και ο Παξινός επιθυμεί την προσφυγή στο ΔΕΚ και να μην υπάρξουν περαιτέρω κινητοποιήσεις. Είναι ένα άλλο θέμα αν θα υλοποιηθεί και αυτή η απόφαση καθώς σε κοντινό χρονικό διάστημα το μπλογκ του Παξινού ίσως διαφοροποιηθεί και προτείνει την αποδοχή της πρότασης του Καστανίδη με το πρόσχημα ότι ο ελληνικός λαός θα πληρώσει τα πρόστιμα αν χαθεί η υπόθεση στο ΔΕΚ ( σημειωτέον ότι τα πρόστιμα καταβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της απόφασης) και όχι απώλειας δίκης.
Ο ΔΣΘ εκπροσωπήθηκε από τον σύμβουλο του ΔΣ Λευτέρη Μυλωνά λόγω της απουσίας του Μανόλη Λαμτζίδη που επικαλέστηκε την ανάγκη για ολιγοήμερες διακοπές. Ο Λευτέρης Μυλωνάς μετέφερε την πρόταση του Μανόλη Λαμτζίδη για άμεση σύγκληση ολομέλειας ακόμη και στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα μοίρασε ένα κείμενο συνταχθέν από τον Μανόλη Λαμτζίδη σε μια αστεΐζουσα προσπάθεια επικοινωνιακού τρικ δίκην βυζαντινού αυτοκράτορα εν προκειμένω σεΐχη (διορατικό λόγω επικείμενων εκλογών για να προσεγγίσει τις προοδευτικές δυνάμεις) στο οποίο καλούσε σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ χωρίς όμως καν διατυπωθεί αυτό προφορικά με αποτέλεσμα να μην συζητηθεί και να μην ληφθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Συνέπεια ήταν η όντως κρίσιμη και θετική πρόταση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο απλά να καταγραφεί σε ένα κείμενο που δεν είχε καμιά ουσιαστική σημασία .
Η συνεδρίαση έληξε, λόγω αντιδράσεων και ασυμφωνίας των παρισταμένων με την ανάληψη δήθεν πρωτοβουλιών για σύγκληση ολομέλειας στη Θεσσαλονίκη, στην Λευκάδα ή οπουδήποτε άλλου που συνεπάγεται ότι η συμμετοχή των δικηγόρων όλης της χώρας στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί λόγω της σύγκλησης της ολομέλειας σε οποιοδήποτε μέρος χωρίς να μπορεί να συνδυαστεί ολομέλεια και συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος της παράταξής μας μετά από επιμονή, ο οποίος έθεσε γενικότερα τα προβλήματα των δικηγόρων όπως επιβολή ΦΠΑ, ασφαλιστικό (τα οποία έχουν ξεχαστεί και ουδόλως έχουν συζητηθεί) απελευθέρωση και τρόπους αναχαίτισης και ανατροπής αυτών των μέτρων που δεν πρέπει να περιορίζονται σε έναν δικαστικό αγώνα αλλά σε δυναμικούς και ανυποχώρητους αγώνες. Επίσης επισήμανε ότι οι δικηγόροι θα έπρεπε να βγουν από την απομόνωση όχι μόνο με δελτία τύπου και πληρωμένες καταχωρήσεις αλλά με τη συγκρότηση συμμαχικών αγωνιστικών μετώπων μαζί με άλλες επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από τα μέτρα της απελευθέρωσης αλλά και με όλον τον οικονομικά χειμαζόμενο λαό που έχει πληγεί βάναυσα από τα μέτρα της Κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ.
Από την όλη συζήτηση που προαναφέρθηκε εκτιμάται ότι οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων για τους προέδρους σταματούν εδώ. Οι προθέσεις των ηγεσιών των Δικηγορικών Συλλόγων είναι να στραφούν προς τον δικαστικό αγώνα χωρίς να έχουν λάβει υπόψη τους τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και να χαρίζουν στους ισοπεδωτές της Δικηγορίας πολύτιμο χρόνο για μία ακόμη φορά. Η όπως φάνηκε τελευταία ελπίδα των δικηγόρων από τους περιφερειακούς συλλόγους χαρακτηρίζεται από έντονη λιποψυχία και ενοχικό σύνδρομο να μην διασπάσουν την ολομέλεια και να μην αντιπαρατεθούν στον Παξινό καθώς και κατολίσθηση στην ήττα αφού για μία ακόμα φορά εμπιστεύονται έμμεσα και δια Παξινού τον ψεύτη Καστανίδη. Αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι έχουν καταφύγει αποκλειστικά στο δικαστικό δρόμο με τον κίνδυνο αυτός να μην ανοίξει ποτέ. Για τον δικαστικό αγώνα προϋπόθεση είναι η Κυβέρνηση να μην συμμορφωθεί με την οδηγία, όμως η Κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, οπότε η Επιτροπή δεν θα χρειαστεί να παραπέμψει την Ελληνική Δημοκρατία στο ΔΕΚ για την απελευθέρωση των δικηγόρων. Τέλος και οι δικηγόροι δεν θα έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν δικαστικά στο ΔΕΚ αφού ποτέ δεν θα υπάρξει δίκη.
Το διαχρονικό συμπέρασμα είναι ότι μόνο οι μαζικοί και οι ανυποχώρητοι αγώνες όλων των εργαζόμενων μπορούν να σταματήσουν την απαλλοτρίωση των ατομικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας. Αγώνες σκληροί αλλά δυστυχώς εμφύλιοι και αντιγραφειοκρατικοί ενάντια στην φαύλη συνδικαλιστική γραφειοκρατική ηγεσία μας.
Καλούμε σε συντονισμό δράσεων και κλιμάκωση του αγώνα με πρωτοβουλίες ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη ώρα 18.30 στο Αγ. Βενιζέλου.

http://enallaktiki.wordpress.कॉम

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Στο «απόσπασμα» γιατροί – δικηγόροι – μηχανικοί

Στο «απόσπασμα» γιατροί – δικηγόροι – μηχανικοί

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2010, 21:53

Τον επόμενο στόχο των φορολογικών ελέγχων έθεσαν μετά από σύσκεψη που είχαν την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδης Σπινέλης.

Στο στόχαστρο των εφοριακών μπαίνουν, λοιπόν, γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασταυρώσεις θα αφορούν τα ακόλουθα:

  • για τους γιατρούς θα διασταυρώνονται τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία και αυτά που προκύπτουν από τις αμοιβές που δηλώνουν τα νοσοκομεία, στα οποία εργάζονται
  • για τους δικηγόρους θα γίνεται διασταύρωση των εισοδημάτων τους με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους δικηγορικούς συλλόγους, σχετικά με τα έξοδα παραστάσεων και τα παράβολα
  • για τους μηχανικούς θα γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων τους με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα Επιμελητήρια για τις αμοιβές τους.
Το δεύτερο πεδίο δράσης του φορολογικού μηχανισμού θα είναι τα ακίνητα.

Για το λόγο αυτό η ΓΓΠΣ θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων που έχει στη διάθεσή της με τα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι με στόχο να εντοπιστούν οι περιπτώσεις εκείνες που ενώ τα ακίνητα δηλώνονται κενά, στην πραγματικότητα αξιοποιούνται και προσφέρουν ενοίκιο στους ιδιοκτήτες τους।

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Προσφεύγει κατα του Μνημονίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας

Προσφυγή κατά του μνημονίου θα καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, μαζί με το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας και έξι θιγόμενους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Μαργιέλης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ είναι βάναυσα αντισυνταγματική. "Αναμένουμε να βρεθούν δικαστές σεβόμενοι την αποστολή τους να ακυρώσουν τις εν λόγω διατάξεις", πρόσθεσε.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

«Φέσι» και βερεσέ στους δικηγόρους από τους πελάτες Ο ΦΠΑ επιδείνωσε την κατάσταση

«Φέσι» και βερεσέ στους δικηγόρους από τους πελάτες
Ο ΦΠΑ επιδείνωσε την κατάσταση

Του Γιαννη Ελαφρου

«Δύο μήνες έχει να περάσει πελάτης για καινούργια υπόθεση την πόρτα του γραφείου μου. Τηλεφωνούν, ενημερώνονται για το κόστος και... εξαφανίζονται»! Η μαρτυρία ενός δικηγόρου με πολλά χρόνια στο επάγγελμα και όχι ευκαταφρόνητο πελατολόγιο αποκαλύπτει τη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση και σε αυτόν τον χώρο. Σε μια άλλη περίπτωση, πελάτες εισέπραξαν αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρείες «ξεχνώντας» να καταβάλουν την αμοιβή του δικηγόρου τους... Μάλιστα, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, εμφανίστηκε στα δικηγορικά γραφεία και το βερεσέ, αφού πλήθος πελατών αφήνουν χρέη, με αποτέλεσμα πολλοί δικηγόροι να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, καθώς τα ενοίκια και τα άλλα έξοδα τρέχουν.

«Οι πελάτες που δεν πληρώνουν, τα λεγόμενα “φέσια” υπήρχαν πάντα, τώρα όμως έχουν πολλαπλασιαστεί. Επίσης, πληθαίνουν οι πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν άμεσα και υπόσχονται ότι θα εξοφλήσουν αργότερα, όταν πληρωθούν από τη δουλειά τους ή όταν βγει η απόφαση. Βεβαίως, έχουν κοπεί προκαταβολές ή προπληρωμή των εξόδων. Το εισόδημα των πελατών μας έχει μειωθεί και είναι πλέον δυσκολότερο να αντεπεξέλθουν», συμπληρώνει η δικηγόρος κ. Αγγελική Σεραφείμ.

Ανοίγουν «τεφτέρια», λοιπόν, στα δικηγορικά γραφεία; Oσο κλείνουν οι πόρτες για νέα πελατεία... «Η ύφεση πλήττει πλέον τη μεγάλη μάζα των συναδέλφων», λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Βερβεσός. «Kάποιοι τομείς του επαγγέλματος, όπου απασχολούνται μαζικά οι δικηγόροι (όπως οι αστικές και εμπορικές υποθέσεις), έχουν ουσιαστικά πεθάνει. Τα συμβόλαια είναι ελάχιστα, αυτοκίνητα, μισθώσεις πνέουν τα λοίσθια. Λίγες κατηγορίες έχουν αυξημένη κίνηση λόγω της (αρνητικής) συγκυρίας: οι σχετικές με την κοινωνική ασφάλιση, τις εργασιακές διαφορές (απολύσεις, μη πληρωμές), τις πτωχεύσεις, τα φορολογικά κ.λπ.», συμπληρώνει.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την επιβολή του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες. Oταν ακούει ο πελάτης ότι το κόστος επιβαρύνεται κατά 23%, το ξανασκέφτεται. Oσοι επιμείνουν συχνά πληρώνουν «μαύρα». «Γίναμε υδραυλικοί», λένε δικηγόροι, αμφισβητώντας την όποια χρησιμότητα του μέτρου.

Οι πελάτες διαπραγματεύονται πολύ πιο έντονα την αμοιβή. Ακόμη και το γραμμάτιο προείσπραξης δεν είναι δεδομένο. «Μέσα σε αυτό το φόντο έχει αυξηθεί τρομερά ο ανταγωνισμός. Προσφέρονται συχνά εξευτελιστικές τιμές, αλλά με εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών», σημειώνει ο κ. Βερβεσός.

Oλο και περισσότεροι πολίτες βλέπουν σαν πολυτέλεια την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. «Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Oταν μια υπόθεση μπορεί να εκδικασθεί έπειτα από δύο χρόνια και πλέον, ο πελάτης είτε αφήνει το θέμα είτε αναζητεί ένα συμβιβασμό, παραιτείται, δηλαδή, από τα δικαιώματά του», τονίζει η κ. Σεραφείμ.

«Περισσότερο πλήττονται οι νέοι δικηγόροι, είτε προσπαθούν μόνοι τους είτε εργάζονται σε κάποιο γραφείο», υπογραμμίζει ο κ। Θεόδωρος Συμεωνίδης, μέλος του Δ।Σ। του ΔΣΑ। «Η κατώτερη αμοιβή που έχει ορίσει ο Σύλλογος για εξαρτημένη εργασία (850 ευρώ) δεν τηρείται, έχει πάει ήδη στα 700 ευρώ, ενώ η ανεργία διαμορφώνει ρεύμα φυγής από τον κλάδο», συμπληρώνει। Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και σε συνδυασμό με την προώθηση των μέτρων για το «άνοιγμα» του δικηγορικού επαγγέλματος, «υπάρχει κίνδυνος να υποβαθμισθεί το δικαίωμα των πολιτών σε υπηρεσίες ποιοτικές και προσιτές οικονομικά και να κυριαρχήσει η πλήρης εμπορευματοποίηση», καταλήγει ο κ Συμεωνίδης.

kathimerini.gr



Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΛΕΑΔ ΕΛΛΑΔΑΣ 16 - 18 Ιουλίου 2010

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Λ.Ε.Α.Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ που συνήλθε σε τακτική συνέλευση στο ΝΑΥΠΛΙΟ στις 16 - 18 Ιουλίου 2010 αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1. Να εκφράσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την αγωνία αλλά και την αποφασιστικότητα των μελών της, για την διατήρηση των ελάχιστων αμοιβών των Δικηγόρων, η κατάργηση των οποίων επιχειρείται με τον πλέον απαξιωτικό τρόπο.

2 . Να συστήσει επιτροπή προκειμένου να συνδράμει επικουρικά στην ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, εφ' όσον το επιθυμεί, με την υποβολή ήδη επεξεργασμένων προτάσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

3. Να υποβάλει το παρόν προς την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που συνέρχεται εκτάκτως στην Καβάλα την 19.07.2010 .

4. Να ασχοληθεί η ολομέλεια με το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης.

www.elead.gr

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΚΛΕΙΣΤΟ" ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΛΕΕΙ Ο Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Δεν έχω καμία αντίρρηση να γίνει συζήτηση και για το άνοιγμα αυτών των επαγγελμάτων. Aλλά, δεν πρέπει να γίνει γενικευμένα. Πρέπει να γίνει για τον κάθε κλάδο χωριστά. Kαι εξηγούμαι. Δεν είναι κλειστό το επάγγελμα του δικηγόρου. Δικηγόρος μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σε ολόκληρη την Eυρώπη. Eάν απελευ­θέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος σημαίνει τη δυνατότητα του όποιου δικηγόρου να ασκεί τη δικηγορία σε όποιο μέρος της χώρας του, βεβαιώνεται. Πολύ δε περισσότερο που η κοινοτική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα άσκησης του συγκεκ­ριμένου επαγγέλματος από τον όποιο Eυρωπαίο πολίτη, στην όποια άλλη χώρα.

Eάν πάλι η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο του ανοίγματος του επαγγέλματος του δικηγόρου σε σχέση με την κατώτερη αμοιβή, βεβαίως να γίνει αυτή η συζήτηση, αλλά να συνυπολογισθεί και το στοιχείο της φορολογητέας ύλης. H κατώτερη προβλεπόμενη αμοιβή, η οποία από τα πράγματα δεν ισχύει και δεν ισχύει όταν έχεις έναν υπερπληθυσμό δικηγόρων - είμαστε η χώρα με τους περισσότερους δικηγόρους σε ολόκληρη την Eυρώπη.

O ίδιος ο ανταγωνισμός στο εσωτερικό του επαγγέλματος έχει καταργήσει την ελάχιστη προβλεπόμενη αμοιβή। Tο ίδιο θα μπορούσα να ισχυριστώ και για τον κλάδο των συμβολαιο­γράφων και για τον κλάδο των φαρμακοποιών. Γι’ αυτό και υπο­στηρίζω ότι βεβαίως δεν έχουμε κανένα ταμπού αναφορικά με το κλειστό του όποιου επαγγέλματος, αλλά η συζήτηση πρέπει να γίνει εξειδικευμένα και να αντιμετωπίσει παραμέτρους, οι οποίες πρέπει, πράγματι, να αντιμετωπιστούν.
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Ευτύχη Παλλήκαρη, Ημερησία, 07/08/2010

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

ΣΥΜΠΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΠΑ

Συμπληρωματικές διευκρινίσεις σε συνέχεια της εγκυκλίου ΠΟΛ 1100/24.6.2010, με την οποία κοινοποιήθηκαν διατάξεις που αφορούν το ΦΠΑ του ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58/Α΄) «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις», έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ι. Υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών που πραγματοποιήθηκαν προς το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ., πριν την 1.7.2010.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 13 ΚΒΣ (Π.Δ. 186/92), όπως ισχύουν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες προς το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ., εκδίδουν τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών κατά το χρόνο είσπραξης της αμοιβής τους. Παράλληλα, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), ο φόρος γίνεται απαιτητός κατά το χρόνο έκδοσης του τιμολογίου ή άλλου στοιχείου που επέχει θέση τιμολογίου.

2. Στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. από ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, κλπ.), για την καταβολή της αμοιβής ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία προϋποθέτει κατάθεση δικαιολογητικών από τον ελεύθερο επαγγελματία για τις υπηρεσίες που έχει παράσχει, έλεγχο των δικαιολογητικών αυτών, έκδοση εκκαθάρισης-έγκρισης της δαπάνης, εντολή πληρωμής - η οποία πληρωμή σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιείται μετά από έκδοση σχετικού εντάλματος το οποίο εξοφλείται από Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).

3. Με την ανωτέρω διαδικασία, έχουν ήδη εκδοθεί εντολές πληρωμής ή εκκαθαρίσεις-εγκρίσεις δαπάνης πριν την 1.7.2010, για αμοιβές δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών, κλπ., χωρίς να υπολογιστεί ο αναλογών ΦΠΑ, και λαμβάνοντας υπόψη τη δυσχέρεια επανέναρξης της ανωτέρω διαδικασίας προκειμένου να υπολογιστεί ο αναλογών ΦΠΑ, γίνεται δεκτό να μην αναζητείται ΦΠΑ για υπηρεσίες για τις οποίες η εντολή πληρωμής ή η εκκαθάριση-έγκριση δαπάνης έχει εκδοθεί μέχρι 30.6.2010. Για τη διαπίστωση της εν λόγω ημερομηνίας, ο φορέας δαπάνης θα πρέπει να παρέχει θεωρημένο αντίγραφο της εντολής πληρωμής ή της εκκαθάρισης-έγκρισης, στο δικαιούχο πρόσωπο.

4. Επισημαίνεται ότι εντολές πληρωμής ή εκκαθαρίσεις-εγκρίσεις δαπάνης που εκδίδονται από 1.7.2010 και μετά θα πρέπει με ευθύνη του φορέα πληρωμής να περιλαμβάνουν και τον αναλογούντα ΦΠΑ, ανεξάρτητα εάν στα αρχικώς υποβληθέντα δικαιολογητικά από τους παρέχοντες την υπηρεσία δεν έχει υπολογιστεί.

5. Τα ανωτέρω ισχύουν και για αμοιβές δικαστικών επιμελητών, δικηγόρων, που περιλαμβάνονται σε πίνακα κατάταξης δανειστών που συντάσσεται κατόπιν πλειστηριασμού, στην περίπτωση που ο πίνακας αυτός συντάχθηκε και κοινοποιήθηκε μέχρι 30.6.10.

ΙΙ. Φορολογητέα αξία συμβολαιογράφων

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), στην παροχή υπηρεσιών ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται η αντιπαροχή που έλαβε ή πρόκειται να λάβει για τις πράξεις αυτές αυτός που παρέχει τις υπηρεσίες του από το λήπτη ή τρίτο πρόσωπο, προσαυξημένη με οποιαδήποτε παροχή που συνδέεται άμεσα με αυτή.

2. Στις διατάξεις της παραγράφου 4, περίπτωση β) του ιδίου άρθρου ορίζεται ότι στη φορολογητέα αξία περιλαμβάνονται οι κάθε είδους φόροι, τα δικαιώματα, οι εισφορές, τα τέλη υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων και τα τέλη χαρτοσήμου, με εξαίρεση το φόρο του παρόντος νόμου.

3. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 5, περίπτωση γ) του ως άνω άρθρου ορίζεται ότι στη φορολογητέα αξία δεν περιλαμβάνονται τα ποσά τα οποία λαμβάνει ο υποκείμενος στο φόρο από το λήπτη των υπηρεσιών για κάλυψη δαπανών που πραγματοποιεί στο όνομα και για λογαριασμό του λήπτη, εφόσον τα οικεία παραστατικά από τα οποία προκύπτει το πραγματικό ποσό των δαπανών έχουν εκδοθεί στο όνομα του λήπτη των υπηρεσιών.

4। Σύμφωνα με τα ανωτέρω, στην περίπτωση των συμβολαιογράφων, η φορολογητέα αξία που υπάγεται στο ΦΠΑ είναι το συνολικό ποσό της αμοιβής-δικαιωμάτων (πάγιων και αναλογικών) που καταβάλλεται από το λήπτη στο συμβολαιογράφο και το οποίο αποτελεί την αντιπαροχή για την παροχή των υπηρεσιών τους. Δεν περιλαμβάνονται στη φορολογητέα αξία και δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. τα τέλη και δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων (τέλη χαρτοσήμου, δικαιώματα Ταμείου Νομικών, μεγαρόσημο), τα οποία, βάσει του νόμου, επιβαρύνουν τους αντισυμβαλλόμενους, ακόμη και στην περίπτωση που εισπράττονται από τους συμβολαιογράφους για να καταβληθούν για λογαριασμό των αντισυμβαλλομένων, με την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία εκδίδονται στο όνομα του αντισυμβαλλομένου με το συμβολαιογράφο προσώπου και ο συμβολαιογράφος εμφανίζει τα εν λόγω ποσά σε ιδιαίτερη στήλη ή σε ιδιαίτερο λογαριασμό «έξοδα για λογαριασμό τρίτων».
ypallilos.blogspot.com

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟ Δ.Σ. ΣΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ "ΣΚΟΥΠΑ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ "ΚΛΕΙΣΤΩΝ" ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΡΟΥ


ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ 3-8-2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου σας καλεί το Σάββατο 21 Αυγούστου 2010 και ώρα 11.00 π.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο Σύρου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων επί του επερχομένου νομοθετήματος "σκούπα" για το "άνοιγμα" των "κλειστών" επαγγελμάτων.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τη συμμετοχή σας και τον αριθμό των εκπροσώπων, που θα συμμετάσχουν μέχρι την Παρασκευή 13/8/2010 στα τηλέφωνα επικοινωνίας του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου 22810 82407, 22810 87400 και φαξ 22810 80709 και στα τηλέφωνα του
Προέδρου Νικολάου Παγίδα 6944633635,
Γραμματέα Νικήτα Γρυπάρη,
Ταμία Χαρίκλεια Δεκαβάλλα 6932240919


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ, ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ, ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ - ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ
TEAMWORK ΤΗΛ. 2281083400

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΡΟΥ
ypallilos.blogspot.com

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΜΥΘΟΣ ΤΟ "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

«Η προείσπραξη φέρνει έσοδα στο κράτος»
ΜΥΘΟΣ είναι το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος, όπως επισημαίνει ο κ. Βαγγέλης Τσουρούλης, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης και μέλος Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Τη θέση του αυτή αιτιολογεί επικαλούμενος τους περισσότερους από 40.000 δικηγόρους που ασκούν το επάγγελμα σε όλη την Ελλάδα. Για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν υπάρχει άλλος περιορισμός εκτός από την υποχρεωτική 18μηνη «άσκηση» μετά το πτυχίο τους σε οποιοδήποτε δικηγορικό γραφείο και τις εξετάσεις ώστε να οδηγηθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

«Αιτία πολέμου», όμως, φαίνεται πως αποτελεί για τους δικηγόρους η ενδεχόμενη κατάργηση των γραμματίων που εισπράττουν (προεισπράξεις) και τα οποία είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν για κάθε παράστασή τους σε οποιοδήποτε δικαστήριο. Αναγνωρίζουν μεν ότι το μέτρο αυτό είναι προνόμιο των ελλήνων νομικών, αλλά ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης σημειώνει πως «αν καταργηθούν οι προεισπράξεις θα υπάρξει τεράστιο αντίκτυπο στα Ταμεία και τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, δεδομένου ότι το 12% από κάθε τέτοιο «παράβολο» καταλήγει εκεί, ενώ θα μειωθούν και τα έσοδα του κράτους».

«Περίπου 80 εκατ. ευρώ πήγαν στα ταμεία του Δημοσίου από την άμεση παρακράτηση φόρων στα γραμμάτια των δικηγόρων», συμπληρώνει ο κ. Τσουρούλης Εδώ και καιρό εξάλλου έχει αρχίσει διάλογος ανάμεσα στους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων τη χώρας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τα θέματα της ελάχιστης αμοιβής τους, βάσει κοινοτικής οδηγίας. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι τον τελικό λόγο για τον περιορισμό ή την άρση των απαγορεύσεων που προβλέπονται για τους συναδέλφους τους έχει, με βάση το Μνημόνιο, το υπουργείο Οικονομικών.

Οσον αφορά το αγκάθι της άρσης των εδαφικών περιορισμών που ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ। Τσουρούλης επικαλείται απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που έκρινε ότι η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα διατηρώντας τέτοιους «γεωγραφικούς περιορισμούς» ενθαρρύνει κυρίως νέους δικηγόρους να πάνε και να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε νησιά.
www.tanea.gr

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΘΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ? ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Με απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, τα δικηγορικά γραφεία θα είναι κλειστά και οι δικηγόροι δεν θα εργάζονται από 9 Αυγούστου 2010 έως και 29 Αυγούστου 2010. Στο διάστημα αυτό και για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών θα βρίσκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων οι δικηγόροι: 1)Τάγκα Ολγα (τηλ. 6942478245) και 2) Ιωάννου Αλεξάνδρα (τηλ. 2665027278 και 6944582766).
Από το Σύλλογο

www.dsthes.gr